ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mε λαμπρότητα γιόρτασε η Καλαμάτα την 197η επέτειο από την απελευθέρωσή της

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Καλαμάτα γιόρτασε με κάθε επισημότητα, την απελευθέρωσή της στις 23 Μαρτίου 1821.

LIVE VIDEO

LIVE VIDEO

Ο καιρός “κράτησε” το επίμαχο τρίωρο και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς βροχή και με αρκετό κόσμο να παρακολουθεί την επιβλητική αναπαράσταση και την παρέλαση που ακολούθησε.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ τη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο βουλευτής Β’ Αθήνας Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών, που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στη Μεσσηνία, ενώ την ΧΑ εκπροσώπησε ο Γιάννης Λαγός και ο ευρωβουλευτής Λάμπρος Φουντούλης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρος Κωσταντινέας και Δημήτρης Κουκούτσης.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης του 1821 από την Καλαμάτα ξεκίνησαν με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας, και στη συνέχεια αφίχθη ο σκυταλοδρόμος που μετέφερε τη φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς.
Ακολούθησε η άφιξη της Σημαίας της Επανάστασης, η αφή του βωμού και η έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης.
Ακολούθησε δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.
Μετά ατελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21 και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο γ.γ. του δήμου Βασίλης Χαντζής.
Για άλλη μια χρονιά συγκινητικό ήταν το προσκλητήριο των οπλαρχηγών από Αξιωματικούς του 9ου Σ.Π. ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκίνηση από την επιβλητική Αναπαράσταση

Λίγα λεπτά μετά άρχισε η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας.
Οι συμμετέχοντες για άλλη μια χρονιά, με πάθος, εθνική υπερηφάνεια και σεβασμό στην τελετουργική πράξη που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Καλαμάτας με πολλά νοήματα και προεκτάσεις, καθήλωσαν τους θεατές που χειροκροτούσαν συνεχώς!
Μετά τα χορευτικά έγινε η παρέλαση των μαθητών σχολείων με τις Ελληνικές σημαίες, των οπλαρχηγών και των μπουλουκιών.

Αργότερα στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας έγινε η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

https://www.facebook.com/thanassis.poulopoulos/media_set?set=a.10156243223977733.1073742319.683162732&type=3&pnref=story

To Top