Τροφή για σκέψη

Κυπαρισσιακός κόλπος: Αγώνες με μηχανές και γουρούνες στις φωλιές των Καρέτα-Καρέτα!

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Και όμως. Έστησαν αγώνα ταχύτητας με 280 μοτοσικλέτες στην προστατευόμενη παραλία και τους αμμόλοφους του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας.

Το περιστατικό έγινε σε πρώτη φάση στις 22 του μήνα, όταν επί πέντε ώρες οι μηχανές περνούσαν από τους αμμόλοφους και τη βλάστηση της περιοχής που εντάσσεται στο δίκτυο NATURA 2000. Η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί άλλωστε πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους φιλοξενώντας τους καλοκαιρινούς μήνες πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα.
Οι εν λόγω παραλίες μάλιστα διαφημίζονταν και από τη διοργανώτρια εταιρεία, στον ιστότοπό της. Οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας. Όπως καταγγέλλει ο ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, “οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη” του Συλλόγου, “αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής”.

Όπως ανακοινώνει ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, ΑΡΧΕΛΩΝ, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για το περιστατικό:
“Οι κάτοικοι και οι λουόμενοι στις περιοχές Γιαννιτσοχώρι Ηλείας και Ελαία Μεσσηνίας και οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ έκπληκτοι βρέθηκαν, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 22/05/2018, αντιμέτωποι με 280 μηχανοκίνητα οχήματα (δίτροχες και τετράτροχες μοτοσικλέτες) που επί 5 ώρες διέσχιζαν την παραλία και καταπατούσαν τη βλάστηση, ισοπεδώνοντας τους αμμόλοφους. Οι διοργανωτές βρισκόντουσαν σε σημεία επί της διαδρομής, όπου υπεδείκνυαν στους διαγωνιζόμενους την πορεία τους ακριβώς επί της προστατευόμενης παραλίας και της ζώνης των αμμοθινών.

Είναι γνωστό ότι η παράκτια περιοχή του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου αποτελεί ένα πολύτιμο παράκτιο οικοσύστημα με αμμόλοφους και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι πάνω από 1000 φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα. Η περιοχή ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και όροι για την προστασία της περιλαμβάνονται σε ειδικές αλλά και γενικές διατάξεις της νομοθεσίας.
Ο αγώνας ταχύτητας διοργανώθηκε από την εταιρεία Hellas Rally, η οποία στην ιστοσελίδα της διαφημίζει ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους.
Παρά τα μέτρα προστασίας που ισχύουν βάσει της νομοθεσίας, οι διοργανωτές επικαλέστηκαν ότι έχουν λάβει σχετική έγκριση από την αρμόδια περιφέρεια, το αρμόδιο δασαρχείο και την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί απειλή για τις παρακείμενες φωλιές της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα των αμμολόφων, ενέχει όμως επίσης ενόχληση και κίνδυνο για τους λουόμενους και τους επισκέπτες της παραλίας. Οι αρμόδιες αρχές αστυνόμευσης, αν και ενημερώθηκαν άμεσα από κατοίκους και στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προστασία της περιοχής”.
Μάλιστα, ο αγώνας ταχύτητας επαναλήφθηκε χθες, Παρασκευή.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητάει την εξαίρεση των προστατευόμενων παραλιών και των αμμολόφων από παρόμοιους αγώνες, “για λόγους προστασίας της φύσης βάσει της νομοθεσίας για την προστασία του αιγιαλού και την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, του άρθρο 13 του νόμου της βιοποικιλότητας, και των μέτρων της Υπουργικής Απόφασης που ισχύει από τον Μάιο του 2016 για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου”.

Παράταση για ακόμα ένα έτος της υπουργικής απόφασης για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου

Να σημειωθεί ότι παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, η Υπουργική Απόφαση 25794/24.5.2016 «Μέτρα για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο -Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» και της ευρύτερης περιοχής τους».

Η παράταση της ως άνω απόφασης δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Δ’ 204/2018) και έγινε με σκοπό, την συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων και όρων προστασίας στην περιοχή, μέχρι την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

“Υπερβολική η ευαισθησία”
Nα σημειωθεί ότι η εταιρεία Hellas Rally, η οποία διοργάνωσε τον αγώνα, διαφήμισε ότι η φετινή διοργάνωση για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνει την παραλία και τους αμμόλοφους και ότι έχει λάβει σχετική έγκριση από την Περιφέρεια, το αρμόδιο Δασαρχείο και την Αστυνομική διεύθυνση. Πράγματι, ως προς την Περιφέρεια υπάρχουν αποφάσεις υποστήριξης της δραστηριότητας αυτής, κι ελέγχεται αν και σε ποιο βαθμό έγινε διατάραξη των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών.

Υπερβολική ήταν η αντίδραση του συλλόγου προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ” για την διέλευση του Hellas Rally 2018 από τις παραλίες Γιαννιτσοχωρίου και Ελαίας, δήλωσε στην ΕΡΤ Πύργου ο διοργανωτής του αγώνα Μελέτης Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης απαντώντας στην καταγγελία του“ΑΡΧΕΛΩΝ” δήλωσε ότι μέλη του συλλόγου άσκησαν σωματική βία και προσπάθησαν να ανατρέψουν κάποιους αναβάτες από τις μοτοσυκλέτες τους, ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες για την διεξαγωγή του αγώνα, από την Περιφέρεια, το δασαρχείο και την Αστυνομία, και δεν έχει προκληθεί καμία καταστροφή στην περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Νatura 2000.

ΠΗΓΗ: NEWS247.GR

Κυπαρισσιακός κόλπος: Αγώνες με μηχανές και γουρούνες στις φωλιές των Καρέτα-Καρέτα!
To Top