ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λογαριασμό 781 ευρώ έστειλε η ΔΕΥΑΚ σε σχολείο της Καλαμάτας και προειδοποιεί με διακοπή νερού!

ΩΣ…  ΒΙΛΑ ΜΕ ΠΙΣΙΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΚ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο λογαριασμός νερού ύψους 781 ευρώ που στάλθηκε από τη ΔΕΥΑΚ στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με την υποσημείωση πως επίκειται διακοπή νερού λόγω οφειλής. Στον λογαριασμό που καλούνται τα Εκπαιδευτήρια να πληρώσουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Απριλίου η καθαρή αξία του νερού είναι 345 ευρώ, όμως μαζί με το Τέλος Χρήσης Υπονόμων που φτάνει σχεδόν στο ύψος της αξίας του  νερού(!) το τελικό ποσό διπλασιάζεται.  Μπαίνει και το “καπέλο” του ΦΠΑ 24% και ο λογαριασμός εκτοξεύεται. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τριμηνιαίο λογαριασμό.

Προκύπτει το εξής παράδοξο: Αν και πρόκειται για σχολική μονάδα, όπου φοιτούν εκατοντάδες παιδιά, το σχολείο που είναι ιδιωτικό, χρεώνεται με οικιακό τιμολόγιο, με αποτέλεσμα να θεωρείται ως ιδιώτης, και να χρεώνεται σαν να έχει… βίλα με πισίνα!

Από τη ΔΕΥΑΚ φαίνεται να παραβλέπουν οτι πρόκειται για Σχολική Μονάδα όπου φοιτούν εκατοντάδες παιδιά, για σχολικές εγκαταστάσεις, που συνεπάγεται και ανάλογη κατανάλωση νερού, και χρεώνουν το σχολείο με υπέρογκους λογαριασμούς. Όπως μας δήλωσε ο Διευθυντής του Σχολείου, Φώτης Μπουγάς, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται τέτοιος λογαριασμός νερού.

Από το 2013 προσπαθεί ο άνθρωπος να πείσει τη ΔΕΥΑΚ ότι δεν είναι “ελέφαντας”, οτι δηλαδή η ιδιωτική Σχολική Μονάδα δεν είναι βίλα με πισίνα, ούτε ξενοδοχείο με τουρίστες, για να γίνεται η χρέωση στα κυβικά σαν να πρόκειται για πολυτελής κατοικία. Μάλιστα όπως μας δήλωσε, πριν χρόνια για να συνδεθεί το σχολείο με την αποχέτευση του Βιολογικού πλήρωσε 25.000 ευρώ ως τέλη σύνδεσης.

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ

Πέρα από αυτό ο τελευταίος τριμηνιαίος λογαριασμός που εκδόθηκε με τα σχολεία κλειστά, εν μέσω πανδημίας, προειδοποιεί για “άμεση διακοπή νερού για οφειλή”, όταν είναι ξεκάθαρο μέσα από τον ίδιο το λογαριασμό ότι προηγούμενη ανεξόφλητη οφειλή δεν υπάρχει.

KOINΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Προκύπτουν εύλογα λοιπόν τα εξής ερωτήματα: Δεν γνωρίζει η ΔΕΥΑΚ ότι πρόκειται για Σχολείο; Γιατί η χρέωση γίνεται με το οικιακό τιμολόγιο; Δεν θα έπρεπε ο Δήμος Καλαμάτας να εντάσσει και τα ιδιωτικά σχολεία  της Καλαμάτας στην Κοινωνική του Πολιτική και να υπάγονται και οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες σε μειωμένο τιμολόγιο; Ένα Κοινωνικό Τιμολόγιο στο νερό για όλα τα σχολεία χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους; Να θυμίσουμε ότι τα δημόσια σχολεία πληρώνουν με έκπτωση 50% τους λογαριασμούς νερού.

Άλλωστε, τον τελευταίο χρόνο με την πανδημία του κορονοϊού οι ανάγκες για καθαριότητα στα σχολεία είναι αυξημένες καθημερινά, προκειμένου να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι χώροι. Δεν θα έπρεπε να ληφθεί και αυτό υπόψιν;

Τι έγινε με το σύστημα τηλεμετρίας που θα εγκαθιστούσε ο Δήμος Καλαμάτας το 2018 στα σχολεία όλου του Δήμου-όταν είχε αναδειχθεί και το πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς νερού που πήγαιναν πίσω ακόμα και 15 χρόνια- προκειμένου να ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο η κατανάλωση του νερού και τυχόν διαρροές ή ακόμα και υδροκλοπή; Μπήκαν τότε τα συστήματα αυτά στα σχολεία, που το κόστος τους υπολογιζόταν στα 20.000 ευρώ; Ενεργοποιήθηκε η προγραμματική σύμβαση που ήταν έτοιμη με το Δήμο;

Μήπως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η χρέωση νερού όταν πρόκειται για ιδιωτικές σχολικές μονάδες  με μια ανάλογη κοινωνική πολιτική όπως και στα δημόσια σχολεία; Δεν είναι ανορθόδοξο να χρεώνεται ένα ιδιωτικό Σχολείο με εκατοντάδες παιδιά ως ιδιώτης… με πισίνα; Πρόκειται για Εκπαιδευτική Δομή όχι για νοικοκυριό, ούτε για έπαυλη που ο ιδιοκτήτης της κάνει μόνος του αυτή την κατανάλωση νερού.

Μήπως θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί για όλους τους δημότες το Τέλος Χρήσης Υπονόμων που φτάνει να είναι ίσο με την αξία του νερού, με αποτέλεσμα μαζί με το πάγιο Τέλος, να διπλασιάζει το τελικό ποσό χρέωσης στους λογαριασμούς νερού;

Μαίρη Περδικέα

 

 

 

Λογαριασμό 781 ευρώ έστειλε η ΔΕΥΑΚ σε σχολείο της Καλαμάτας και προειδοποιεί με διακοπή νερού!
To Top