ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα-Δείτε τις εγκαταστάσεις

Σε λειτουργία έχει τεθεί εδώ μερικές ημέρες το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα. Ο χώρος και οι υποδομές κατασκευάστηκαν στη Ριτσώνα Εύβοιας, έπειτα από προσπάθειες που ξεκίνησαν το 1996. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση εκτός από τους δύο κλιβάνους περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χώρο αναμονής για τους συγγενείς, σημείο πώλησης τεφροδόχων και αναψυκτήριο. Ο κύκλος των μελών της ΕΕ που δεν έχουν αποτεφρωτήριο έκλεισε, με τελευταία την Ελλάδα

Ήδη, από τις 30 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει οι αποτεφρώσεις σορών, όπως ενημέρωσε κατά την επίσημη παρουσίαση το μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την έναρξη λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου ως «ιστορική στιγμή» καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που αποκτά την συγκεκριμένη υποδομή.

To αποτεφρωτήριο βρίσκεται σε οικόπεδο έκτασης 11 στρεμμάτων με 15.000 τετραγωνικά μέτρα Εμβαδόν. Επικρατεί το λευκό χρώμα και είναι δομημένοι οι χώροι έτσι ώστε όλα τα δωμάτια να εκμεταλλεύονται όσο το δυνατόν καλύτερα το φως του ηλίου.

Σημειώνεται πως ο ισχύων νόμος για τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου υιοθετήθηκε πριν από 13 χρόνια, ωστόσο, χρειάστηκε μια σειρά τροπολογιών προκειμένου να γίνει εφικτή η κατασκευή ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου. Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις η νομοθεσία προβλέπει περιοδικούς ελέγχους από την Περιφέρεια, ενώ για τους αέριους ρύπους ο έλεγχος θα είναι εξάμηνος.

"Η αποτέφρωση σαν επιλογή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο δημοφιλής, καθώς απαλλάσσει τις οικογένειες από την απάνθρωπη εμπειρία της εκταφής του οικείου τους, τα οστά των οποίων καταλήγουν σαν σκουπίδια στο χωνευτήρι (ένα μεγάλο πηγάδι, στο οποίο ρίχνουν τα οστά των νεκρών), μας απαλλάσσει από την κατασκευή ενός τάφου που θα καταστραφεί σε τρία χρόνια, από τα ετήσια περιττά έξοδα της τάξεως των 40 έως 100 ευρώ κάθε χρόνο για την παραμονή στο κοιμητήριο".

"Γενικά η αποτέφρωση είναι πιο οικονομική και συναισθηματικά ανώδυνη. Το κόστος της υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται στα 600 ευρώ, ωστόσο, το συνολικό κόστος, αν υπολογιστούν τα έξοδα του γραφείου κηδειών, της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την κηδεία (γεύμα, καφές), η υπηρεσία διασποράς της τέφρας, ανέρχεται γύρω στα 2.000 ευρώ, ποσό που είναι και πάλι σαφώς χαμηλότερο της μεταφοράς της σορού σε άλλη χώρα για αποτέφρωση. Μέρος αυτού του κόστους καλύπτεται, όπως ισχύει και στις κηδείες, από τα ασφαλιστικά ταμεία".

"Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων στην Ελλάδα επιλέγει την αποτέφρωση. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία σχετικά για το πόσες αποτεφρώσεις γίνονται στο εξωτερικό, αλλά εκτιμούμε ότι φτάνουν τις χίλιες", καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.

Όπως εξήγησε ο  Αντώνης Αλακιώτης, η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί 75 λεπτά και γίνεται στους 850 βαθμούς κελσίου. Όσον αφορά το θέμα των αερίων που εκλύονται, αυτά είναι μηδαμινά και καλύπτουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα φίλτρα που φέρουν οι κλίβανοι δε, κοστίζουν έξι φορές περισσότερο από τους ίδιους τους κλιβάνους.

Οι οικογένειες θα πρέπει να προσκομίσουν και βεβαίωση ιατροδικαστή ότι δεν απαιτείται σχετική διερεύνηση, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον ενταφιασμό.

Με πληροφορίες από:News247.gr

Σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα-Δείτε τις εγκαταστάσεις

Δημοφιλέστερα

To Top