MESSINIA PLUS

Λιτές και χωρίς κόσμο οι εκδηλώσεις στην Καλαμάτα για την 25η Μαρτίου-Όλο το πρόγραμμα

Λιτές και χωρίς κόσμο θα είναι οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Καλαμάτας για την επέτειο της 25η Μαρτίου, με τη συμπλήρωση φέτος και των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το πρόγραμμα θα περιοριστεί, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊο, στις απολύτως απαραίτητες εκδηλώσεις για να τιμηθεί η ιστορική επέτειος, ανατρέποντας τους αρχικούς προγραμματισμούς του Δήμου. Πάντως, ξεχωρίζει, ανήμερα την 25η Μαρτίου, η εκδήλωση με το video mapping στο κτήριο του Εικαστικού Σχολείου Καλαμάτας, με ταυτόχρονη προβολή σε κτήρια 18 Δήμων, μια εμβληματική δράση της Επιτροπής Ελλάδα 2021, που θα συνοδεύεται και από ένα show φωτός. Στο Δήμο Καλαμάτας θα είναι και η μοναδική εκδήλωση της ημέρας. Να υπενθυμίσουμε ότι σε όλη τη χώρα δεν θα γίνουν παρελάσεις, εκτός από τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν απόψε, 22 Μαρτίου, στις 20.00 το βράδυ με τη διαδικτυακή συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, με μουσικό θέμα “Φιλέλληνες συνθέτες τραγουδούν το 21” που θα γίνει στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

23η Μαρτίου: Χωρίς αναπαράσταση, αλλά με Ορκωμοσία των Αγωνιστών στο Ηρώο των Πεσόντων

Για αύριο, 23 Μαρτίου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν: ο πανηγυρικός της ημέρας από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 7 το απόγευμα. Η ομιλία του με θέμα “Όψεις της πορείας του Ελληνικού Έθνους-Ρίζες και Προοπτικές”, θα γίνει στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και επίσης θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Θα έχει προηγηθεί στις 14.00 το μεσημέρι  τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21 και θα ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία από την Μονή Βελανιδιάς που θα μεταφέρει την Ιερή Φλόγα του Αγώνα στην Καλαμάτα και την πλατεία 23ης Μαρτίου (14.45), όπου και θα ακολουθήσει Δοξολογία (15.00), στον Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του  Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόµου. Αμέσως μετά στις 15.30 θα ακολουθήσει η Ορκωμοσία των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, στο Ηρώο των Πεσόντων στην πλατεία 23ης Μαρτίου, που θα περιλαμβάνει : Κατάθεση στεφάνων, Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ηρώων του 1821, Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα  την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων  Άγγελος Συρίγος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής έχει οριστεί ο Βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

24 Μαρτίου

Διαδικτυακή Ομιλία (21.00) από τον David Brewer, Ιστορικό – Συγγραφέα «Η συμβολή της Καλαμάτας στην Ελληνική Επανάσταση».

Ο Ντέιβιντ Μπριούρερ, ομότιμος καθηγητής Κλασικών Σπουδών στην Οξφόρδη, σπούδασε κλασική φιλολογία και ιστορία στην Οξφόρδη και ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και τη δημοσιογραφία πριν αφoσiωθεί στη μελέτη της ελληνικής ιστορίας. Έμαθε ελληνικά και γοητεύτηκε από την Επανάσταση του 1821. “Η φλόγα της ελευθερίας” αποτέλεσε το πρώτο του βιβλίο, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και μελέτης ελληνικών και αγγλικών κυρίως πηγών του. Ζει στο Λονδίνο.

25 ΜΑΡΤΙΟΥ:  VIDEO MAPPING ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΕ 18 ΔΗΜΟΥΣ(αναβλήθηκε για τον Μάιο)

Πρώτη φορά σε 18 Δήμους πραγματοποιείται ταυτόχρονα προβολή video mapping, στις 20.00 το βράδυ. Πρόκειται για μια εμβληματική δράση της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Προβολές διάρκειας 15 λεπτών με συνεχόμενη επανάληψη.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Εικαστικό Σχολείο επι της οδού Ναυαρίνου.

Κάθε προβολή θα έχει ένα μέρος κοινό για όλες τις πόλεις το οποίο είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821 και ένα μικρό μέρος το οποίο θα αφορά την  ταυτότητα της κάθε πόλης σε σχέση με την Επανάσταση.

Εκτός από την προβολή επάνω στο επιλεγμένο κτίριο θα υπάρχει και ένα show με φώτα στον περιβάλλοντα χώρο, το οποίο θα συνδέεται με την  προβολή στο κτίριο.

27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 – 21:00

Ομιλία μέσω ZOOM
Τίτλος: “Tο μουσείο της Φιλικής Εταιρίας του Ελληνικού Ιδρύματος πολιτισμού στην Οδησσό”. Συμβολή στην ανάδειξη και διατήρηση της κοινής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ομιλητής: Σωφρόνιος Παραδεισόπουλος – Διευθυντής παραρτήματος Ελληνικού Ιδρύματος πολιτισμού Οδησσού.

31 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

 

To Top