ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Λαϊκή Συσπείρωσης Δυτ. Μάνης: Καταθέτει ψήφισμα στήριξης των αγροτών

Αίτημα Κομπότη Άρη, Δημοτικού Συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για στήριξη του αγώνα των αγροτών.

Σχέδιο ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης για τη στήριξη του αγώνα των αγροτών

Χαιρετίζουμε και δηλώνουμε την στήριξη μας στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Μεσσηνία και σε όλη την Ελλάδα. Στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών, των αγροτοκτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων που οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους παλεύουν για να μην πεταχτούν έξω από την παραγωγή. Στην περιοχή μας έχουμε μεγάλο κομμάτι αγροτοκτηνοτρόφων που τους «στραγγαλίζει» το κόστος παραγωγής και τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους όπως αυτά εκφράστηκαν από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου στην πρόσφατη κινητοποίησή τους στην έδρα της Περιφέρειας.
Τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από ακαρπία και καταστροφή από φυσικά φαινόμενα και νόσους  στην ελαιοκαλλιέργεια.
Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς στους καλλιεργητές από ασθένειες και καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, καύσωνα κλπ).
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών.
Άμεσα με ευθύνη του Κράτους αρδευτικά έργα υποδομής.
Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Κομπότης Άρης
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Μάνης

Λαϊκή Συσπείρωσης Δυτ. Μάνης: Καταθέτει ψήφισμα στήριξης των αγροτών
To Top