ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λεβεντάκης: “Θα αξιοποιήσουμε για 40 χρόνια τις ιαματικές πηγές στο Βρωμονέρι”-Παραχωρήθηκαν από τον ΕΟΤ στον Δήμο

Οι ιαματικές πηγές του Bρωμονερίου και του περιβάλλοντα χώρου παραχωρήθηκαν από τον ΕΟΤ στο Δήμο Τριφυλίας για 40 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης.

Πρόκειται για την σημαντικότερη θειούχα πηγή στη Μεσσηνία, που βρίσκεται στο Βρωμονέρι – Γαργαλιάνων, με σταθερή θερμοκρασία 19,5 βαθμούς C. Παλαιότερα το νερό της πηγής χρησιμοποιούνταν για ποσιμοθεραπεία και λουτροθεραπεία.

Η πηγή βρίσκεται λίγα μέτρα από τη γραφική ακτή του Βρωμονερίου και μόλις 7 περίπου χλμ. από την πόλη των Γαργαλιάνων. Βάση της θερμοκρασίας της, χαρακτηρίζεται ως υπόθερμη. Η πηγή λόγω της πλήρους εγκατάλειψής της έχει προσχωθεί από τα φερτά υλικά της θάλασσας.

Το θερμομεταλλικό της νερό αναμιγνύεται με το Πλειστοκαινικό υδροφόρο, με αποτέλεσμα πολλές γεωτρήσεις και πηγάδια περιμετρικά στην περιοχή να έχουν θερμομεταλλικό νερό.

Η θερμομεταλλική αυτή πηγή παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί ως «Ιαματική», χαρακτηρισμός ωστόσο, που με το ισχύον νομικό καθεστώς πια, δεν υφίσταται, και έπρεπε ήδη να είχαν γίνει διαδικασίες από το Δήμο για την αναγνώρισή της,  σύμφωνα με το Νόμο 4049/2012.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την άμεση αξιοποίησή τους, ενώ σε σημερινή του ανάρτηση, ο κ.Λεβεντάκης αναφέρει:  

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες, του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω πως ένα θέμα, τεράστιας σημασίας για το Δήμο μας, το οποίο ταλάνιζε πολλές δεκαετίες τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, επιτέλους επιλύθηκε.

Αναφέρομαι φυσικά, στο θέμα του Βρωμονερίου και των ιαματικών πηγών αυτού που, από 25ετίας και πλέον, δε λειτουργούν, παρουσιάζοντας εμφανή και εκτενή σημάδια εγκατάλειψης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κι αυτό, γιατί κανένας προκάτοχός μου δε μερίμνησε, όσο θα έπρεπε, για να βρεθεί κάποια λύση επ’ αυτού.

Και έπρεπε να αναλάβω εγώ, δήμαρχος Τριφυλίας, ο «αδαής» κατά τους πολιτικούς μου αντιπάλους, που δε γνώριζα το θέμα, ούτε καν που βρισκόταν ο φάκελός του, για να του δώσω τη λύση που του άρμοζε.

Και το έκανα και αυτό…

Άλλωστε, ήταν κάτι που είχα υποσχεθεί και προεκλογικά ότι θα το προσπαθήσω, με όλες μου τις δυνάμεις και εγώ έχω μάθει να τηρώ τις υποσχέσεις μου και να τιμώ τους ανθρώπους, που με εμπιστεύτηκαν.

 

“Έτσι, «έτρεξα» όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για την αναγνώριση των πηγών του Βρωμονερίου, ως ιαματικών πηγών και υπέβαλα αίτημα στον ΕΟΤ και την ΕΤΑΔ ΑΕ, με σκοπό την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσής τους στο Δήμο Τριφυλίας, για χρονικό διάστημα σαράντα (40) ετών”

 

Αποτέλεσμα, να έχω και επίσημα πλέον, στα χέρια μου, όλα τα απαραίτητα έγγραφα, που πιστοποιούν πως ο Δήμος Τριφυλίας θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ιαματικές πηγές Βρωμονερίου, έως και την 23η Φεβρουαρίου του έτους 2052.

Καταλαβαίνετε νομίζω όλοι, τι σημαίνει αυτό για το Δήμο μας, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορέσει, στο άμεσο μέλλον, να αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και τουριστών, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

Δίνω άλλη μια απάντησή μου σήμερα, λοιπόν, σε όσους βιάστηκαν να με επικρίνουν, με μένος.

 

«Γιατί, εγώ έχω μάθει να απαντώ μόνο με έργα και όχι να… «πουλάω φύκια για μεταξωτές κορδέλες.»

Ας απολαύσουν κι αυτοί, μαζί με το λαό της Τριφυλίας, τα έργα που έρχονται ένα – ένα… τους το επιτρέπω… ελεύθερα!

Κυπαρισσία 06-06-2020

Ο Δήμαρχος Τριφυλίας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ

Λεβεντάκης: “Θα αξιοποιήσουμε για 40 χρόνια τις ιαματικές πηγές στο Βρωμονέρι”-Παραχωρήθηκαν από τον ΕΟΤ στον Δήμο
To Top