ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λύρας: Ομόφωνα η Κοινότητα Καλαμάτας ψήφισε υπέρ της ανάδειξης των Αρχαίων της Υπαπαντής

Η τοποθέτηση του προέδρου της Κοινότητα Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας της 14ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με τις αρχαιότητες της περιοχής της Υπαπαντής.

“Κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

πολλές λέξεις απόψε ακούστηκαν με ιστορικό και πολιτικό αλλά και συναισθηματικό περιεχόμενο. Επιτρέψτε μου να πω κι εγώ μια λέξη, πολύ προσωπική, ότι είναι η λέξη συγκίνηση! Προηγηθήκαμε κύριοι!

Στις 21/8/2020 ομόφωνα το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας, επαναλαμβάνω ομόφωνα – δε με συνδέει τίποτε με την παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και είναι γνωστό – όμως βάλαμε την ψυχή μας και καταθέσαμε ένα ψήφισμα για την περιοχή της Υπαπαντής και όχι την πλατεία της Υπαπαντής.

Γνωρίζοντας και αντιλαμβανόμενοι ότι είναι διαφορετικό πράγμα η ανάπλαση της πλατείας και διαφορετικό πράγμα η ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Και είναι σαφές αυτό που λέω, ότι δε θα συνδέσουμε τα όποια έργα και εξέλιξη του Ιστορικού Κέντρου με το ιστορικό μας χρέος, με το ιστορικό μας καθήκον!
Το καθήκον αυτό είναι διαρκές, είναι η ταυτότητα μας που μάς καλεί να κοιτάξουμε πίσω από τη Φραγκοκρατία, πίσω από το 10ο αιώνα και τους Αγίους Αποστόλους να δούμε τι είχε η πόλη μας ή όπως λέγεται η ιστορία της είναι εκεί συνυφασμένη με την περιοχή της Υπαπαντής.

“Ως Κοινότητα Καλαμάτας συστρατευθήκαμε με όσους αγωνίζονται για να έλθει επιτέλους στο φως το απώτερο παρελθόν του τόπου μας”

Αυτό δεν το κάναμε στιγμιαία, θα το κάνουμε πάντοτε, γιατί δεν πιστεύουμε μόνο ότι ευκαιρίας δοθείσης της ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής υπάρχει περιθώριο να δούμε πάλι το παρελθόν μας, υπάρχει και άλλος χώρος πέριξ της πλατείας της Υπαπαντής, γενικότερα της Υπαπαντής.

Τότε λοιπόν, καλέσαμε το Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλίες, διότι αυτός είναι ο πρώτος πολίτης- δημότης της πόλης μας και αυτός ενήργησε κατά το νόμο. Ποιο ήταν αυτό; Οι πρωτοβουλίες του μπορεί να είναι πολιτικού περιεχομένου αλλά επιτρέψτε μας, για εμάς έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό. Κάλεσε το Συμβούλιο της Κοινότητας και συζητήσαμε. Ζήτησε την άποψη μας και διευκρινήσεις. Και τού είπαμε σαφώς την άποψη μας και σαφώς τοποθετήθηκε και αυτός. Και δεν το βγάλαμε προς τα έξω γιατί δεν έπρεπε οι κατώτεροι να το βγάλουν. Έπρεπε να αφήσουμε να πάρει το χρόνο του και τη διαδρομή του.

Καλέσαμε την επιστημονική κοινότητα να αναλάβει τις πρωτοβουλίες της. Και την είδαμε και απόψε και την είδαμε όλες αυτές τις ημέρες στον τύπο να δημοσιεύει τις προτάσεις της και τι πρέπει να γίνει. Και συγκινηθήκαμε όλοι απόψε που άλλαξε και το ρου της σκέψης μας.

Επίσης καλέσαμε και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – όλα αυτά που τυχαίως αλλά με πολύ αγάπη συνέλεξαν οι άνθρωποι του διαδικτύου, ο Μπιτσάνης, ο Μιχαλάκεας, όλοι οι υπόλοιποι φίλοι αγαπημένοι φίλοι από πάντα – να συντάξουν ένα κανονικό ιστορικό υπόμνημα όλου αυτού του χώρου. Να είναι τεκμηριωμένο, να είναι φτιαγμένο από αυτούς που σπουδάζουν δεκάδες μέτρα δίπλα και ανατολικότερα της πλατείας της Υπαπαντής, δηλαδή τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Χαρήκαμε σαφώς και εγώ δεν μπορώ να κρύψω και την προσωπική μου χαρά ότι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν είναι μόνο Δεσπότης είναι ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, αυτός ενισχύει την προσπάθεια για την ανάδειξη σε αυτό το χώρο κάτω από το παραθύρι του.

Και πιο πολύ πρέπει να πούμε κάτι τελευταίο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της πόλης ασχολήθηκαν οι πολίτες με την ιστορία της πόλης. Και αυτό μάς συγκινεί για κάτι ακόμα περισσότερο. Να πείσουμε όλους εσάς ότι θα πρέπει να υπάρχει απόψε μια απόφαση! Χωρίς αστερίσκους! Λιτή και διαδραστική και με την κοινωνία!
Υπέρ της ανάδειξης, υπέρ του μέλλοντος της πόλης, το οποίο όπως είχαμε πει στην πρώτη τοποθέτηση μας “ό,τι είναι παρελθόν είναι πρόλογος!”

To Top