MESSINIA PLUS

Λαμπρός ο εορτασμός στο μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγ.Γεωργίου στη Μεταξάδα

Λαμπρός ήταν ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου στο μεταβυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην Μεταξάδα, του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Πλήθος πιστών παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στην Μεταξάδα, όπου παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες της κορυφής της Αγιάς της Κοινότητας Μεταξάδας, που κατά την περίοδο λειτουργίας της ήταν γνωστή ως «Το Μοναστήρι της Αγιάς». Αγιά ονομάζεται η τελευταία κορυφή της οροσειράς Αιγαλέο ή Αιγάλεω από την Κυπαρισσία μέχρι τη Χώρα.

 
Η ΜΕΤΑΞΑΔΑ

Το χωριό, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής τόσο της Πυλίας, όσο και της Τριφυλίας. Η περιοχή του οικισμού, κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Ο σημερινός οικισμός Μεταξάδα (παλαιότερα Σαπρίκι) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής μεταξιού της Μεσσηνίας και εκεί οφείλει το πιθανότερο και τη σύγχρονη ονομασία του. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση και η παλαιότερη ονομασία αντίστοιχα του χωριού Σκάρμιγκα ή Σκάρμηγκα (σήμερα η Μεταμόρφωση) πιθανώς προέρχεται από την κινεζική λέξη «Σκάρμινξ», που σημαίνει «δρόμος του μεταξιού». Το μετάξι μεταφερόταν στη συνέχεια μέσα από τον καρόδρομο, ο οποίος περνούσε από τα χωριά αυτά, προς το λιμάνι της Πύλου προς εξαγωγή ή/και περαιτέρω επεξεργασία. Η διαδρομή Σαπρίκι – λιμάνι Πύλου με φορτωμένα άλογα και μουλάρια, ήταν διάρκειας 8 ωρών περίπου. Οι μεταφορείς του μεταξιού ξεκινούσαν το απόγευμα από το Σαπρίκι, συνήθως έκαναν στάση στο Σκάρμηγκα για διανυκτέρευση και το πρωί συνέχιζαν το ταξίδι τους για την Πύλο, σύμφωνα με τη wikipedia.

Λαμπρός ο εορτασμός στο μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αγ.Γεωργίου στη Μεταξάδα
To Top