ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαμπρόπουλος: Να αλλάξει το σύστημα με τις απευθείας αναθέσεις στους Δήμους-Ζητά διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα

Η ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννη Λαμπρόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας-Προτείνει, από την προηγούμενη χρονιά να έχουν υπογραφεί συμβάσεις μετά από διαγωνισμό, από τους Δήμους με τους εν δυνάμει εργολάβους ώστε στην έκτακτη ανάγκη, στη δύσκολη ώρα να υπάρχουν μηχανήματα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ή για την αποκατάσταση υποδομών που έχουν πληγεί. Αναλυτικά η ομιλία του:

“Καλωσορίζουμε σήμερα εδώ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος μας παρουσίασε το Πρόγραμμα Ελέγχων για το 2022.
Θέλω να σταθώ και σε κάποια άλλα σημεία από αυτά που θέσατε και θα προσθέσω.

Όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις στους Δήμους. Ζήσαμε την περσινή χρονιά και κάθε χρόνο, γιατί έχουμε και φωτιές και πλημμύρες. Και εκεί, οι δήμαρχοι απεγνωσμένα την τελευταία στιγμή ψάχνουν να βρουν μηχανήματα για να κάνουν τις εργασίες που πρέπει να κάνουν, για να σώσουν κόσμο από τις πλημμύρες και από τις φωτιές. Μήπως θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα;

“Εσείς να επεξεργαστείτε, εσείς να μας εισηγηθείτε -και σε εμάς και στα Υπουργεία- κάτι να γίνεται νωρίτερα, κάτι να γίνεται από την προηγούμενη χρονιά και ο κάθε δήμος και η κάθε Περιφέρεια να έχει καταρτίσει έναν προγραμματισμό, με διαγωνισμό, με νόμιμες διαδικασίες που θα έχει γίνει, ώστε να ξέρει στη φωτιά ή την πλημμύρα θα ανταποκριθούν”

Έχουν υπογράψει σύμβαση και με συγκεκριμένο κόστος ανά ημέρα ή ανά έργο ή οτιδήποτε κάνουν, για να εξασφαλίζει άμεσα την ώρα που χρειάζεται να έχει το μηχάνημα.

Και, δεύτερον, να υπάρχει η διαφάνεια και η σωστή διάθεση και ο σεβασμός του δημοσίου χρήματος, ώστε να διατεθούν τα χρήματα σε αυτούς που πρέπει να τα πάρουν, γιατί βοήθησαν στην κρίσιμη χρονική στιγμή.
Εγώ δεν καταφέρομαι κατά των δημάρχων. Πιστεύω ότι προσπαθούν για το καλό. Δεν κατηγορώ κανέναν, αλλά πρέπει να κατοχυρώσουμε το σύστημα με τέτοιο τρόπο, όμορφο τρόπο, δίκαιο και σωστό τρόπο, για να μπορέσουμε να κάνουμε και τη δουλειά μας καθώς πρέπει, για να την κάνουν οι δήμαρχοι τη δύσκολη στιγμή και για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία. Ξέρετε ότι το κυριότερο που πρέπει να δίνουμε προς την κοινωνία είναι η εμπιστοσύνη για σωστή διαχείριση, για σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Ένα θέμα είναι αυτό.

Το δεύτερο είναι οι πιστώσεις και οι χρηματοδοτήσεις γενικότερα, που δίνονται στις ΜΚΟ από Υπουργεία, συμβάσεις με δήμους, συμβάσεις με Περιφέρειες, για να εκτελούν κάποιο έργο, το οποίο έργο αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν και οι δήμοι και οι Περιφέρειες και τα Υπουργεία, σε όλους τους τομείς. Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα, όπως ο κ. Καστανίδης είπε μόνο στον πολιτισμό και συμφωνώ μαζί του. Και παντού.

“Θα πρέπει και αυτό το πράγμα να το ελέγξουμε. Δίνονται χρήματα. Υπάρχει σωστή διαχείριση; Υπάρχει αποτέλεσμα; Υπάρχει το προσδοκώμενο έργο;”

Αυτό. Θέλουμε και εδώ να μπει μία τάξη.
Και να έρθουμε και σε ένα πολύ επίκαιρο θέμα, στα καύσιμα. Σήμερα λέει 125-130 το βαρέλι, αύριο το πρωί –διαβάζουμε- αμέσως το καύσιμο να έχει πάει στον αέρα, στο πρατήριο. Το πρατήριο φυσικά πουλάει σύμφωνα με το τι θα του δώσει ο μεγάλος, το διυλιστήριο –δεν ξέρω πως γίνεται η διακίνηση. Όταν, όμως, αύριο το βαρέλι θα πάει 110, τότε δεν πέφτει εύκολα από το πρατήριο στον καταναλωτή. Τότε, τι γίνεται; Και υπάρχουν και δημόσιες συμβάσεις. Από τον προμηθευτή τον μεγάλο, από το διυλιστήριο, θα πάρει και ο στρατός, θα πάρει και το νοσοκομείο, θα πάρουν και όλοι αυτοί. Άρα, εμπίπτει και υπάρχει αρμοδιότητα του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Να δούμε, λοιπόν, τι γίνεται με το που ανεβαίνει κατακόρυφα στο πρατήριο και στον καταναλωτή, την άλλη μέρα. Αντιθέτως, όταν πέφτει, δεν συμβαίνει το ίδιο. Τι γίνεται εκεί;

“Δεν θα ελεγχθούν αυτοί οι άνθρωποι ποτέ και από κανέναν; Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να το δούμε και αυτό”

.

To Top