ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύρας: “Συνειδητή η υποβάθμιση και πάλι των Κοινοτήτων από την Κυβέρνηση”

Καταγγελτικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την αποψίλωση ακόμα μια φορά των δυνατοτήτων των Κοινοτήτων, μέσα από την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω της οποίας υποχρεώνει τους Δήμους που έχουν ορίσει κοινοτικούς συμβούλους σε Νομικά τους Πρόσωπα, να τα αντικαταστήσουν με δημοτικούς συμβούλους! Το θέμα ήρθε προς συζήτηση και αντικατάσταση των κοινοτικών συμβούλων με δημοτικούς, σε θέσεις ευθύνης Νομικών Προσώπων ευθύνης όπου είχαν οριστεί.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (7.2.2024) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

«Για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές!
Αυτοδιοικητικοί πολλών ταχυτήτων με τις Κοινότητες να γίνονται θύματα αντί να είναι οι πρωταγωνιστές. Ρόλο που δικαιωματικά αξίζουν αφού είναι ο πυρήνας της Αυτοδιοίκησης, η πιο κοντινή σχέση διοίκησης με τον πολίτη, το κοντινότερο αιρετό σώμα στην τοπική κοινωνία. Για κάποιους από εμάς είναι επιλογή και στάση ζωής!
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι αλλά θα το καταλάβουν αργά, είναι ότι η στάση μας, η επιλογή μας δεν επηρεάζεται από την αντικειμενική έλλειψη αρμοδιοτήτων και πόρων αλλά πρώτον από τη συνείδησή μας ότι υπηρετούμε μια κληρονομιά κομβικής σημασίας για τον Έλληνα και την ύπαιθρο και δεύτερον ότι είναι τιμή μας να γινόμαστε η φωνή και η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων.
Οι Κοινότητες δεν έχουν προγραμματικό λόγο είναι οι φωνές των πολιτών και η ενεργοποίηση των δημοτών ταυτόχρονα!

Προεκλογικά μόνος αλλά και μαζί με άλλους συναδέλφους από τις Κοινότητες όλης της επικράτειας λέγαμε ότι ο νόμος μάς χρησιμοποιεί ως ψηφοσυλλέκτες και τα όποια ωραία λόγια είναι προεκλογικές βουβουζέλες!

Συμμετείχαμε σε ψηφοδέλτια υποψηφίων δημάρχων και σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή του Δήμου Καλαμάτας αναλάβαμε και θέσεις ευθύνης οι εκλεγμένοι πρόεδροι και μέλη των Κοινοτήτων είτε ανήκουμε στον συνδυασμό της πλειοψηφίας είτε στο συνδυασμό της μειοψηφίας. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε εκλεγεί δημοκρατικά και η όποια τοπική εκλογή δεν μειώνει την ευθύνη μας. Δηλαδή ο ομιλών αισθάνομαι υπεύθυνος μέχρι σήμερα και για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και εξίσου υπεύθυνος και για αυτό του Ασπροχώματος!

“Και ήλθε η υπουργική εγκύκλιος με την φαρδιά – πλατιά υπογραφή του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν εορτής, να μας στερήσει αυτή τη δυνατότητα αφού είχαμε αναλάβει θέσεις ευθύνης ,αφού είχε προηγηθεί η εκλογή μας από το Δημοτικό Συμβούλιο, από το ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου”

Δε μιλάμε για μια γραφειοκρατική εμπλοκή, μιλάμε για μια συνειδητή υποβάθμιση και υποτίμηση του ρόλου των Κοινοτήτων και της αποστολής των προέδρων και των μελών των κοινοτικών συμβουλίων.
Η κακογραφία συνεχίζεται….. από πλευράς Κυβέρνησης και η απαξίωση αυτού του εθελοντικού θεσμού είναι πισωγύρισμα στην πραγματικότητα που λέει ότι όταν συμπεριφέρεσαι στους εκλεγμένους ως γλάστρες, σύντομα θα δεις αποτελέσματα γλάστρας και όχι φυτώριων αυτοδιοίκησης όπως μπορούν να αναδειχθούν οι Κοινότητες. Κρίμα και νισάφι πια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Δήμαρχο Καλαμάτας που μας εμπιστεύθηκε και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους για την ψήφο τους! Εμείς συνάδελφοι νοιώθουμε παρά την «υπουργική μυωπία»!

Προσωπικά να ευχαριστήσω και τους συμπολίτες εκπαιδευτικούς, γονείς και μη για την πρώτη στήριξη και αποδοχή και να ζητήσω και συγνώμη για την άθελα μου προσωρινή διαδικαστική καθυστέρηση για θέματα κυρίως διοικητικά και όχι λειτουργικά των σχολείων μας.

Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν καλούς φίλους να τονίσω ότι η θέση του προέδρου της σχολικής επιτροπής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι χωρίς μισθό και το ενδιαφέρον μου για τα σχολεία και τα παιδιά μας είναι, ήταν και θα παραμένει μόνιμο με ή άνευ θέσης.»

Ακολουθούν πίνακες με τα πρόσωπα των Κοινοτικών Συμβούλων που αντικαθίστανται από τις θέσεις τους σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (τα ονόματα με σκίαση)

Τα νέα πρόσωπα, όπως προέκυψαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

 

To Top