Επί Σκηνής

Λίνα Μενδώνη: «Άμεση η ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»

Στόχος της Μενδώνη η επανεκκίνηση των ΔΗΠΕΘΕ

«Είναι η κατάλληλη στιγμή, το 2020 έτος αφιερωμένο στη Μελίνα, η οποία δημιούργησε τον θεσμό, για ένα καινούργιο, δυναμικό ξεκίνημα για την αναγέννηση των ΔΗΠΕΘΕ, ενός πρωτοποριακού για την εποχή του θεσμού», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη  σύσκεψη που έγινε με αντικείμενο την επανεκκίνηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Την επείγουσα ανάγκη για υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης της επόμενης τριετίας, που λήγει στο τέλος του 2020 και διευκολύνει μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση από υπουργεία και Περιφέρειες, εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας στην πρώτη τους συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού την περασμένη Τετάρτη.

Την πρόθεσή της για επανεκκίνηση στον θεσμό των δημοτικών περιφερειακών θεάτρων με αφορμή και το έτος Μελίνας, της οποίας υπήρξαν δημιούργημα, αλλά και ανάγκη συνέχισης του περιφερειακού χαρακτήρα και ρόλου τους, επανέλαβε από την πλευρά της η Λίνα Μενδώνη, παρουσία επίσης περιφερειαρχών και δημάρχων, σε μια πολύωρη συνάντηση που ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις οκτώ το βράδυ.

Οι επικεφαλής των ΔΗΠΕΘΕ έθεσαν στο τραπέζι το θέμα του νομικού πλαισίου που δημιουργεί προβλήματα και ζήτησαν να τους δοθεί ένα προσχέδιο των προτάσεων του υπουργείου πάνω στο οποίο θα ξεκινήσει η συζήτηση.

Οι παρευρεθέντες μίλησαν επιμέρους για τα θέματα που αντιμετωπίζει ο καθένας στον τόπο του, ενώ διατυπώθηκαν και απόψεις για νομικές μορφές που μπορούν να διευκολύνουν τη λειτουργία των νυν δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων ιδιωτικού δικαίου, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς όλοι συμφωνούν ότι το Δημόσιο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρουν «φοβερές αγκυλώσεις» που δυσκολεύουν τα πράγματα.

Παράδειγμα η περίπτωση των τελευταίων δημοτικών εκλογών, όπου σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών τα ΔΗΠΕΘΕ από 25 Απριλίου έως και 1ης Σεπτεμβρίου εισήλθαν σε περίοδο πεντάμηνης αδράνειας χωρίς να μπορούν «να ολοκληρώσουν καμία πράξη», αφού υπήρξε «εμπλοκή με όλο το δημόσιο λογιστικό».

Ακούστηκαν επίσης απόψεις που πρότειναν τα ΔΗΠΕΘΕ να μετατραπούν σε οργανισμούς καθαρά ιδιωτικού δικαίου, όπως το Εθνικό και το ΚΘΒΕ.

Ο θεατρικός παραγωγός Λευτέρης Πλασκοβίτης, που παρευρέθηκε στη συνάντηση και τον οποίο η υπουργός σύστησε ως εμπειρογνώμονα επί του θέματος, έφερε το παράδειγμα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και της ανώνυμης εταιρείας που έχει συσταθεί εξαρχής. Ένα παράδειγμα που πιθανώς θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλα περιφερειακά θέατρα της χώρας.

Ανάγκη ευελιξίας

Συνισταμένη όλων των εμπλεκομένων υπήρξε η ανάγκη ευελιξίας του θεσμού και η εξασφάλιση διευκολύνσεων σε καθημερινές σχέσεις τρέχουσας ανάγκης. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη πρόσληψης προσωπικού.

Ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης άκουσε τα θέματα που έθεσαν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές επιμένοντας στην ανάδυση και τη συζήτησή τους και προτάσσοντας τα υπαρκτά και άμεσα εξ αυτών. Δεσμεύτηκε να φέρει το υπουργείο προσχέδιο πρότασης προς συζήτηση  ώστε να προχωρήσει το θέμα, ενώ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν αμφισβητείται ο δημόσιος χαρακτήρας των περιφερειακών θεάτρων. Εξέφρασε τέλος την ανάγκη όλοι να σκεφθούν πώς θα είναι τα ΔΗΠΕΘΕ στο μέλλον!

Εκτός από τον Ν. Γιατρομανωλάκη στη συνάντηση παρέστησαν υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως ο προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού Μάριος Κωστάκης κ.ά.

Από πλευράς καλλιτεχνικών διευθυντών, εκτός από τον Γιάννη Παρασκευόπουλο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας που απουσίαζε για οικογενειακούς λόγους υγείας, παρευρέθηκαν ο Θοδωρής Γκόνης από την Καβάλα, η Καλλιόπη Ευαγγελίδου από τις Σέρρες, η Ελένη Δημοπούλου από τα Γιάννενα, η Κυριακή Σπανού από τη Λάρισα, ο Γρηγόρης Γαλάτης από τον Βόλο, ο Νίκος Καραγεώργος από το Αγρίνιο, ο Γιάννης Μαργαρίτης από την Καλαμάτα, ο Σταύρος Τσακίρης από την Πάτρα, η Έφη Θεοδώρου από την Κρήτη και η Βαρβάρα Δούκα από την Κέρκυρα. Από την Κοζάνη, που παραμένει ακέφαλη, παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λαμία και Κομοτηνή εκπροσωπήθηκαν επίσης από τον δήμο.

Παρόντες ήταν επίσης οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, καθώς και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε από τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη, εισήγηση στην οποία αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Το δισυπόστατο και ανακόλουθο νομικό τους καθεστώς, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων κ.ά.

Οπως, όμως, είπε η κ. Μενδώνη, «το οικονομικό δεν είναι το μείζον. Θέλουμε να αυξήσουμε την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ και να βρούμε έναν τρόπο, μέσω αλλαγών του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας, να απεμπλακούν διαχειριστικές διαδικασίες που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς ώς και αδύνατες πολλές από τις λειτουργίες των θεάτρων. Θέλουμε να ζητήσουμε από τις Περιφέρειες –όσες δεν το κάνουν– να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν και οικονομικά τον θεσμό. Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαρά θεσμικά προβλήματα, ενώ πρέπει να εξεταστεί τόσο η λειτουργία όσο και η απόδοση των θεάτρων. Απαιτείται σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση. Να περιοριστεί η αυθαιρεσία της επιλογής, απ’ όπου κι αν προέρχεται».  Οι εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΘΕ συμφώνησαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην επανεξέταση των στόχων των θεάτρων και στην αξιολόγηση.

 

ΠΗΓΗ

https://www.kathimerini.gr/1061833/article/politismos/8eatro/stoxos-ths-mendwnh-h-epanekkinhsh-twn-dhpe8e

Λίνα Μενδώνη: «Άμεση η ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ»
To Top