MESSINIA PLUS

Ξυδέας: “Παράνομα το ασθενοφόρο της ΓΑΙΑΣ έχει σώσει κόσμο”!

7 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

Με τον Διοικητή κι έμπειρο διασώστη της εθελοντικής ομάδας “ΓΑΙΑ” Μάνης Κώστα Ξυδέα, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε κατά την διάρκεια της παραλαβής του εξοπλισμού προς τις εθελοντικές ομάδες που δώρισε πρόσφατα η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Διοικητήριο.

Η παρουσία και η δραστηριοποίηση της “ΓΑΙΑΣ” στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης προσφέρει μια ασφάλεια και μια σιγουριά στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, αφού μιλάμε για μία ομάδα ανθρώπων που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 365 μέρες το χρόνο!

ΓΑΙΑ: Η ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Όπως είναι φυσικό λοιπόν, “οι άγρυπνοι φρουροί της Μάνης” έχουν και πολλές ανάγκες τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σε οικονομική βοήθεια.
Ο κ. Ξυδέας μας τόνισε ότι “κατά το παρελθόν δεν είχε γίνει καμιά σοβαρή ενέργεια αποκατάστασης ή ανανέωσης του εξοπλισμού τους και η ΓΑΙΑ έχει ανάγκη από μεγάλα και όχι από μικρά, αφού το εύρος της προσφοράς της είναι μεγάλο.
Η ομάδα έχει στη δύναμη της ακόμα και 25 στελέχη κατά καιρούς.

Η “ΓΑΙΑ” παρέλαβε 21 στολές πυρίμαχες αξίας περίπου 5.500 ευρώ και το επόμενο διάστημα θα παραλάβει 15 κράνη δασοπυρόσβεσης με τα απαιτούμενα γυαλιά.

Στην ερώτηση μας για την πυροπροστασία την συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε, φέτος τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα θετικά ως τώρα για την περιοχή, αφού δεν υπήρξαν μεγάλα περιστατικά, όμως υπήρξαν αρκετά υγιειονομικά και διασωστικά συμβάντα.

Ο Κώστας Ξυδέας τόνισε ότι “ο αριθμός 112 που θα ενεργοποιηθεί πλήρως το επόμενο διάστημα, θα βοηθήσει πολύ την εθελοντική ομάδα”, ενώ αναφέρθηκε στην “υπερπροσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενοι τόσο του ΕΚΑΒ όσο και του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες”, παρατηρώντας ότι οι δύο διαθέσιμοι οδηγοί δεν φτάνουν για τις τρεις βάρδιες.

Στην ερώτηση μας για το περιβόητο ασθενοφόρο που διαθέτει η ομάδα και ήταν δωρεά πριν από μερικά χρόνια, ακόμα αυτό φέρει γερμανικές πινακίδες με την γραφειοκρατία να έχει κερδίσει κατά κράτος τη διαδικασία!

Ο Διοικητής της “ΓΑΙΑΣ” έκλεισε την κουβέντα μας με μια τοποθέτηση “γροθιά στο στομάχι”, λέγοντας χαρακτηριστικά “παράνομα αυτό το ασθενοφόρο έχει σώσει κόσμο”…

Ο Σύλλογος Γαία ιδρύθηκε το 1998 και δραστηριοποιείται σε θέματα της Πολιτικής Προστασίας όπως πυρόσβεση (αστική και δασική), παροχή Α’ Βοηθειών, απεγκλωβισμό από οχήματα, σεισμικές καταστροφές, θαλάσσια ατυχήματα, έρευνα και διάσωση (σε βουνό και θάλασσα) κ.α.

Η πλειοψηφία των εθελοντών είναι σπηλαιολόγοι και εξειδικεύονται στην σπηλαιοδιάσωση αλλά και διάσωση σε φαράγγια. Ο εξοπλισμός είναι άρτια συντηρημένος και ικανοποιητικός για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες.

Εξοπλισμός που διατίθεται: 2 πυροσβεστικά οχήματα, 1 Βαν επταθέσιο μεταφοράς εθελοντών, 1 αγροτικό με καρότσα, 1 όχημα ειδικού τύπου Unimoc με γερανό, 1 γεννήτρια κλειστού τύπου μεγάλης ισχύος σε τρέιλερ 35KWA, 2 σειρές απεγκλωβισμού από οχήματα (1 χειροκίνητη και 1 ηλεκτροκίνητη), 10 φορεία ορεινής διάσωσης, σχοινιά, ζώνες, κράνη και όλα τα παρελκόμενα, αναπνευστικές συσκευές, καταδυτικός εξοπλισμός και ασύρματη επικοινωνία.

Η Γαία μπορεί να προσφέρει, τις παρακάτω υπηρεσίες:
Απεγκλωβισμός με σειρά εργαλείων (πρέσα υδραυλική, ψαλίδι, διαστολέα κ.α.)
Παροχή Α’ Βοηθειών (ιατρικός εξοπλισμός, οξυγόνο, απινιδωτής κ.α.)
Μεταφορά τραυματία: ορεινός εξοπλισμός διάσωσης (σχοινιά, ζώνες, τροχαλίες, ειδικά φορεία για αερομεταφορά κ.α.)

To Top