ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πρώτα λουκέτα σε ελαιοτριβεία για το “πάρτι” της φοροδιαφυγής

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ «ΚΑΜΠΑΝΕΣ» ΣΕ ΚΡΗΤΗ ΛΑΜΙΑ

Πριν από περίπου ένα μήνα έφτασαν στην ΑΑΔΕ στοιχεία και καταγγελίες για “πάρτι” φοροδιαφυγής σε ιδιωτικά ελαιοτριβεία κι αμέσως δόθηκε εντολή στοχευμένων ελέγχων, η οποία, μάλιστα, δημοσιοποιήθηκε, προκειμένου να συμμορφωθούν οι παραβάτες, πριν πέσουν οι «καμπάνες».

Οι πρώτοι έλεγχοι έφεραν τα πρώτα «λουκέτα» κι όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς εκτιμούν ότι «υπάρχει πολύ ψωμί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα», κοινώς η παραβατικότητα υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο.

Το πρώτο 48ωρο «λουκέτο» μπήκε σε ελαιοτριβείο στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε εκδώσει παραστατικό για 19 τόνους ελαιολάδου, συνολικής αξίας 63.000 ευρώ.

Το δεύτερο «λουκέτο» μπήκε μερικά χιλιόμετρα πιο Νότια, στην Ιεράπετρα, όπου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι για 4,12 τόνους ελαιολάδου δεν είχε εκδοθεί το αναγκαίο φορολογικό στοιχείο. Η αξία της ποσότητας, που επιχειρήθηκε να περάσει στην αγορά κάτω από τη μύτη της εφορίας, ανέρχεται στις 14.000 ευρώ.

Το τρίτο «λουκέτο» μπήκε στη Λαμία. Σε αυτήν την περίπτωση, οι παραβάσεις είναι 26 καθώς δεν είχαν εκδοθεί τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία, για ελαιόλαδο συνολικής αξίας 18.000 ευρώ.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν από την ΑΑΔΕ είναι ότι οι έλεγχοι θα πυκνώσουν και θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχει ελαιοπαραγωγή.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν και σε εκείνες που θα εντοπιστούν, θα μπουν στη γνωστή «μαύρη» λίστα, όπου οι έλεγχοι σε δεύτερη φάση γίνονται σε βάθος χρόνου, με «ξεσκόνισμα» δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/384698/loyketa-se-elaiotriveia-gia-parti-tis-forodiafygis-eikones
Συντάκτης Γιώργος Παππούς

Τα πρώτα λουκέτα σε ελαιοτριβεία για το “πάρτι” της φοροδιαφυγής
To Top