ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Νέα μέτρα από αύριο -Όλες οι αλλαγές στους κωδικούς του 13033-Στο “κόκκινο” όλη η χώρα

Σε όλη την Ελλάδα ισχύουν νέοι κανόνες για τα SMS στο 13033 από αύριο το πρωί (Πέμπτη) έως και 16 Μαρτίου– Η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά.

Μεγάλες αλλαγές στους κωδικούς SMS στο 13033 ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς με άμεση εφαρμογή από το πρωί της Πέμπτης.

Τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι τα εξής:

Η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο. Επιτρέπεται μόνο με τα πόδια και με ποδήλατο. Κανείς δεν θα μπορεί να πάρει το αυτοκίνητο και να πάει για άθληση σε άλλο Δήμο, σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακόμα αυστηροποείται η μετακίνηση με τον κωδικό «2» για ψώνια. Σούπερ μάρκετ θα μπορούν να πηγαίνουν οι πολίτες μέσα στον ίδιο Δήμο ή σε απόσταση 2 χλμ από το σπίτι.

Αλλάζει και η μετακίνηση με κωδικό 3 για τράπεζα. Οι πολίτες θα πηγαίνουν σε τράπεζες στον ίδιο Δήμο ή 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Επίσης για τον κωδικό 4 θα ζητούνται από τους αστυνομικούς επιπλέον στοιχεία.

«Κανείς σε όλη τη χώρα δε θα μπορεί να στείλει το 6 και να πάει σε άλλη περιοχή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

ΣΤΟ “ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ” 3 ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.

-Για τις περιοχές που θα τεθούν σε «βαθύ κόκκινο»: οι θρησκευτικές λειτουργίες θα τελούνται χωρίς πιστούς, ενώ αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων και μνημοσύνων.  

-Στο βαθύ κόκκινο υπάρχει η αναστολή δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων

-Στις περιοχές αυτές δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε  χώρους εξωτερικής άθλησης, σε πάρκα, οργανωμένες Μαρίνες και άλση.

Aναλυτικά, στις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου ( κόκκινο+) ισχύουν επιπλέον τα ακόλουθα μέτρα:
• Το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) θα είναι 19:00 έως 05:00, εκτός των μητροπολιτικών ΠΕ Αττικής και ΠΕ Θεσσαλονίκης που τις καθημερινές το ωράριο απαγόρευσης θα είναι από 21:00 έως 05:00 και τα Σ/Κ θα είναι 19:00 έως 05:00.
• Η χρήση του μηνύματος 6 μετακίνησης για σωματική άσκηση, θα γίνεται αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο και χωρίς τη χρήση οχήματος ή μοτοσυκλέτας,
• Η χρήση του μηνύματος 1 για μετακίνηση σε φαρμακείο, του μηνύματος 2 για μετακίνηση σε καταστήματα τροφοδοσίας, δημόσιες υπηρεσίες και του μηνύματος 3 για μετακίνηση σε τράπεζα, θα επιτρέπεται εντός των οικείων Δήμων ή σε απόσταση εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία του πολίτη,
Αναστέλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες εκτός:
o της διεξαγωγής πρωταθλημάτων Super League 1, Super League 2, Basketball League 1 Ανδρών και Volleyball Α1 Ανδρών, και
o δυνατότητα προπονήσεων αθλητών ομαδικών αθλημάτων Α1 κατηγορίας που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα νέα μέτρα (lockdown) τίθενται σε ισχύ από 04/03/2021 και ώρα 06:00 π.μ.

ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ ΣΤΟ “ΚΟΚΚΙΝΟ”-ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ-ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας μπαίνουν στο κόκκινο. Έτσι παντού αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων, και ξεκινά η τηλεδιδασκαλία έως και τις 16 Μαρτίου, για τους μαθητές των Λυκείων της χώρας.

ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΟ “ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ”

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

 

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ  ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης» τα νοσοκομεία της Αττικής- Πώς θα λειτουργούν το προσεχές διάστημα.

Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική είναι στο «βαθύ κόκκινο» με τα νοσοκομεία να «πιέζονται αφόρητα εδώ και 19 ημέρες» δήλωσε απόψε ο Υπουργός Υγείας, κατά την ενημέρωση για την επιδημία.

Για το λόγο αυτό «περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης» το οποίο, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, είχε καταρτιστεί πέρυσι, τέτοια εποχή, ως «ακαριαίο σενάριο» και είχε εφαρμοστεί εν μέρει στη Β. Ελλάδα τον Νοέμβριο αλλά πλέον απαιτείται η «πλήρης ανάπτυξη του, στην Αττική τώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επί του παρόντος, σε απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται 1.528 ασθενείς. Και «με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αντιλαμβάνεστε όλοι ότι το Σύστημα Υγείας ξεπερνά τα όριά του, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».

Επιπλέον, «παρατηρείται όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα», καθώς και

«Σημαντική αύξηση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στη χώρα μας, που διασπείρεται ταχέως μολύνοντας το γενικό πληθυσμό, ανεξάρτητα από γεωγραφική περιοχή, φύλο ή ηλικιακή ομάδα», δήλωσε ο Β. Κικίλιας.

 

Σε συνέχεια των παραπάνω ανακοίνωσε πως:

  • «σήμερα προστέθηκαν 7 ΜΕΘ-COVID στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο» και ότι
  • «τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προστεθούν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, άλλες 29 κλίνες ΜΕΘ-COVID: 12 στον Ευαγγελισμό10 στο Τζάνειο και 7 στο Ασκληπιείο.

Με δεδομένο, όμως, ότι το ΕΣΥ πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, συνέχισε ο αρμόδιος υπουργός, «η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής:

  • Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ. Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο. Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid. Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.
  • Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ , παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών. Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ. Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του. Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία. Το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο. Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
  • Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
  • Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δε θα μείνει αβοήθητος.
  • Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά».

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – ο οποίος «έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες ΜΕΘ για non Covid περιστατικά στην Αττική» – χαρακτηρίστηκε ως «κομβικής σημασίας», από τον κ. Κικίλια, ο οποίος επεσήμανε πως «σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας», αν και δε μίλησε για επιτάξεις δομών του ιδωτικού τομέα, τις οποίες ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

πηγή:ieidiseis.gr

To Top