ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύρας: Η σύνθεση δυνάμεων είναι πρόσθετη δύναμη για την πόλη της Καλαμάτας – Στην Κοινότητα αξία έχουν οι αξίες

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στο πλαίσιο των ανακοινώσεων των υποψήφιων Προέδρων των Κοινοτήτων που έχει επιλέξει για τον συνδυασμό του "Δημιουργική Πρωτοβουλία", σε εκδήλωση που έγινε στο PLATEA, ανακοίνωσε την συνεργασία του με τον νυν Πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα.

Ο Παναγιώτης Λύρας στην ομιλία του τόνισε: Ο τόπος μας, η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Μεσσηνία, διαδραματίζει μοναδικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, ήδη πριν πάρει το όνομα Ελλάς. Η Πελοπόννησος και ειδικά ο νομός μας έχουν πανάρχαια πολιτική ιστορία και η πόλη της Καλαμάτας κατέχει τη ληξιαρχική πράξη της γέννησης του νεοελληνικού κράτους. Υπερηφάνεια και τιμή να είμαι Πρόεδρος στην Κοινότητα Καλαμάτας.
Πρόεδρος στο 15 μελές Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας στο οποίο οι δυο συνδυασμοί «Συνοικούμε για την Κοινότητα Καλαμάτας» και «Λαϊκή Συσπείρωση» με πνεύμα συνεργασίας, με αναγνώριση και σεβασμό όλων των τάσεων λαμβάνουν αποφάσεις κυρίως γνωμοδοτικές για τη ζωή της πόλης μας, για την ποιότητα ζωής για τα μικρά και καθημερινά αλλά και για σημαντικά που αφορούν το μέλλον και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους κοινοτικούς συμβούλους Καλαμάτας για τη συμπόρευση, την αλληλοεκτίμηση και τη συνεννόηση.
Ευχαριστώ επίσης και τους συναδέλφους Προέδρους των Κοινοτήτων της Μεσσηνίας αλλά και από το πανελλαδικό δίκτυο για την πορεία διεκδίκησης για τα κοινοτικά μας ζητήματα.
Η Κοινότητα είσαι εσύ, είμαστε εμείς! Με αυτό το σύνθημα πορευόμαστε το οποίο φροντίζουμε μέρα νύχτα να το κάνουμε πράξη! Να τιμούμε με πράξεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, με ευθύνη σε αυτά που λέμε και πράττουμε και όχι με λαϊκισμό, με αλληλεγγύη που την έχουμε κανόνα ζωής και όχι τακτική και στιγμιότυπο.
«Θα συνεργαστούμε με τους πάντες για το καλό της Καλαμάτας και αυτονόητα και με τη δημοτική αρχή» είχαμε διακηρύξει πριν το αποτέλεσμα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Και με αγωνία είχα ζητήσει από τους τότε μονομάχους για το δημαρχιακό θώκο «Δήμαρχέ μου, κάντο όπως οι «Συνοικούμε»… το σύνθετο αποτέλεσμα είναι δύναμη για την πόλη μας!»
Εκεί συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο μας… Εμείς πήραμε τις δημοτικές μας πρωτοβουλίες που πιστεύαμε και ο Δήμαρχος εργάζεται και συνεργάζεται αποδεικνύοντας ότι η σύνθεση δυνάμεων είναι πρόσθετη δύναμη για την πόλη μας. Με διακριτούς τους ρόλους έστω και αν οι δυσκολίες κυρίως σε θέματα αρμοδιοτήτων των Κοινοτήτων είναι υπαρκτές. Με εμπιστοσύνη και όπως φαίνεται με αποδοτικότητα στη συνεργασία και στη συνέχεια της!

Κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ από καρδιάς για τα μέχρι τώρα και για τα επόμενα….για την πρόσκληση τη σημερινή…για τη νύχτα και μέρα συνεργασία…για την αλήθεια μας… για την προκοπή μας… για τη δημιουργική πρωτοβουλία!

Προηγουμένως υπήρχε εδραιωμένη η εκτίμηση αμοιβαία και φιλία αδιαμεσολάβητη από τις προηγούμενες μας θητείες.
Σε μια θητεία δύσκολη με πανδημία, με κρίση στα ενεργειακά, με υποστελέχωση του Δήμου, με τα απόνερα της απλής αναλογικής, με θεσμικά πισωγυρίσματα όσον αφορά τη διοίκηση, με μια καθημερινότητα που δε συγχωρεί σε μια πόλη που αναπτύσσεται, σε ένα Δήμο με μεγάλο εύρος υπηρεσιών.
Και πήγε καλά! Στα 4 χρόνια δημαρχοντίας Βασιλόπουλου ήλθαν επιτυχίες για την παραγωγή έργου με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις που δεν έχουν προηγούμενο. Και με την πόρτα του Δημάρχου να είναι πάντα ανοιχτή. Για όλους. Το ξέρουν όλοι το επαναλαμβάνω με χαρά και εγώ. Έχουμε Δήμαρχο με αμεσότητα σε κάθε θέμα, σε κάθε δημότη.
Σε κάθε επιλογή μας οφείλουμε να σκεφτόμαστε ότι η πόλη είναι δρόμοι αλλά και πεδίο όπου οι άνθρωποι ζουν, συναντιούνται, ερωτεύονται, μεγαλώνουν παιδιά, αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση, επηρεάζονται στο τέλος – τέλος οι σχέσεις των ανθρώπων από τον χώρο που είναι στο κοντινό τους πεδίο!

Ο θεσμός της Κοινότητας είναι η αναγνώριση των θεμάτων, η αντιμετώπιση τους ανεξάρτητα από τις γραφειοκρατικές τρικλοποδιές, η ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε κάθε γειτονιά της πόλης να βελτιώνεται, το επίπεδο ζωής όλων των συμπολιτών μας να αναβαθμίζεται. Αυτή είναι η καθημερινή αποστολή μας...η σάρωση του αστικού τοπίου αλλά είναι και η ενεργοποίηση του κάθε πολίτη…
Και μια μεγάλη πρόκληση που εδώ ο ρόλος της Κοινότητας Καλαμάτας είναι κρίσιμος. Η επόμενη μέρα είναι σήμερα! Η πορεία της Καλαμάτας στην υλοποίηση του σχεδίου για μια πόλη κλιματικά ουδέτερη υποχρεώνει τη Δημοτική Κοινότητα, τον ενδιάμεσο κρίκο δηλαδή μεταξύ της διοίκησης του Δήμου και των πολιτών να αναλάβει πρωτοβουλίες και ρόλος της είναι πολύ σημαντικός και για την επίτευξη του στόχου αλλά και για κάτι ακόμα πιο κρίσιμο. Να αποφασίσουμε ότι το μέλλον μας είναι στα χέρια μας, όλων! Αυτή η πόλη είναι γνωστή για τις εκπλήξεις της διαχρονικά, στη δική μας γενιά έτυχε αυτή η μεγάλη πρόκληση.
Συγχωρέστε με, για λίγο πρώτο πρόσωπο! Ο Παναγιώτης Λύρας ήταν και θα είναι στην ίδια πλευρά! Στην Κοινότητα, που σημαίνει συνύπαρξη για το κοινό καλό και με πίστη ακλόνητη ότι αξία έχουν οι αξίες!
Σε κάθε νέο ξεκίνημα βάζουμε στόχους, πλάθουμε οράματα και έχουμε αυξημένες προσδοκίες…για την Καλαμάτα που αγαπάμε και της αξίζουν τα καλύτερα!

To Top