ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ζελένσκι μίλησε στην ελληνική Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος» λέμε και εμείς σήμερα

“Δημιουργείστε “Φιλική Εταιρεία” να σώσουμε την Ουκρανία”

Η ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των περισσότερων πολιτικών αρχηγών.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων κι έστειλε μήνυμα «ελευθερία ή θάνατος» ζητώντας από τους Ελληνες να δημιουργηθεί μια νέα «Φιλική Εταιρεία», αυτή τη φορά στην Ελλάδα αντί της Οδησσού επί Επαναστάσεως του 1821, που θα συμβάλλει στην αποτίναξη του ρωσικού ζυγού από την Ουκρανία.

«Για πάνω από 1 μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει και τι τραβάνε από τα ρωσικά στρατεύματα που την καταστρέφουν. Αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τις, παράλληλα διώχνοντας άμαχους από πείνα και κακουχίες. Παραμένουν 100.000 άμαχοι στην Μαριούπολη, αλλά δεν υπάρχει κτήριο που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα. Νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το θέατρο που εβλήθη από πύραυλο. Ολοι τα έχουμε δει στις φωτογραφίες. Αυτό είναι έργο των Ρώσων πιλότων που έβλεπαν τι κάνουν.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί μετά από την… προσέγγιση του ρωσικού πολιτισμού σήμερα. Εζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Αποτέλεσε το λίκνο ελληνισμού επί αιώνες που συνυπήρχαν ειρηνικά με τους συμπατριώτες μου. Είναι αδύνατον να βρούμε τις απαρχές της ελληνικότητας στον Εύξεινο Πόντο. η συνύπαρξη η ειρηνική είναι δεδομένη. Με την ελληνική-χριστιανική κοινότητα, έχει συνδεθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού στον τόπο μας, αλλά και στον κόσμο. Η Ουκρανία είναι χώρα ορθόδοξη που εκχριστιανίστηκε από τους Ελληνες.

 

“Θα χάσουμε μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας, που έφερε η ελληνική κουλτούρα κι ο ελληνισμός. Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας, το ίδιο λέμε κι εμείς τώρα. Αντιστεκόμαστε”

Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός άλλο ένα μεγάλο ελληνικό κέντρο. Γιατί είναι ήρεμη η Οδησσός; Γιατί καταφέραμε να διώξουμε τους Ρώσους βαρβάρους σε σχετικά ασφαλή απόσταση. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν θάνατο σε σημεία όπου ελληνική κοινότητα, εβραϊκή κοινότητα κι άλλες κοινότητες συνυπήρχαν ειρηνικά με τους Ουκρανούς

Οι Ρώσοι χτύπησαν αμάχους πληθυσμούς βάσει σχεδίου, όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά παντού. Είναι μεγάλη η οδύνη για την ελληνική και την ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι απελαύνουν πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. Πρέπει να λογοδοτήσουν. Να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.

“Η Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να σώσει την Ουκρανία. Η Μαριούπολη, η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια”

“Οι Ρώσοι χτυπάνε από θαλάσσης στεριάς κι αέρος” είπε αρχικά ο Ουκρανός πρόεδρος κι ακολούθως έδωσε το λόγο σε δύο Ουκρανούς και δύο Ελληνες που μάχονται κατά των Ρώσων στην Μαριούπολη.

πηγή:Reader.gr

video protothema.gr

To Top