ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυπραίου: “Kάνουμε συνεδρίες σε μισό γκαράζ που μας παραχώρησε ιδιώτης. Που είναι οι φορείς της Καλαμάτας;”

Γροθιά στο στομάχι τα λόγια της προέδρου του Συλλόγου «Ατόμων με εμπειρία καρκίνου Καλαμάτας-Ξαναρχί-ΖΩ», Πολυτίμης Κυπραίου, στη σημερινή εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Η Πρόεδρος με πόνο ψυχής  και εμφανώς ταραγμένη έθεσε προ των ευθυνών τους τον Δήμαρχο Καλαμάτας και τη νέα διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας εκθέτοντας το χρόνιο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει ο Σύλλογός τους, και αναγκάζονται έχουν τα γραφεία τους σε έναν χώρο 2X2, σε ένα γκαράζ που τους παραχώρησε αφιλοκερδώς από το 2009 ένας πολίτης.

“ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΣΕ 2X2 ΣΕ ΜΙΣΟ ΓΚΑΡΑΖ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΙΔΙΩΤΗΣ”

Γροθιά στο στομάχι για κάθε έναν που ήταν στην εκδήλωση, κυρίως όμως για τους επίσημους φορείς, την απουσία και ολιγωρία των οποίων εξέθεσε η πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Παιδευόμασταν 2 χρόνια με το Νοσοκομείο Καλαμάτας να φέρουμε ογκολόγο. Τα καταφέραμε και ήρθε, η κα Σταματοπούλου, που εκτός από γιατρός είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος. Και την ευχαριστούμε. Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2009 από 5 άτομα και σήμερα είμαστε 417. Ο Σύλλογός μας είναι ένα μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Δεν έχει πόρους από πουθενά. Μόνο η ετήσια συνδρομή 10 ευρώ από τα μέλη μας.  Τα γραφεία μας είναι ένας χώρος 2X2 σε μισό γκαράζ που μας παραχώρησε από το 2009 ένας ιδιώτης. Έχουμε ως Σύλλογος μια ψυχολόγο, που προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά εδω και πάνω από ενάμιση χρόνο και αναγκάζεται να κάνει τις συνεδρίες μας στο σπίτι της. Που είναι οι φορείς της Καλαμάτας;”

Κραυγή απόγνωσης από μια γυναίκα που πολέμησε και νίκησε τον καρκίνο, και μια πρόεδρο που προασπίζεται τα δικαιώματα των καρκινοπαθών, που μίλησε με λόγια αληθινά χωρίς φτιασιδώματα, χωρίς εθιμοτυπίες χωρίς λόγια κλισέ για την ημέρα. Στην ομιλία της αποτυπώνεται η σκληρή πραγματικότητα  που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συλλόγου και οι οικογένειές τους.

ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η Πολυτίμη Κυπραίου ζήτησε από τον Δήμαρχο Καλαμάτας να δεσμευτεί για τα αυτονόητα.  Να έχουν μια αξιοπρεπή στέγη για τα γραφεία τους και τον πολυπληθή Συλλογό τους, και από τη νέα Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας, να έρθει ένα Ακτινολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ώστε να συμπληρώνει το Ογκολογικό που ήδη έγινε. Να γίνει και ένας ξενώνας, ένας οίκος φιλοξενίας όπως είπε χαρακτηριστικά, με 10 κρεβάτια, ώστε να φιλοξενούνται τα άτομα που υποβάλλονται σε καθημερινή ακτινοβολία.

Συνέστησε σε όλες τις γυναίκες να κάνουν ετήσιο έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση, να σέβονται τον εαυτό τους και να αγαπούν τη ζωή και έκλεισε την ομιλία της με ένα αισιόδοξο μήνυμα. “Η ζωή είναι μπροστά μας, και ό, τι μάς τύχει θα το πολεμήσουμε”.

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΡΟΖ ΜΠΑΛΟΝΙΩΝ

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η συμβολική κίνηση να απελευθερώσουν οι παριστάμενοι τα ροζ μπαλόνια που ήταν δεμένα στις καρέκλες τους. Μια κίνηση συμβολική “για όλες τις γυναίκες που πολέμησαν τον καρκίνο και δυστυχώς σήμερα δεν είναι εδώ. Ξεκίνησαν έναν αγώνα και δεν πρόλαβαν να τον τελειώσουν…Εμείς θα είμαστε κάθε μέρα εδώ για να πολεμάμε για αυτό το σκοπό.”

 

ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ PINK OCTOBER ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΞΑΝΑΡΧΙ-ΖΩ”

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και τον Σύλλογο “Ξαναρχι-ΖΩ” με κεντρική ομιλήτρια την ογκολόγο-παθολόγο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Σοφία Σταματοπούλου, και θέμα “Καρκίνος του μαστού: Η Πρόληψη και η έγκαιρη Διάγνωση σώζει ζωές”. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προς ενίσχυση του συλλόγου “Ξαναρχί-ΖΩ” διατέθηκαν στο κοινό βραχιολάκια PINK OCTOBER, τα οποία φτιάχτηκαν αφιλοκερδώς από το Σύλλογό Γονέων-Κηδεμόμων και Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ-ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ

Πολύ σημαντική εκδήλωση με μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες. Γιατί είναι σημαντικά τα λόγια συμπαράστασης και τα μηνύματα , αλλά ακόμα πιο σημαντικές είναι οι υποδομές Υγείας, που επιβάλλεται να ενισχυθούν, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή περίθαλψη και στήριξη οι γυναίκες καρκινοπαθείς που τραβούν το δικό τους Γολγοθά, και έχουν ανάγκη από έμπρακτη στήριξη μέσα από έργα υποδομής, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, γιατρούς. Τα λόγια συμπαράστασης από μόνα τους δεν αρκούν για να συνεχίσουν τον αγώνα τους αυτές οι γυναίκες, και άμεσα οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να ενεργοποιηθούν.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

To Top