ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: “Η κανονικότητα νόσησε νωρίς, πολύ πριν την πανδημία”

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ένα θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ήταν η Σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Καλαμάτας. Ένα θέμα για το οποίο συμφωνούσαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις εκτός από την Λαϊκή Συσπείρωση. Αφού οι δημοτικές παρατάξεις που συμφωνούσαν διαβουλεύτηκαν επί δίωρο, δημιουργώντας ένα απίστευτο μπάχαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο, με κύρια ευθύνη του προέδρου του Δ.Σ, του δημάρχου αλλά και των άλλων παρατάξεων, αποφάσισαν τελικά την αναβολή του θέματος.

“Και τι δεν άκουσαν τα αυτιά μας, για κατάργηση της ενεργειακής φτώχειας, για την ενεργειακή δημοκρατία, για την πράσινη οικονομία και για πράσινα άλογα…”.

H κακή αρχή είχε γίνει από το ξεκίνημα της συνεδρίασης όταν το πολύ σοβαρό θέμα για τη τροποποίηση των χώρων διάθεσης των πάγκων στη Λαϊκή αγορά εισήχθει για συζήτηση, αμέσως μετά αναβλήθηκε και μετά κουβεντιάστηκε στα πεταχτά! Αυτά τα κωμικοτραγικά συμβαίνουν σε κάθε συνεδρίαση αλλά η χτεσινή ξεπέρασε κάθε όριο.

Τώρα ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Στη ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ήρθαν προς έγκριση τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του οικονομικού έτους 2020.
Ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2020 προβλέπει έσοδα, χωρίς το ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρονιάς, 62.500.000 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο τα έσοδα του δήμου, ίδια έσοδα και επιχορηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση, ανήλθαν στα 7.000.000 περίπου. Αν κάνουμε αναγωγή σε όλο το 2020 τα συνολικά έσοδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 60%, όταν τα ίδια έσοδα δηλαδή αυτά που πληρώνουν οι εργαζόμενοι μέσω των δημοτικών τελών, φόρων, προστίμων κλπ είναι μειωμένα μόλις κατά 15%. Οι εργαζόμενοι της πόλης και των χωριών παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων 10 ετών και την πανδημία από το υστέρημά τους στηρίζουν οικονομικά το δήμο.
Θα δώσουμε δύο στοιχεία: Ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει για δημόσιες επενδύσεις 17.831.926 ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο εκταμιεύθηκαν 460.559 ευρώ δηλαδή το 2,5%.
Όπως είναι φανερό ανάλογα με τα έσοδα διαμορφώνονται και τα έξοδα.
7.000.000 ευρώ τα έσοδα, 6.222.000 ευρώ οι πληρωμές το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Για έργα στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται 23.534.242 ευρώ, το πρώτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν 31.586 ευρώ το 0,13%!
Παρά τα εκατομμύρια που ανακοινώνει ο δήμαρχος σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο είναι φανερό από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ότι έχει γίνει παύση πληρωμών από την κεντρική κυβέρνηση. Η κανονικότητα νόσησε νωρίς, πολύ πριν την πανδημία.

Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: “Η κανονικότητα νόσησε νωρίς, πολύ πριν την πανδημία”
To Top