Yποδομές

Κτήριο ΔΕΥΑΚ: Έρχεται νέα στατική και αρχιτεκτονική μελέτη λόγω προβλημάτων στατικότητας του κτηρίου

“ΝΑΥΑΓΕΙ” Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΕΤΑΙ Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ

Στη δρομολόγηση νέας στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας για το υπό ανακατασκευή πρώην κτήριο της Σχολής Νοσοκόμων, δίπλα στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας που αναμένεται να στεγάσει τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ και του Συνδέσμου Ύδρευσης. Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Αθανασόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης Κοσμόπουλου “Καλαμάτα Μπροστά”, Γιάννη Χριστόπουλου. “Η νέα Δημοτική Αρχή οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, μετά το στατικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αποφάσισαν τη διάλυση της υφιστάμενης εργολαβίας και την ανάθεση σε μελετητή νέας στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης.

ΕΤΟΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΝΕΑ ΣΤΑΤΙΚΗ-ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η νέα στατική και αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου αναμένεται να είναι έτοιμη σε ένα μήνα, όπως μας επεσήμανε, μιλώντας στο MessiniaLive, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, και ο Δήμος θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για νέα εργολαβία που θα ενισχύσει αφενός τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου και αφετέρου θα ολοκληρώσει την ανακατασκευή του.

Ο Δήμος προηγουμένως  θα προχωρήσει στη λύση της υφιστάμενης εργολαβίας και στην καταβολή αποζημίωσης στον εργολάβο, αφού χωρίς δική του υπαιτιότητα, σταμάτησαν οι εργασίες λόγω του προβλήματος στατικότητας που εντοπίστηκε. Κανείς, βεβαίως, δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την κατάσταση στην οποία ήταν το κτήριο. Αυτό αποκαλύφθηκε με την απογύμνωσή του και τις εργαστηριακές μετρήσεις που έγιναν που έδειξαν ότι χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ “ΑΓΚΑΘΙ”

Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Νίκα, και είχε προϋπολογισμό στις 950.000 ευρώ,  με τον ανάδοχο να προσφέρει έκπτωση 44,44%. Στόχος να γίνει ένα νέο υπερσύγχρονο και ενεργειακά αυτόνομο κτήριο που θα  κατασκευαζόταν από πόρους της ΔΕΥΑΚ, ώστε να αποχωρήσει από το κτήριο της μητρόπολης Μεσσηνίας στο οποίο στεγάζεται εδώ και χρόνια και για το οποίο πληρώνει ενοίκιο, περίπου 35.000 ευρώ ετησίως.

Η δημοπράτηση του έργου έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Νίκα, τέλη Ιουλίου του 2018. Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2019, και όταν απογυμνώθηκε το κτήριο (καθαιρέσεις-αποξηλώσεις), τον Νοέμβριο του 2019,  ειδικό συνεργείο από εργαστήριο των Αθηνών έλαβε δείγματα (πυρήνες) από το φέροντα οργανισμό του κτηρίου. Τα δείγματα εξετάστηκαν εργαστηριακά, με σκοπό τη βέλτιστη ενίσχυση του κτηρίου, με τη νέα δημοτική αρχή Βασιλόπουλου, να χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ικανοποιητικά όσον αφορά στην αντοχή του σκυροδέματος, ωστόσο έπρεπε να γίνουν περαιτέρω ενισχύσεις και βελτιώσεις στο κτήριο.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΡΧΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Ωστόσο, με την έναρξη της πανδημίας, οι εργασίες σταμάτησαν, ακολούθησε τροποποίηση της αρχικής μελέτης που ενσωμάτωσε και τις έξτρα παρεμβάσεις ενίσχυσης που έπρεπε  να γίνουν λόγω παλαιότητας του κτηρίου, και ενώ τον Ιούνιο του 2020, αναμενόταν να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες, σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, τελικά, αυτό δεν έγινε.

Ωστόσο, φαίνεται πως το μεγάλο “αγκάθι”  πως ήταν τόσο η παλαιότητα του ίδιου του κτηρίου όσο και η μελέτη, γιατί με τις τροποποιήσεις που ενσωματώθηκαν δεν “έβγαιναν” τα σχέδια. Έτσι η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου κατέληξε στη λύση της εκ νέου στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης, την οποία ανέθεσε σε ιδιώτη μελετητή και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

Όλο αυτό αναμένεται βεβαίως να πάει ακόμα πιο πίσω τις εργασίες, αφού πρέπει να προκύψει νέος ανάδοχος που θα αναλάβει την ανακατασκευή και ολοκλήρωση του έργου.

Μαίρη Περδικέα

 

Διαβάστε και αυτά:

Έτσι θα γίνει το νέο κτήριο της ΔΕΥΑΚ!

Νέο κτήριο ΔΕΥΑΚ: Εργαστηριακοί έλεγχοι με σκοπό την ενίσχυση του κτηρίου

To Top