ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Λαμπρόπουλος για εξώδικα ΠΕΜΕΤΕ: Ο Τύπος ούτε εκφοβίζεται, ούτε φιμώνεται.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών και Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), με αίτησή της, που είχε καταθέσει το 2012 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούσε την κατάργηση του «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Το έτος 2018, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Κυβέρνησης των κκ Τσίπρα και Καμμένου, με Υπουργική Απόφαση, παρανόμως, εξομοίωσε το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» με την «Ποικιλία Καλαμών», που προϋπήρχε.

Με αυτόν τον τρόπο, δόθηκε το δικαίωμα, σε Τρίτες Χώρες που παράγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών», να τις τυποποιούν και εξάγουν, με το «Kalamata Οlives» και διεθνώς πλέον να επικρατεί σύγχυση στον καταναλωτή.

Με δεδομένες τις χαμηλές τιμές, που τις προσφέρουν, να ανταγωνίζονται το δικό μας προϊόν, την κατοχυρωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», να αυξάνουν τις εξαγωγές τους και να μειώνονται οι ελληνικές.

Με πρόσφατη ερώτηση, που κατέθεσα στη Βουλή, ζήτησα να πληροφορηθώ, τι εισαγωγές έγιναν στη χώρα μας, από Τρίτες Χώρες, που παράγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών» κατά τα έτη 2017, 2018, 2019, καθώς και αν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για ελληνοποιήσεις αυτών που εισήχθησαν και πως στη συνέχεια δόθηκαν στην κατανάλωση και στην εξαγωγή.

Υπενθυμίζεται, ότι εξαγωγέας Τρίτης Χώρας μιλώντας στον «ΑγρόΤυπο» το 2018 αποκάλυπτε εξαγωγές πολλών χιλιάδων τόνων «Ποικιλίας Καλαμών» προς την Ελλάδα.

Τις τελευταίες ημέρες, η ΠΕΜΕΤΕ επανέρχεται με εξώδικα, που απέστειλε στον τοπικό Τύπο της Μεσσηνίας και σε δημοσιογράφους για άρθρα, γνώμες και δημοσιεύματά τους, που αφορούσαν την προστασία του «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Θα πρέπει να γνωρίζουν, ότι ο Τύπος ούτε εκφοβίζεται, ούτε φιμώνεται.

Οι διαφορετικές απόψεις και η διατύπωση θέσεων, είναι στοιχείο του διαλόγου και της Δημοκρατίας.

Θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι, πως το πρόβλημα δεν είναι το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας», ούτε τα δημοσιεύματα του τοπικού μας Τύπου, που εκφράζουν την αγωνία των Ελλήνων παραγωγών Ελιάς «Ποικιλίας Καλαμών».

Το πρόβλημα είναι η λανθασμένη και παράνομη απόφαση του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, γεγονός που αναγνώρισε με απάντησή της στη Βουλή και η σημερινή Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σημειώνοντας πως «δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους Φορείς( Αρ.Πρ. 813/333797.5.02.2020).

Η απόφαση αυτή, πρέπει άμεσα να ανακληθεί και στη συνέχεια, όλοι οι Έλληνες παραγωγοί ποικιλίας «Ελιάς Καλαμών» και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να σχεδιάσουμε την πολιτική μας για το πως θα αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό των Τρίτων Χωρών, που παράγουν και εξάγουν ελιές «Ποικιλίας Καλαμών».

Λαμπρόπουλος για εξώδικα ΠΕΜΕΤΕ: Ο Τύπος ούτε εκφοβίζεται, ούτε φιμώνεται.
To Top