ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας: Αφηγηματικά ταξίδια με την μοναδική Αγνή Στρουμπούλη

Με μια όμορφη εκδήλωση που έχει στόχο να συμβάλει στη διάδοση της Προφορικής Παράδοσης και της Αφηγηματικής Τέχνης στην Ελλάδα ξεκίνησε η νέα χρονιά για το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας που φρόντισε για όλες τις ηλικίες.

Μικροί και μεγάλοι γέμισαν το Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής και μπήκαν στην διαδικασία να φτιαχτεί και πάλι ο κύκλος της Αφήγησης.
Οδηγός κι εμψυχώτρια ήταν η πολύ γνωστή και αγαπητή αφηγήτρια παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη που με περίτεχνο τρόπο ζωντάνεψε παραμύθια της προφορικής παράδοσης, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από άλλες χώρες, με τον Σταύρο Παργινό και το βιολοντσέλο του να συμπληρώνει μοναδικά την αφήγηση.

Β.Καρέλια: Τα παιδιά να ονειρεύονται
Εξαιρετικό ήταν το καλοσώρισμα από την κ.Βικτωρία Καρέλια που ευχήθηκε για το νέος έτος και έδωσε το στίγμα της γνωριμίας της με την κ.Στρουμπούλη, που “περίμενε κάθε Κυριακή να την ακούσει στο ραδιόφωνο και μαγευότανε”, ενώ μίλησε πάλι ως γιαγιά, σε ένα ρόλο που απολαμβάνει και συχνά πυκνά τον επικαλείται, λέγοντας “τα παιδιά αξίζει να ονειρεύονται, η φαντασία είναι πολύ πιο ωραία από αυτό που βλέπουν”!

Θησαυρός τα λαικά παραμύθια

Η κ.Στρουμπούλη που ασχολείται 23 χρόνια με το λαικό παραμύθι, μίλησε στο MessiniaLive.gr για τον περίφημο κύκλο της αφήγησης που στόχο έχει την συν-κίνηση με το παραμύθι, εφ’ όσον αυτή επιτευχθεί, μας ανοίγει σε ρεύματα οικεία και απωθημένα, που μας παρασύρουν με ορμή στα δικά μας πελάγη. Το έχουμε ανάγκη, διψάμε, στην ερημία του αλλότριου, ταυτότητα.
Μας μίλησε για την λέξη παραμύθι που σημαίνει, ανάλογα με τη χρήση της, διαφορετικά πράγματα, το λαϊκό παραμύθι ή παραμύθι της προφορικής παράδοσης. Αυτό δηλαδή που ξεπηδάει ως ήχος, φθόγγος, διατυπωμένο με εικόνες αίσθημα. Κι έπειτα περνάει από το αυτί στην καρδιά και εκεί ριζώνει και καρπίζει κι έρχεται πάλι στο στόμα και μεταδίδεται και πάλλεται, από τις απαρχές του ως τα τώρα!
Είναι η ανάγκη πάντα να κοινωνήσουμε, δηλαδή να μετάσχουμε, να ενωθούμε.

To Top