ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λύρας: “Η Καλαμάτα βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο της βήμα”

Λύρας: "Η Καλαμάτα είσαι Εσύ, είμαστε Εμείς"

 Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, Συμπολίτες μου,

Είμαι ο Παναγιώτης Λύρας και, επειδή από  την αρχή κρίνονται όλα, δεν είμαι Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, είμαι Πρόεδρος  του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας! Μια μικρή αλλαγή στη διατύπωση είναι μια στάση, μια νοοτροπία! Στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας συμμετέχουν πολίτες με ποικίλες ιδεολογικές αναφορές, ωστόσο οι αποφάσεις του, τις περισσότερες φορές, είναι ομόφωνες.

Η  σύνθεση δυνάμεων είναι δύναμη για την πόλη μας.

Στις προηγούμενες εκλογές σάς συστήθηκα ως μέλος της κοινοτικής ομάδας «Συνοικούμε», καλώντας σας σε συμπόρευση για μια Κοινότητα που θα μας αγκαλιάζει όλους. Με τιμήσατε με την  ψήφο σας και σας ευχαριστώ. Έτσι όλο αυτό το διάστημα είχα την ευλογία  αλλά και την ευκαιρία, ως εκπρόσωπός σας στην Κοινότητα, να  σας ενημερώνω, να σας προσκαλώ σε ευαισθητοποίηση και συμμετοχή και να προχωράμε μαζί σε δράση. Πετύχαμε να «μπολιάσουμε» νέες ιδέες και αυτές να «ανθίσουν», ώστε όλοι μαζί να νιώσουμε τι σημαίνει Κοινότητα.

Η Κοινότητα είσαι Εσύ, είμαστε Όλοι!

Οι άνθρωποι που επιλέξαμε να ζούμε και να δημιουργούμε σε αυτήν την πόλη. Να έχουμε τις οικογένειες μας, τα όνειρα μας, τις δουλειές μας και τις ελπίδες μας. Εμείς διαμορφώνουμε τις γειτονιές της Κοινότητας Καλαμάτας, εμείς ζούμε τα προβλήματά της και εμείς αναζητάμε τις λύσεις που αγωνιζόμαστε να γίνουν πράξη.

 

Η Καλαμάτα μπροστά στο μεγάλο της βήμα

Η επόμενη 5ετία είναι κρίσιμη για την Καλαμάτα. Καλείται να αλλάξει, να γίνει πιο σύγχρονη, πιο «πράσινη», πιο προσβάσιμη, πιο «έξυπνη». Καλείται να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές επιταγές και  να μετεξελιχθεί σε μια ευρωπαϊκή πόλη-πρότυπο.

Σήμερα ζούμε σε μια πόλη γεμάτη από τις αντιφάσεις του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η Καλαμάτα βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο της βήμα. Με την ένταξή της στο δίκτυο των ευρωπαϊκών πόλεων για την κλιματική ουδετερότητα,  με την καταξίωσή της ως πόλη του  πολιτισμού με ποικίλες δράσεις εξωστρέφειας αλλά και με την σταδιακή καθιέρωσή της ως προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες, καλείται να κάνει το επόμενο βήμα. Ταυτόχρονα όμως καλείται να επιλύσει και τα ανοιχτά ζητήματα της πολεοδόμησης, του κυκλοφοριακού, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της ανάδειξης του συνολικού παραλιακού μετώπου, της αναβάθμισης των υποδομών της. Οι αστικές αναπλάσεις που έρχονται στην ανατολική γειτονιά αλλά και πέριξ του κέντρου θα δώσουν σύγχρονη ματιά και «πράσινη ανάσα» σε γειτονιές,  στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν δρομολογηθεί θα δώσουν διέξοδο στη νεολαία μας.

Η πόλη μεγαλώνει και οι ανάγκες αλλάζουν, με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται πλέον και οι προτεραιότητές μας. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον καλούμαστε να σχεδιάσουμε μαζί πώς θέλουμε την πόλη μας και πώς θα  αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

 

  1. Τοπικό Σχέδιο Δράσης - Καθημερινότητα από την αρχή

 

Η εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού μιας γειτονιάς της πόλης μας δεν είναι μόνο οικονομικό θέμα. Είναι βαθύτατα κοινωνικό. Το καθήκον των συμβούλων της Κοινότητας είναι να βρίσκονται σε κάθε γειτονιά και να σας ακούν.

Να μιλήσουν γι’ αυτά που αφορούν όλους μας: το παρκάρισμα σε μια γειτονιά, την καθαριότητα, την ανακύκλωση, την οικιακή κομποστοποίηση, τα πεζοδρόμια, την εξασφάλιση δημόσιου χώρου, τη φροντίδα του πράσινου, τη συμμετοχή των συμπολιτών μας στη μέριμνα του αστικού εξοπλισμού, την ασφάλεια στις παιδικές χαρές, τον συντονισμό δράσεων εθελοντισμού, την ανανέωση  στη διοργάνωση μιας τοπικής  γιορτής, την προσβασιμότητα των ΑμεΑ και τον ποδηλατόδρομο, την εκπόνηση και υλοποίηση ενός μικρού τοπικού σχεδίου δράσης.

Με βάση το παραπάνω σχέδιο σας καλώ και τώρα να πορευτούμε γειτονιά-γειτονιά, ανάλογα και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, να συνδιαμορφώσουμε τις συνθήκες, τις υποδομές, να λύσουμε προβλήματα, να δώσουμε διεξόδους.

 

2. Κοινωνική πολιτική και μέριμνα - Κέντρα Γειτονιάς

 

Το σχολείο, το προαύλιο, το εγκαταλελειμμένο κτήριο, το μικρό πάρκο αλλά και ένα διαμέρισμα μπορεί να στεγάζει ένα ανθρώπινο δράμα. Με σοβαρότητα, πριν αυτό γίνει χρόνιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες ή από τους αρμόδιους φορείς. Κανένας λοιπόν να μην είναι μόνος του σε μια πόλη που ξέρει να γίνεται αλληλέγγυα, όταν χρειαστεί.  Η Κοινότητα έχει και εδώ ουσιαστικό ρόλο: να εντοπίσει, να προωθήσει στις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες το πρόβλημα, ώστε άμεσα αυτό να αντιμετωπιστεί.

Με στόχο να δημιουργήσουμε τα Κέντρα Γειτονιάς, τους χώρους δηλαδή όπου μπορούν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργικά και ψυχαγωγικά πρόσωπα και ομάδες, να διαβουλευτούν, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, να συναποφασίσουν.

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο κέντρο αλλά οι πνεύμονες είναι οι γειτονιές της. Εκεί δεν πρέπει να νιώθει και δεν πρέπει να είναι κανείς αποκλεισμένος.

 

3. Δημόσιοι χώροι – «Πρασινίζουμε» κάθε γειτονιά-Προσβασιμότητα για όλους

 

Πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, πρέπει να είναι λειτουργικά και προσβάσιμα από όλους. Ακόμη να «πρασινίσουμε» κάθε γωνιά της πόλης. Υπηρεσίες και δημότες μαζί να κερδίσουμε ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής μας.

Ο σεβασμός του δημόσιου χώρου είναι πολιτισμός και ο έλεγχος αναγκαίος.

 

4. Ασφάλεια - Επέκταση του ενεργειακά αυτόνομου φωτισμού-Συντήρηση υποδομών

 

Φωτισμός παντού με ενέργεια από τον ήλιο στην πόλη του ήλιου. Επισκευές στο οδόστρωμα κα στους πεζόδρομους σε γράνες και φρεάτια και σε κάθε χώρο που ελλοχεύει κίνδυνος και απαιτείται παρέμβαση, ώστε να αποτρέψουμε ατυχήματα και να εξασφαλίσουμε προσβασιμότητα για όλους. Παιδικές χαρές με προδιαγραφές και ράμπες-κιγκλιδώματα σε πεζοδρόμια.

Η ασφάλεια στη γειτονιά δεν είναι λεπτομέρεια, είναι ζωή στη γειτονιά!

 

5. Δημοκρατία - Καθιερώνουμε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα Κοινότητας

 

Ο Δήμος έχει ανάγκη από τη φωνή των πολιτών. Η Κοινότητα είναι η φωνή των πολιτών! Εγκαθιστούμε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα Κοινότητας, όπου οι συνδημότες μας θα στέλνουν τα αιτήματα, τα παράπονά τους, τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει, ώστε να προωθούνται από την Κοινότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες προς άμεση επίλυση ή να επιλύονται από την Κοινότητα, εφόσον είναι εφικτό.

Σε μεγάλα ζητήματα οι συνελεύσεις των κατοίκων και τα τοπικά δημοψηφίσματα είναι το κλειδί για να ενεργοποιήσουμε τους συνδημότες μας να συνεισφέρουν με την άποψή τους και να αισθανθούν συνυπεύθυνοι για το μέλλον του τόπου μας.  Η οργάνωση των προτάσεων, η συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις, η διεκδίκηση, η δυναμική συμβολή των νέων ανθρώπων, η συνύπαρξη για το κοινό καλό είναι η Κοινότητα!

Σε όλα αυτά και για όλα αυτά τον πρώτο λόγο έχει η Κοινότητα! Είναι ο κρίκος, ο σύνδεσμος ανάμεσα στη διοίκηση και τους πολίτες!

 

Το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση  είναι αν, την επόμενη μέρα, την Κοινότητα Καλαμάτας θα διαχειριστούν άνθρωποι που αγαπάνε την πόλη. Αν αυτοί αισθάνονται και δρουν ως εθελοντές και όχι ως χρήστες κάποιας εξουσίας. Αν επιθυμούν να είναι συνδημιουργοί πρωτοβουλιών που περιβάλλουν την πόλη με ενδιαφέρον, με φροντίδα για τα μικρά και τα μεγάλα, με κύρος και άποψη, με σεβασμό στην Ιστορία και στην προοπτική για το μέλλον. Με συμπεριφορά και στάση ζωής το ήθος και την ανιδιοτέλεια για το δημόσιο συμφέρον, με όραμα για το  κοινό καλό. Με προσήλωση στο ουσιαστικό, με αγάπη και πίστη σ’ αυτό!

 

Η πόλη μας έχει Δήμαρχο, ακούραστο, έντιμο και αποτελεσματικό, με σχέδιο και προοπτική και με ομάδα δίπλα του, συνοδοιπόρο στην καθημερινή προσπάθεια να μετεξελίξει την Καλαμάτα μας και ολόκληρο τον Δήμο, για αυτό και συμπορευόμαστε.

Το κλειδί της επιτυχίας στις δημοτικές υποθέσεις είναι να ενεργοποιήσουμε τους συμπολίτες μας. Και εκεί η δική μας συμβολή ως Κοινοτικών Συμβούλων είναι καθοριστική.

Η Κοινότητα μάς αφορά όλους! Δεν είναι υπόθεση των λίγων, αλλά των πολλών!

Η συμμετοχή των πολιτών είναι το μεγάλο στοίχημα, γιατί ο κόσμος σήμερα  έχει την τάση να απέχει ή «συμμετέχει» μόνο στα κοινωνικά δίκτυα. Δεν παράγεται όμως έτσι έργο, ενώ είναι εύκολη η ανώνυμη και εκ του ασφαλούς κριτική. Ωστόσο χρήσιμη είναι η φυσική συμμετοχή, η κατάθεση προτάσεων-λύσεων και η εφαρμογή τους.

Η δική μας παρουσία, ως Κοινότητα, οφείλει να είναι κοντά στον κόσμο! Να περπατάμε τις γειτονιές, να ακούμε τον συνδημότη μας,  να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα, να προτείνουμε λύσεις, να επιδιώκουμε την εφαρμογή τους. Σε αγαστή συνεργασία και αλληλεπίδραση με τη δημοτική αρχή, τις υπηρεσίες του, το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, μπορούμε όλοι μαζί να τα καταφέρουμε.

Η Καλαμάτα είσαι εσύ!

Η Καλαμάτα χρειάζεται δυναμικούς πολίτες και όχι τίτλους!

Κανένας δεν κατάφερε τίποτε μόνος του και καμιά υπηρεσία όσο άρτια κι αν είναι πάντα θα χρειάζεται τη δική μας συνεισφορά, το δικό μας παράδειγμα τη δική μας ευθύνη!

Η Κοινότητα δεν είναι διοικητική διαίρεση του Δήμου, είναι σύνδεσμος! Η δημοτική αρχή μπορεί να δώσει επιπλέον αρμοδιότητες στην Κοινότητα, ώστε να μπορεί αυτή να δουλέψει ακόμα περισσότερο. Η Κοινότητα σήμερα μπορεί να «κινήσει» τα πράγματα, να οργανώσει γιατί έχει βήμα παρέμβασης, λόγο και ψήφο.

Η Καλαμάτα είμαστε εμείς!

Κανείς δεν εξελίσσεται μόνος του. Οι παρέες γράφουν Ιστορία, οι συλλογικότητες αλλάζουν τον κόσμο!

Η «Δημιουργική Πρωτοβουλία για τον Δήμο Καλαμάτας», με υποψήφιο τον νυν Δήμαρχό Θανάση Βασιλόπουλο, συστηματικά θα ασχοληθεί – γιατί αλλιώς δεν γίνεται –  με όλα όσα σχεδιάζει! Με ευθύνη και εκτίμηση, και χωρίς καμία διάκριση, για όλες και όλους! Γιατί μόνο μαζί σας μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη μας! Δώστε μας τη δύναμη να το καταφέρουμε!

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε για την Κοινότητα, ψηφίζουμε για τη ζωή μας, ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της Καλαμάτας μας! Για αυτό ζητώ τον σταυρό της προτίμησής σας.

 

Με εκτίμηση,

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΛΥΡΑΣ

Πρόεδρος εκ νέου Υποψήφιος Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας

 

Λύρας: “Η Καλαμάτα βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο της βήμα”
To Top