ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαγός: Ανίκανη η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί εξαγωγικές ευκαιρίες στο ελαιόλαδο

Επιστολή – ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων απέστειλε ο Γιάννης Λαγός, βουλευτής της ΧΑ αναφερόμενος στις εξαγωγικές ευκαιρίες που υπάρχουν για το ελληνικό ελαιόλαδο.
Σε αυτή αναφέρει:
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ενώ οι Ισπανοί καταγράφουν μείωση ζήτησης ελαιολάδου, στην Μεσογειακή αγορά, τα στοιχεία δείχνουν πως δεν καλύπτεται η ζήτηση και στις αγορές Ιαπωνίας και ΗΠΑ. Αντίθετα, δυναμική εμφάνιση στην διεθνή αγορά ελαιολάδου πραγματοποιεί το ελαιόλαδο Τυνησίας και η Τουρκία αυξάνει το μερίδιό της στην αγορά των ΗΠΑ ενώ η χώρα μας παραμένει ανίκανη να εκμεταλλευτεί τις νέες ευκαιρίες και προοπτικές τις οποίες όμως εκμεταλλεύεται η γειτονική Ιταλία.
Αντίθετα η Ελλάδα παρουσιάζεται ανίκανη να εναρμονιστεί με τις νέες καταναλωτικές τάσεις και επιταγές του μάρκετινγκ αλλά και προβολής του πολλαπλού οφέλους των ελαιοκομικών προϊόντων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Με ποιο συγκεκριμένο τρόπο έχει σχεδιασθεί η προβολή του ελαιολάδου στις μεγάλες αγορές Ιαπωνίας, ΗΠΑ και  Ινδίας;
  • Πόσοι Έλληνες παραγωγοί έχουν με τη βοήθεια του υπουργείου τη δυνατότητα να φέρουν τα αναγνωρισμένα σήματα ο πιστοποίησης ποιότητος που ζητούν εισαγωγείς στις ΗΠΑ όπως πχ. η σφραγίδα πιστοποίησης ποιότητος ΝΑΟΟΑ που βασίζεται στα πρότυπα του διεθνούς οργανισμού ΙΟC;
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Λαγός: Ανίκανη η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί εξαγωγικές ευκαιρίες στο ελαιόλαδο
To Top