ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο απόψε στις 19:30

Για τη συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του 1821

Για άλλη μια χρονιά μια λαμπρή επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Εθνικής μας εορτής στο Σιδηρόκαστρο Μεσσηνίας
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικό δρώμενο από ιστορικά γεγονότα και αναβίωση του εθίμου με τις λαμπαδηφορίες, με στόχο την ενθύμιση της συμμετοχής της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21!
Η Τριφυλία ήταν παρούσα στον μεγάλο αγώνα του Έθνους και οφείλει αυτή την συνεισφορά να την μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές.

Το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες χρονολογείται προεπαναστατικά, με τη φωτιά να συμβολίζει το πάθος για ελευθερία και την ανάσταση του γένους.

Σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στον οποίο φυλάσσεται το ιερό δισκοπότηρο με το οποίο κοινώνησαν οι οπλαρχηγοί πριν δώσουν τις μάχες για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τούρκικο ζυγό.
Στη συνέχεια, έξω από την εκκλησία, θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο και θα αναβιώσει το έθιμο με τις λαμπαδηφορίες σε δρόμους του χωριού και συγκέντρωση όλων, με τις δάδες στα χέρια, στην πλατεία, όπου και θ’ ανάψει η φωτιά, γύρω από την οποία θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι με τραγούδια και χορούς.

Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, ο Δήμος Τριφυλίας, η Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου και ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Σιδηροκάστρου «Η ΕΣΤΙΑ», του Εξωραϊστικού Λαογραφικού Συλλόγου «Δημοσθένης Κάκκαβας», του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες», του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, του Συλλόγου Νεδουσαίων Καλαμάτας, της Λαογραφικής Ένωσης Μεσσηνίας και του Συλλόγου Μικρασιατών Μεσσηνίας «Η ΙΩΝΙΑ».


Ραντεβού λοιπόν σήμερα στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας.
Στην εικόνα ο αρχιστράτηγος Γ. Καραϊσκάκης, έργο του διεθνούς φήμης γλύπτη Κ. Γεωργακά.

video από τις εκδηλώσεις το 2016

Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο απόψε στις 19:30
To Top