Υγεία

Ξεκινούν από 15 Φεβρουαρίου οι εμβολιασμοί των 60-64 ετών σε 4 Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας

ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA

Επιστρατεύονται επιτέλους και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του Νομού μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, γιατρό Παναγιώτη Κατσαφάδο,  σε αυτά θα εμβολιαστούν οι 60-64 ετών, που κλείνουν τώρα ραντεβού μέσω της πλατφόρμας του Υπουργείου.  Τα Κέντρα Υγείας του Νομού που ενεργοποιούνται  και προστίθενται στην εμβολιαστική αλυσίδα είναι: Πύλου, Αγίου Νικολάου Δυτ.Μάνης,  Μεσσήνης και Γαργαλιάνων,

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, του οποίου όμως η δεύτερη δόση γίνεται μετά από 12 εβδομάδες. Δηλαδή, στα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού θα γίνονται μόνο για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και μόνο με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ήδη στη χώρα μας έχουν έρθει 45.000 εμβόλια της συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Η επιλογή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει δυο ξεχωριστές εμβολιαστικές γραμμές (μία για εμβόλια της Pfizer και μια για τα εμβόλια της AstraZeneca)  και να ενσωματώσει στη διαδικασία και τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας είναι  προβληματική καθώς διοχετεύει τους κατοίκους των αστικών κέντρων, πχ Καλαμάτας ή της Κυπαρισσίας, στην περιφέρεια.

Για παράδειγμα, δημότες Καλαμάτας, ηλικίας από 60 έως 64 ετών, θα πρέπει να εμβολιαστούν όχι στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, αλλά σε αυτό της Μεσσήνης ή του Αγίου Νικολάου Μάνης. Κάτοικοι της Κυπαρισσίας θα πρέπει να εμβολιαστούν στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων. Δηλαδή, ναι μεν επιστρατεύονται τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας αλλά λειψά. Μόνο για τα εμβόλια της AstraZeneca και  μόνο για τις ηλικίες 60-64. Που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες ηλικίες κυρίως ηλικιωμένων κατευθύνονται στα Κέντρα Υγείας των μεγάλων πόλεων, πχ Καλαμάτα και Κυπαρισσία, και οι ηλικίες των 60-64 κατευθύνονται στα περιφερειακά ιατρεία. Που συνεπάγεται άσκοπη μετακίνηση του πληθυσμού και ταλαιπωρία ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Αντί να ενσωματωθούν από την έναρξη των εμβολιασμών  όλα τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας, να ενισχυθούν με προσωπικό που θα αναλάμβανε αποκλειστικά τους εμβολιασμούς, και έτσι να μπορούν οι πολίτες ανάλογα με την κατοικία τους να μεταβαίνουν στο πλησιέστερο σε αυτήν Εμβολιαστικό Κέντρο, και όχι να μετακινούνται ανάλογα με το  εμβόλιο της εταιρείας. Ευελπιστούμε στην πορεία αυτό να αλλάξει και να μπορούν όλες οι ηλικίες να εμβολιάζονται κοντά στον τόπο διαμονής τους.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Όσον αφορά τους μέχρι σήμερα εμβολιασμούς, έχουν γίνει στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας πάνω από 2.000, εκ των οποίων οι 200 ηλικιωμένοι και υγειονομικοί έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Να υπενθυμίσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας έγινε εμβολιαστικό Κέντρο στις 16 Ιανουαρίου, μια εβδομάδα μετά την επίσημη έναρξη των εμβολιασμών στη Μεσσηνία, και σε καθημερινή βάση εμβολιάζονται 100 και πλέον άτομα. Από τους 5.720 εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα συνολικά στη Μεσσηνία, πάνω από 2.000 έχουν γίνει στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας.

Μαίρη Περδικέα

To Top