ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Λιβανός: Με δικαιοσύνη θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές από την πανδημία

TI ANΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

¨Η ευαισθησία της ΝΔ και του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν γι’ αυτό και έχει εγκριθεί ενίσχυση για το καρπούζι και την πατάτα όχι μια αλλά δύο φορές, τόνισε ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπ. Λιβανός, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝΑΛ Μιχ. Κατρίνη.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, την πρώτη φορά οι Ηλείοι αγρότες εισέπραξαν 1.895.460 εκατομμύρια για το πρώιμο καρπούζι και 2.685.715 εκατομμύρια για την ανοιξιάτικη πατάτα.

Οι αιτήσεις για τη δεύτερη ενίσχυση άνοιξαν στις 2 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ενώ μέσα στα επόμενο διάστημα θα γίνουν και οι αντίστοιχες πληρωμές ύψους:

α) €6,57 εκατομμυρίων στο καρπούζι, το υπαίθριο, το μίνι και το όμπλα.

β) €11,9 εκατομμυρίων και για την πατάτα, ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή, το ποσό των.

Συνολικά €18,3 εκατομμύρια.

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός αναμένονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να υλοποιηθούν έγκαιρα και δίκαια και αυτές οι ενισχύσεις στους παραγωγούς.

Όσον αφορά τις ζημιές που επικαλέσθηκε ο κ. Κατρίνης για τους παραγωγούς λόγω χαμηλής τιμής στο καρπούζι και στην πατάτα εξ αιτίας της πανδημίας, ο κ. Λιβανός κατέστησε σαφές ότι με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και ευαισθησίας, θα εξεταστούν δίκαια και αποτελεσματικά όλα τα ενδεχόμενα ενίσχυσης παραγωγών που πλήττονται.  Και διευκρίνισε ότι όσο αυξάνεται το bagged  του ΥΠΑΑΤ τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση όμως το ΥΠΑΑΤ αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα προβλήματα με δικαιοσύνη.

Την ένταξη και της ελιάς Χαλκιδικής στο πρόγραμμα αποζημιώσεων για τον παγετό ανακοίνωσε ο Σπ. Λιβανός

Το ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί από την ανθοφορία μέχρι τη συγκομιδή το βαθμό που έχει υποστεί η ελιά Χαλκιδικής και εντάσσει τις αποζημιώσεις μέσα στον οδικό χάρτη που έχει ανακοινώσει για την κάλυψη των καταστροφών από τον παγετό, τόνισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαλκιδικής κ. Απόστολος Πάνας.

Όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι, κοντά σε κάθε παραγωγό και αυτό ισχύει και για την περιοχή της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα για τις ελιές στην περιοχή της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, κατόπιν συνεχών επισημάνσεων έχει διαπιστωθεί στις ελαιοκαλλιέργειες -εξαιτίας των παγετών- μειωμένη ανθοφορία, αποχρωματισμός του φυλλώματος και φυλόπτωση, καθώς και επηρεασμός των ετήσιων βλαστών. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο μέχρι και την συγκομιδή του προϊόντος, ώστε να καταγραφεί το συνολικό μέγεθος της ζημιάς. Όλοι όσοι, εκτιμηθεί ότι έχουν υποστεί ζημιά από τον παγετό θα αποζημιωθούν το ίδιο», είπε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, η εισήγηση του ΥΠΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι να ενταχθεί και η καλλιέργεια της ελιάς στο Πρόγραμμα Παγετός Άνοιξης 2021 (αρ. 2 § 1 β), ώστε και οι μη καλυπτόμενες από Κανονισμό του ΕΛΓΑ ζημιές να αποζημιωθούν κατόπιν εγκρίσεως από την Ε.Ε”.

 

 

 

Λιβανός: Με δικαιοσύνη θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές από την πανδημία
To Top