Απόψεις

Λαϊκές αγορές … υπό εξαφάνιση!

Tοποθέτηση – παρέμβαση του Παναγιώτη Νινιού

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τις λαϊκές αγορές. Οι αντιδράσεις εκ μέρους των μικροπαραγωγών εντείνονται, θεωρώντας ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να πληγεί καίρια ο κλάδος τους. Ύστερα μάλιστα από 13 μήνες, όπου η υγειονομική κρίση έχει συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα.
Γιατί άραγε είναι τόσο επείγον να αλλάξουν τα δεδομένα στις λαϊκές, χωρίς ουσιαστικά καμία διαβούλευση με τους ενδιαφερομένους;
Μιλώντας με απλούς συμπολίτες – παραγωγούς που πασχίζουν για το μεροκάματο σε πολύ αντίξοες πλέον συνθήκες, νοιώθει κανείς την εύλογη κραυγή αγωνίας τους. Όλα δείχνουν ότι το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα λειτουργήσει σαν Δούρειος Ίππος, προκειμένου να μπουν στο χώρο μεγάλες επιχειρήσεις με στόχο τον αφανισμό των μικροπαραγωγών.
Τα αγκάθια του νομοσχεδίου είναι:
1) H δυνατότητα εκχώρησης των λαϊκών αγορών σε εταιρείες (ΣΔΙΤ).
2) Η κατάργηση των Δ.Σ. των παραγωγών, που ουσιαστικά τους αφαιρεί το λόγο και το δικαίωμα να συμμετέχουν σε σχεδιασμούς και αποφάσεις.
3) Η μεγάλη μοριοδότηση των πλειοδοτών (με άλλα λόγια των οικονομικά ισχυρών).
4) Το πτυχίο ΑΕΙ που θα απαιτείται στα τυπικά προσόντα.
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι μέλλει γενέσθαι. Πολυεθνικές και mall εισβάλλουν στις λαϊκές και μάλιστα με πρόσχημα εκτός από την οικονομική δύναμη, τα πτυχία από Πανεπιστήμιο. Κι εδώ θα το πούμε πολύ λαϊκά: H γιαγιά που φέρνει και πασχίζει να πουλήσει τα προϊόντα της για ένα μεροκάματο, θα πρέπει να έχει και Πτυχίο. Ήμαρτον.
Είναι ξεκάθαρο ότι συντάσσομαι δίπλα στους αγρότες παραγωγούς.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι με έγγραφες τοποθετήσεις μου, από το Μάιο μέχρι το Νοέμβριο του 2020, έχω τοποθετηθεί σε μια σειρά προβλημάτων που ακόμα και σήμερα παραμένουν άλυτα. Ενδεικτικά αναφέρω:
1)To σοβαρό ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των μικροπαραγωγών και των μεγάλων αλυσίδων supermarkets με το οποίο κανείς δεν έχει ασχοληθεί. Το είχα θίξει και στο Δ.Σ. ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κάποια ισοδύναμα (π.χ. μείωση ενοικίου, λειτουργία της λαϊκής αγοράς ακόμη μια μέρα ίσως και σε άλλο χώρο) , έτσι ώστε να μικρύνουν οι ανισότητες που υπάρχουν.
2)Τα επιδόματα που είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι καθυστερούν πάρα πολύ, σε μια εποχή που είναι προφανής η ανάγκη της άμεσης καταβολής τους, μιας και λόγω της συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών η κατάσταση των παραγωγών όλο και χειροτερεύει.
Με το νέο νομοσχέδιο απειλείται ο “θεσμός” ενός περίπου αιώνα και κατά συνέπεια η εργασία και επιβίωση πολλών επαγγελματιών και των οικογενειών τους.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους επαγγελματίες – παραγωγούς της λαϊκής αγοράς.
Θα ήθελα επίσης να τους διαβεβαιώσω ότι θα εισηγηθώ άμεσα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Α. Καλαμάτας να πάρουμε θέση και να υπάρξει ψήφισμα υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους. Το ψήφισμα μάλιστα να προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να υπάρξει τοποθέτηση όλων των αρμοδίων.
Οι μέρες που διανύουμε είναι πολύ δύσκολες και όλοι οφείλουν να τοποθετηθούν. Οι ευθύνες για το ‘’ξεπούλημα’’ των λαϊκών αγορών είναι όλων μας.


Παναγιώτης (Τάκης) Νινιός
Οινοποιός
Μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας
Καλαμάτα

Λαϊκές αγορές … υπό εξαφάνιση!
To Top