ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το λιανεμπόριο πληρώνει τα… σπασμένα

Μπροστά σε μια νέα ζοφερή πραγματικότητα βρίσκονται από σήμερα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, καθώς το λιανεμπόριο, μόλις πήρε μια ανάσα, μπήκε και πάλι σε καθεστώς νέων μέτρων και δυστυχώς στην περίφημη λογική του «ακορντεόν» με ανοίγματα και κλεισίματα που είναι δεδομένο ότι φέρνουν εκνευρισμό στην αγορά.

Στις κίτρινες περιοχές του χάρτη τα μαγαζιά λειτουργούν κανονικά, όμως στην Αττική, στην Πάτρα, στη Σπάρτη, στη Χαλκίδα, τα μικρά και τα μεγάλα μαγαζιά αναγκάζονται να μπουν και πάλι σε άλλα μοντέλα με αγορές εκτός και εντός με ραντεβού, που όπως έχει φανεί από το Δεκέμβριο δεν φέρνουν μεγάλους τζίρους.

Μάλιστα τα περιοριστικά μέτρα αφορούν χιλιάδες καταστήματα στην περιοχή της Αττικής, ενώ κανείς δεν ξέρει αν θα χαθεί ολόκληρη η περίοδος των εκπτώσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι η εμπειρία του περασμένου Δεκεμβρίου με το μοντέλο λειτουργίας της αγοράς δεν έδωσε μεγάλο ποσοστό πωλήσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι έσωσε ένα μικρό ποσοστό (30%) από το τζίρο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο λιανεμόριο είναι η στάση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ ακόμα και οι επιστήμονες ζητούν άλλη αντιμετώπιση. «Υπάρχει ζήτημα στα mall» καθώς «ο αριθμός επαφών είναι αυξημένος, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους πελάτες» τόνισε ο Δημ. Σαρηγιάννης.

«Δεν κλείνεις και ανοίγεις μια δραστηριότητα, αλλά την κάνεις να λειτουργεί πιο αποδοτικά. Θα έπρεπε να γίνεται καλύτερη επιτήρηση, ναι, πριν όμως έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τον πληθυσμό και μετά να ζητήσουμε ατομική ευθύνη»,

είπε.

Είναι πολύ κρίσιμο, τόσο υγειονομικά όσο και για λόγους οικονομικής ευμάρειας, να διαχειριστούμε όσο καλύτερα μπορούμε την πανδημία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Χαρακτήρισε το επόμενο δίμηνο «δύσκολη περίοδο», που ενέχει υγειονομικούς κινδύνους, καθώς ο ιός είναι πιο μεταδοτικός και λόγω της χαμηλότερης ηλιοφάνειας, «και γιατί το κρύο μας κάνει να είμαστε περισσότερο σε κλειστούς χώρους».

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Σχολιάζοντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόνισε ότι «δεν έχουμε πάρει ικανοποιητικά μέτρα απολύμασης των χώρων που κυκλοφορεί ο κόσμος, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράw, άρα οι πιθανότητες μετάδοσης είναι πολλές».

«Αν δεν διαχειριστούμε σωστά τώρα το υγειονομικό σκέλος, θα έχουμε βάλει βόμβα στα πόδια του τουρισμού, που αποτελεί πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα τουριστικά πακέτα κλείνονται τον Μάρτιο. Αν έχουμε αποτύχει, θα έχουμε πρόβλημα τότε για τα τουριστικά επαγγέλματα»,

υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αν θέλουμε να έχουμε τουριστικό προϊόν το καλοκαίρι, πρέπει να δείξουμε τώρα ότι είμαστε πολύ καλοί στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν την Αττική στην «κόκκινη ζώνη», ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι «δεν πρέπει να ψάξουμε μία εστία, δεν υπάρχει βασικός ένοχος, αλλά συνδυασμός δράσεων».

Αναφέρθηκε στο άνοιγμα των Δημοτικών, τονίζοντας: «Όταν άνοιξαν, είχε μια λογική, με όρους επιδημιολογικής διαχείρισης κινδύνου. Εχει αποδειχτεί ότι τα Δημοτικά παίζουν κυρίως τον ρόλο του πολλαπλασιαστή, που σημαίνει πως όταν η διασπορά είναι μικρή, ο ρόλος τους, αναλογικά, είναι πολύ μικρός, που σημαίνει ότι μπορείς να τα ανοίξεις. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα τον Μάη. Όταν όμως η διασπορά είναι μεγαλύτερη, ο ρόλος αυτός μεγαλώνει αναλογικά, έχοντας μεγαλύτερη διασπορά, όπως τον Νοέμβριο. Ουσιαστικά, όταν έκλεισαν τα Δημοτικά, λειτούργησε το lockdown».

Διευκρίνισε ότι η αιτία δεν είναι μόνο στα παιδιά, αλλά η γενικότερη λειτουργία της κοινωνίας μας όταν είναι ανοιχτά τα σχολεία (μεταφορά παιδιών, παγονείς, παππούδες κ.λπ.) και συμπλήρωσε: «Αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε σχολεία με τηλεργασία γονέων, δηλαδή πήγαιναν σπίτια τους μετά οι γονείς, προφανώς αυτός ο πολλαπλασιαστικός δεσμός θα έσπαγε».

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, επισήμανε ότι υπάρχει ζήτημα στα mall, τονίζοντας: «Στα mall ο αριθμός επαφών είναι αυξημένος, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους πελάτες. Εκεί υπάρχει ζήτημα. Σε πολλά εμπορικά παρατηρήθηκαν ουρές έξω από αυτά. Υπάρχει η απλή λογική. Αυτοί που πάνε και συνωστίζονται στην Ερμού και την Τσιμισκή, κάπως πρέπει να φθάσουν εκεί. Δεν πάνε όλοι με το δικό τους μέσο μεταφοράς, πάνε με μετρό και λεωφορεία. Δεν κλείνεις και ανοίγεις μια δραστηριότητα, αλλά την κάνεις να λειτουργεί πιο αποδοτικά. Θα έπρεπε να γίνεται καλύτερη επιτήρηση, ναι, πριν όμως έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τον πληθυσμό και μετά να ζητήσουμε ατομική ευθύνη» κι επανέλαβε ότι πρέπει να γίνεται «απολύμανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς».

Όπως είπε, μάλιστα, είναι ένα μέτρο «πολύ φθηνό, σε σχέση με άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το κάνουμε».

Το λιανεμπόριο δεν ανοιγοκλείνει από τα τηλεπαράθυρα

Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, έστειλε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με αφορμή μία μέρα πριν τα νέα μέτρα.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τον πρόσφατο δημόσιο διάλογο που επαναφέρει το θέμα και τους κανόνες λειτουργίας του λιανεμπορίου, είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε με σοβαρότητα, εφιστώντας την προσοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλουμε, ώστε να αποφύγουμε περιορισμούς στην λειτουργία της αγοράς, πριν εξαντλήσουμε την αυστηρότητα των μέτρων προς όλους τους τομείς της κοινωνίας.

Για άλλη μία φορά, παρακολουθούμε με αγωνία την πιθανότητα να περιοριστεί η λειτουργία των καταστημάτων, που μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές των δύο lockdown και μίας δύσκολης ενδιάμεσης περιόδου.

Από την άλλη, παραμένει ανεξέλεγκτη η άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους, συζητούμε αν θα επιτρέπονται διαμαρτυρίες με μόνο 100 ή περισσότερα άτομα, αν θα κάνουμε σκι, αν θα λειτουργήσει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά που εφαρμόζαμε στο παρελθόν και επιπλέον βλέπουμε να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων.

Κύριε Υπουργέ επιτρέψτε μου να τονίσω αν και το γνωρίζετε, ότι το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, ο κλάδος που αποτελείται από χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ο οποίος συντηρεί εκατομμύρια οικογένειες και έχει επιδείξει απόλυτη υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Άλλωστε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εσείς έχετε σημειώσει ότι το λιανεμπόριο είναι ο ασφαλέστερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας.

"Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε ειδικούς επιστήμονες και μη, να ανακοινώνουν από τα τηλεπαράθυρα τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων μας, οδηγώντας την εμπορική κοινότητα σε νευρική κρίση"

. Οι υγειονομικοί, τη γνώμη των οποίων σεβόμαστε απόλυτα, προτείνουν υγειονομικά πρωτόκολλα, οι έμποροι προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για τη λειτουργία της αγοράς και εσείς, η κυβέρνηση, αποφασίζετε και αναλαμβάνετε την ευθύνη.

Γι’ αυτό και πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε περιορισμό λειτουργίας της αγοράς, αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της ισότιμα και στους υπόλοιπους κλάδους, αυστηροποιώντας και ελέγχοντας περισσότερο όλους τους λόγους μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, με αυστηρότερο χρονικό ή γεωγραφικό κριτήριο.

Κύριε Υπουργέ,

παραμένουμε στη διάθεσή σας για τη συνέχιση του γόνιμου διαλόγου και της εξαιρετικής συνεργασίας μας, με στόχο οι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που καταθέτουμε, να σας βοηθήσουν στην επιλογή των βέλτιστων αποφάσεων για την υγεία των συμπολιτών μας που παραμένει το ύψιστο αγαθό, αλλά συνυπολογίζοντας και τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που έχει η λειτουργία της αγοράς.

πηγή: http://www.ieidiseis.gr/oikonomia/item/78222-to-lianemporio-plironei-ta-spasmena

Το λιανεμπόριο πληρώνει τα… σπασμένα

Δημοφιλέστερα

To Top