ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύρας: Στόχος μας η αναγέννηση του Πνευματικού Κέντρου-Επείγουσα η αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του

“ΑΤΥΧΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗ Η ΦΥΤΕΥΣΗ ΠΛΑΤΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΨΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΦΥΛΛΩΣΙΕΣ”

Απολογιστική συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο αναπλ. πρόεδρος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας και πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας, το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του στο Πνευματικό, παρουσία του Αναπλ. Προεδρεύοντα Δημήτρη Τσαλίκη και του προϊσταμένου των εργαζομένων Γιώργου Καλογερόπουλου.

Μεταξύ των σημαντικών έργων που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη χρονιά, ο κ.Λύρας επεσήμανε την μελέτη πυρασφάλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και την γενικότερη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποσαφήνιση του Νομικού καθεστώτος του Πνευματικού “που μας λύνει πλέον τα χέρια για να κάνουμε πολλά πράγματα”.
Για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου, λόγω των συνθηκών, θα γίνει συμβολικός εορτασμός με την έκδοση ενός επετειακού λευκώματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΌ

ΔΠΠΚ- Απολογισμός – Προγραμματισμός 2019-2020 –

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’90 ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ένα κτήριο αφημένο στην τύχη του.Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της μετασεισμικής Καλαμάτας, εγκαταλελειμμένο και αφημένο στη φθορά του χρόνου, μας περιέγραψε ο Παναγιώτης Λύρας. Με προβλήματα που έχουμε ζήσει όλοι, όπως οι εκδηλώσεις που γίνονταν σε συνθήκες σάουνας στο αμφιθέατρο, αφού το σύστημα ψύξης δεν λειτουργούσε, ή τα νερά στα δάπεδα όταν έβρεχε, αλλά και άλλα λιγότερο εμφανή, αλλά εξίσου σημαντικά για τη λειτουργία του κτηρίου.

Το σύστημα ψύξης ήταν προβληματικό και απαρχαιωμένο, η οροφή έμπαζε νερά, δεν υπήρχε σύγχρονη μηχανοργάνωση, δεν υπάρχει πυρασφάλεια και σύστημα πυρανίχνευσης, δεν έχει πρόσβαση των ΑμεΑ στους χώρους του. Με τα λειτουργικά του έξοδα να φτάνουν τα 38.000 ευρώ το χρόνο, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα ενεργοβόρο κτήριο, και καταλαβαίνει τον όρο “επείγουσα αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση” που χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης Λύρας. Με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων να φτάνει τις 93.000 ευρώ και την επιχορήγηση του Δήμου τις 140.000 ευρώ, με τα έσοδα μόλις στα 22.000 ευρώ, είναι εμφανής η προβληματική και δυσλειτουργία του συγκεκριμένου ΝΠΔΔ.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ “ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ” ΣΤΟ… 2020

Τη χρονιά που μας πέρασε λοιπόν συντηρήθηκε το προβληματικό και απαρχαιωμένο σύστημα ψύξης, έγινε στεγάνωση της οροφής, μπήκε μηχανοργάνωση και λογισμικά προγράμματα, είναι σε εξέλιξη μελέτη πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης του κτηρίου, θα εγκατασταθεί και νέος καυστήρας και λέβητας, υπάρχει μέριμνα και για την πρόσβαση των ΑμεΑ στους χώρους του, θα μπει και σύγχρονος εξοπλισμός μικροφώνων και ηχείων. Με στόχο την αναγέννηση του εμβληματικού αυτού κτηρίου, η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου θα πρέπει αφενός να προχωρήσει άμεσα σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, εξοικονομώντας χρήματα, και περιορίζοντας τις δαπάνες του, και αφετέρου να βρει τρόπους ώστε να αξιοποιήσει τους χώρους του κτηρίου, προκειμένου να αποφέρουν έσοδα ικανά να καλύπτουν τις δαπάνες του. Είναι καιρός για την ουσιαστική αναγέννηση του κτηρίου και την έλευσή του στο 2020, ώστε να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του κοινού και όχι αυτές της δεκαετίας του ’90.

Μαίρη Περδικέα

Δημοφιλέστερα

To Top