ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμπρόπουλος: Η σημερινή Κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να αλλάξει τη χώρα. Και θέλει και μπορεί.

Η ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας ΝΔ Ιωάννη Δ. Λαμπρόπουλου κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
στη γειτονιά μας μαίνονται δύο σκληροί πόλεμοι. Εξακόσιες και πλέον ημέρες από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και πάνω από εξήντα μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς χύνεται άφθονο αίμα στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Διεθνείς οργανισμοί και μεγάλες δυνάμεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να επιλύσουν τα προβλήματα, να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την αιματοχυσία, τον πόνο, τη δυστυχία, την καταστροφή, τον τρόμο και τον θάνατο μικρών παιδιών και αμάχων.
Η εισβολή στην Ουκρανία έφερε μεγάλα προβλήματα στην ενέργεια, προκάλεσε ακρίβεια, πληθωρισμό και αβεβαιότητα. Η φωτιά που άναψε στη Μέση Ανατολή, δεν γνωρίζουμε αν θα επεκταθεί και τι συνέπειες θα έχει για την παγκόσμια ειρήνη και οικονομία. Σε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.
Η Κυβέρνησή μας κινήθηκε γρήγορα, διεθνοποίησε το πρόβλημα, υπέγραψε στρατιωτικές συμφωνίες με ισχυρές χώρες όπως τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και με άλλες γειτονικές όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και παράλληλα προχώρησε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας με προμήθειες ανταλλακτικών και νέων ισχυρών οπλικών συστημάτων.
Η Ελλάδα, όπως έπραξε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, που βρέθηκε και πολέμησε μαζί με τις δυνάμεις της ελευθερίας, έτσι και τώρα με καθαρές θέσεις έχει καταστεί για άλλη μια φορά ο σταθερός και έμπιστος σύμμαχος που υπερασπίζεται αρχές, αξίες, δημοκρατία, ελευθερία και το διεθνές δίκαιο.
Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε χτίσει με την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τέτοιες διμερείς σχέσεις, συμμαχίες, εμπιστοσύνη, κύρος και σοβαρότητα.
Ποτέ άλλοτε η χώρα μας δεν είχε εξασφαλίσει τέτοια διεθνή στήριξη στα εθνικά της δίκαια. Θέλουμε ειρήνη και φιλία με όλους τους γείτονές μας. Απαιτούμε όμως σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία δεν διαπραγματευόμαστε.
Σαφώς συνομιλούμε με την Τουρκία αλλά δεν παραχωρούμε και φυσικά δεν εφησυχάζουμε. Προετοιμαζόμαστε. Ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και σφυρηλατούμε την ενότητα του λαού μας για να έχουμε ειρήνη, προκοπή και ανάπτυξη.
Τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει πολλά για την ανάπτυξη της οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης, την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών της χώρας με αποπεράτωση και προγραμματισμό σημαντικών οδικών έργων όπως για παράδειγμα του δυτικού οδικού άξονα στην Πελοπόννησο από την Τσακώνα μέχρι τον πύργο και την Πάτρα.
Το πλέον σοβαρό για το έθνος μας θέμα είναι η ανατροπή της αρνητικής πορείας του δημογραφικού προβλήματος. Η τελευταία απογραφή και οι προβλέψεις για τις επόμενες δεκαετίες είναι ανησυχητικές. Και γι’ αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξουν σοβαρές αποφάσεις και μέτρα στήριξης για τα νέα ζευγάρια για δεύτερο και τρίτο παιδί.
Το 2022 καταγράφηκε περαιτέρω μείωση κατά 10,3% στις γεννήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα δε με την απογραφή του 2021 μειώθηκε ο πληθυσμός της Ελλάδας κατά 3,11%. Όλα δείχνουν ότι η μείωση θα συνεχιστεί με τον πληθυσμό της χώρας μας να κατρακυλά περίπου στα 9 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Η ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών είναι ένα επίσης μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη στήριξη και ενθάρρυνση των νέων μας να μείνουν ή και να επιστρέψουν στην περιφέρεια για να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Πρέπει να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από 1/1/2023 έως 31/10/2023 για εισαγωγές κρεάτων στη χώρα μας δαπανήσαμε με 1.389.000.000 εκατομμύρια ευρώ, για εισαγωγές οπωροκηπευτικών 979 εκατομμύρια ευρώ και για εισαγωγές τυροκομικών και αβγών 1.089.000.000 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα του ήλιου, των ήπιων καιρικών συνθηκών και όλες τις άριστες προϋποθέσεις, να εισάγει ντομάτες από την Πολωνία, κρεμμύδια από την Ολλανδία και τόσα άλλα κηπευτικά από τις βόρειες χώρες!

Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας λόγω της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα όπως αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών και δημιουργία μικρών και μεγάλων φραγμάτων για άρδευση.

Η χρηματοδότηση των νέων αγροτών μέσω προγραμμάτων για προμήθεια μηχανικού εξοπλισμού είναι αναγκαία για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, που λόγω έλλειψης εργατών γης κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερο το πρόβλημα αφού σε λίγα χρόνια δεν θα είναι δυνατή η συγκομιδή.

Πρέπει να πείσουμε τους νέους με γενναία στήριξη της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπουν στην παραγωγή, τη δυναμική απασχόληση και να μην περιμένουν να ζήσουν με τα επιδόματα ανεργίας.

Είναι αναγκαίο να υπάρξουν προϋποθέσεις και ευκαιρίες για αύξηση του αγροτικού κλήρου ώστε να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερες και οργανωμένες καλλιέργειες. Ακόμη πρέπει να εξυγιανθούν και να οργανωθούν σε σωστή βάση οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που χρεοκόπησαν τις περασμένες δεκαετίες. Να αλλάξουν οι κανονισμοί του ΕΛΓΑ και η ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής μας παραγωγής, όπως η ακαρπία, ένεκα και της κλιματικής αλλαγής.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν όλα αυτά. Όμως με μεγάλη προσπάθεια, οργάνωση, οικονομική στήριξη και ισχυρή πολιτική βούληση μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Η πολιτική σταθερότητα που επιβεβαιώθηκε με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, μας ανοίγει δρόμους για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Η σημερινή Κυβέρνηση έχει όλες τις προϋποθέσεις να αλλάξει τη χώρα. Και θέλει και μπορεί. Έχει ισχυρή πλειοψηφία και κυρίως τη στήριξη της κοινωνίας. Σας ευχαριστώ.

To Top