ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαζαρίδης: “Αποκλεισμένοι” από τις εκδηλώσεις στο Κάστρο Καλαμάτας οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα

“Aποκλεισμένα” από τις εκδηλώσεις στο Κάστρο Καλαμάτας τα ΑμεΑ

Το παράπονό του για την έλλειψη πρόσβασης των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα διατυπώνει σε ανάρτησή του ο πρωταθλητής τένις με αμαξίδιο, και Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας με την παράταξη Κουζή, Γιώργος Λαζαρίδης. Στην ανάρτησή του αναφέρει τα ακόλουθα:

“Με το “άνοιγμα” των αρχαιολογικών χώρων και την έναρξη των εκδηλώσεων, λαμβάνω email με προσκλήσεις ώστε να παρακολουθήσω διάφορες εκδηλώσεις- παραστάσεις.
Όπως και στο κάστρο της Καλαμάτας.
Ευχαριστώ αρχικά που με σκέφτονται και με προσκαλούν. Τιμή μου.
Αναρωτιέμαι όμως αν μπορώ να πάω ως εκεί,
να παραβρεθώ και να τις παρακολουθήσω.
Το κάστρο της Καλαμάτας είναι προσβάσιμο…?
Έχω χάσει κάτι
Από όσο γνωρίζω και παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, ενέργειες, δράσεις, πρωτοβουλίες, οι όποιες υποσχέσεις, έχουν μείνει στα “χαρτιά”.
Να ένας στόχος , ένα όνειρο, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της πόλης μας, τον νομό μας κάνοντας τα αυτονόητα , να μας κάνει καλύτερους , να πάμε ένα βήμα παραπάνω.
Προσβασιμότητα ΚΑΙ σε κάθε χώρο πολιτισμού”, καταλήγει η σχετική ανάρτηση.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης στην Αρχαία Μεσσήνη

Στην ανάρτηση του Γιώργου Λαζαρίδη απαντά η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση:

“Αγαπητέ Γιώργο έχεις απόλυτο δίκαιο αλλά κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι και ιδιαίτερα τα κάστρα, μνημεία αμυντικού χαρακτήρα και επομένως απόκρημνα, δεν είναι εύκολο να γίνουν προσβάσιμα. Ωστόσο στο Κάστρο Καλαμάτας ήδη ολοκληρώθηκε πέρυσι η πρόσβαση μέχρι την κεντρική είσοδο ενώ πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και διαβιβάστηκε στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ για έγκριση η μελέτη βελτίωσης της προσβασιμότητας μέχρι το θέατρο. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της. Σήμερα μάλιστα παραλάβαμε και ένα ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο πρόσβασης με ειδική ράμπα για την περιήγηση των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα στην αρχαία Μεσσήνη. Πριν από τρία χρόνια τοποθετήσαμε ράμπα πρόσβασης στο Νιοκαστρο Πύλου ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η μελέτη για διαδρομή περιήγησης ΑΜΕΑ στο κάστρο Μεθώνης”, καταλήγει η ανάρτηση της κ.Μηλίτση.

Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ “ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ”

Ο Γιώργος Λαζαρίδης θίγει ένα διαχρονικό πρόβλημα, αυτό της προσβασιμότητας στο Κάστρο Καλαμάτας, που μόλις πέρυσι έγινε ανάπλαση στον εξωτερικό χώρο του-με εγκαίνια από την Υπουργό Πολιτισμού- ωστόσο η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες εξακολουθεί να είναι “απαγορευτική”, αφού ενώ υπάρχει μέριμνα, δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα κάποια παρέμβαση που θα επέτρεπε στα ΑμεΑ να μπορούν να φτάσουν στο αμφιθέατρο του Κάστρου, που είναι και ο κύριος χώρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Κατά καιρούς έχει ζητηθεί από διάφορους φορείς να γίνει προσβάσιμο το αμφιθέατρο αλλά και το υπόλοιπο Κάστρο, έχουν ακουστεί ιδέες για ηλεκτρικές ράμπες και ανελκυστήρες-όπως στην Ακρόπολη- αλλά προς το παρόν έχουν μείνει στα χαρτιά. Όταν τον Ιούνιο του 2018 εγκρίθηκε από το  Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης, χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για μελέτη φωτισμού των υπολοίπων τμημάτων των τειχών του Κάστρου και πρόσβαση των ΑμεΑ, όλοι αναθάρρησαν ότι επιτέλους επιλύεται αυτό το χρόνιο αίτημα. Τρία χρόνια μετά ακόμα το πρόβλημα παραμένει και το συζητάμε, και η γραφειοκρατία βασιλεύει…

Μαίρη Περδικέα

Video από 22/8/2020

Δημοφιλέστερα

To Top