Αυτή ήταν η 15η φετινή επίθεση σε λουόμενο - Οι οδηγίες των ειδικών
Άλλο ένα περιστατικό επίθεσης θαλάσσιας χελώνας caretta caretta σε λουόμενη στο Λιμένι της Ανατολικής Μάνης σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Μια 23χρονη κάτοικος Καλαμάτας που εργάζεται σε τοπική επιχείρηση, είχε πάει το πρωί για μπάνιο με την οικογένειά της και φίλους στην περιοχή, όταν ξαφνικά την πλησίασε μια θαλάσσια χελώνα και την δάγκωσε ψηλά στο πόδι πίσω από τον μηρό και σε άλλο σημείο πιο χαμηλά.
Πανικοβλήθηκε κι άρχισε να καλεί σε βοήθεια, αφού το μέγεθος της χελώνας ήταν πολύ μεγάλο και η ίδια είπε πως την τραβούσε προς τον βυθό. Αμέσως έσπευσαν από την παρέα της και την απελευθερώσαν τραυματισμένη και σοκαρισμένη και την μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης. Εκεί της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με αντιτετανικό ορό και πλέον για τις επόμενες ημέρες θα λαμβάνει και αντιβίωση.
Συχνές οι επιθέσεις
Το Κέντρο Υγείας της περιοχής την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει περισσότερα από 200 περιστατικά επιθέσεων, ενώ η κολύμβηση σε μικρή απόσταση από την ακτή και η αυξημένη των λουομένων είναι οι βασικές συμβουλές των ειδικών για να αποφεύγονται παρόμοια συμβάντα. Να επισημάνουμε πως οι θαλάσσιες χελώνες από τη φύση τους δεν επιτίθενται στον άνθρωπο. Στο Λιμένι η συνύπαρξη με τον άνθρωπο είναι προβληματική γιατί είναι θέμα εξασφάλισης τροφής και το ζώο νιώθει πως απειλείται και στρεσάρετε με τις πολλές κινήσεις δίπλα του. Η ασφαλής συνύπαρξη θέλει σεβασμό και τήρηση των οδηγιών από τους ειδικούς.
Η ανακοίνωση του ΑΡΧΕΛΩΝ
Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους. Τα περιστατικά αυτά προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 240 περίπου αντίστοιχων καταγραφών στα μητρώα του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης από τα προηγούμενα χρόνια.
Τι συμβαίνει λοιπόν στην περιοχή αυτή;
«Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι σαν τα κατοικίδια ζώα, με τα οποία έχουμε όλοι εξοικειωθεί. Ζουν ελεύθερες στη θάλασσα, συνήθως ταξιδεύουν για μεγάλες αποστάσεις και σπάνια συναντούν τους ανθρώπους» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. «Όμως, στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, η συμπεριφορά της αλλάζει. Αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει», συνεχίζει ο Δημήτρης.
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρoνομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
Προσοχή λοιπόν! Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.
Αυτό συμβαίνει και στο Λιμένι της Μάνης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπολείμματα θαλάσσιων οργανισμών ρίχνονται συστηματικά στη θάλασσα από εγκαταστάσεις, προς κατανάλωση από θαλάσσιες χελώνες που ζουν εκεί. Όμως η απόρριψη νεκρών οργανισμών και υπολειμμάτων τροφής στη θάλασσα αποτελεί ρύπανση και διώκεται ποινικά και αποτελεί όχληση σε προστατευόμενα είδη.
Η γνώση για τους θαλάσσιους οργανισμούς και η ενημέρωση μπορούν να βοηθήσουν στο να αποφευχθούν τα προβλήματα αυτά και να αναπτυχθεί περισσότερος σεβασμός προς τη φύση και τα οικοσυστήματα του πλανήτη.
Οδηγίες προς λουόμενους
- Μην πλησιάζετε τις θαλάσσιες χελώνες – Κρατάτε αποστάσεις
- Αποφύγετε την επαφή με τις θαλάσσιες χελώνες – Κίνδυνος τραυματισμού
- Το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο. Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες