Υγεία

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ιατρείο Long Covid στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα τη λειτουργία του το  «Ιατρείο Μακροχρόνιου (Long) Covid» στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, για ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό, ομως αρκετό καιρό μετά εξακολουθούν να έχουν συγκεκριμένα συμπτώματα-επιπλοκές στον οργανισμό τους. Το Ιατρείο Long Covid έρχεται να συμπληρώσει το κενό που υπήρχε στη μετά covid ανάρρωση των ασθενών μέσα απο συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις που γίνονται στο Ιατρείο του Κέντρου Υγείας και βοηθούν τον ασθενή να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα και θεραπευτεί.

Όπως μας δήλωσε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος, τα ραντεβού με τους ενδιαφερόμενους θα κλείνονται τηλεφωνικά και η αξιολόγησή τους θα γίνεται από τη Γενική Γιατρό Νίκη Λάμπρη.

Τι περιλαμβάνει η αξιολόγηση-εξέταση του ασθενούς:

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αξιολόγηση από Γενικό Ιατρό, εκτίμηση αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας από Πνευμονολόγο και Καρδιολόγο, καθώς και μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων ανάλογα με την βαρύτητα και το είδος των συμπτωμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση του κλινικοεργαστηριακού ελέγχου ακολουθεί η διάγνωση του υποκείμενου ιατρικού προβλήματος συσχετιζόμενου με την προηγηθείσα λοίμωξη και η αντίστοιχη θεραπευτική παρέμβαση.

Στόχος να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και οι επιπλοκές που επιμένουν και να αναρρώσουν οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση υγείας στην οποία περιήλθαν μετά τη νόσησή τους από κορονοϊό.

Το “καμπανάκι” για τους ασθενείς είναι τα συμπτώματα:

• Εμφανίζουν συνεχιζόμενα συμπτώματα μετά την έναρξη της λοίμωξης.

• Ανέπτυξαν σημεία και συμπτώματα που δεν προϋπήρχαν κατά τη διάρκεια της νόσησης ή μετά από αυτή

• Νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ ή/και Κλινική Covid
• Υπέστησαν σοβαρή βλάβη της αναπνευστικής/καρδιαγγειακής ή/και άλλης ζωτικής λειτουργίας και απαιτείται θεραπευτική υποστήριξη

• Εμφανίζουν άτυπα συμπτώματα (όπως κόπωση, δύσπνοια, απώλεια συγκέντρωσης και μνήμης, πόνο ή και πόνους σε διαφορετικά σημεία συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, επίμονο βήχα, αλλαγή στην όσφρηση ή τη γεύση και διάρροια, δυσκολία στον ύπνο, άγχος και κατάθλιψη, αίσθημα παλμών, σφίξιμο ή πόνο στο στήθος, πόνο στις αρθρώσεις ή στους μυς, κ.ά.) που δεν μπορούν να αιτιολογηθούν.

Για ραντεβού καλέστε στο τηλέφωνο: 2721045553 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ 08:00 – 13:00)

Εmail: longcovidkalamatas@gmail.com

 

To Top