ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η Ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού-Αύριο δωρεάν εξετάσεις και υπερηχογράφημα μαστών στο Πνευματικό Κέντρο

Με ενημερωτικές ομιλίες ξεκινά σήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, το διήμερο δράσεων με τίτλο «Ενημέρωση, Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού. Πλεονεκτήματα».  Την διοργάνωση έχουν η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (EEM) και ο Δήμος Καλαμάτας, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σήμερα, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα της πρόληψης σημειώνοντας αρχικά ότι η επιστήμη έχει κάνει το θαύμα της δίνοντας σε σύντομο χρόνο το εμβόλιο για τον κορωνοϊό αλλά πρέπει να κάνουμε κι εμείς όσα είναι απαραίτητα για να διαφυλάξουμε την υγεία και τη ζωή μας. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κάλεσε τους δημότες στην Ημερίδα, τονίζοντας ότι ο Δήμος λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα θέματα υγείας και γι’ αυτό ο Σύλλογος Ξαναρχί-ΖΩ που στηρίζει καρκινοπαθείς, θα στεγαστεί πολύ σύντομα στο Πνευματικό Κέντρο.

Από την πλευρά της, η επιστημονική ψυχή της εκδήλωσης, κα Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, γυναικολόγος – μαστολόγος – ογκολόγος, καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η ίαση σε ογκίδια κάτω του 1 εκατοστού συντελείται σε ποσοστό 98%, είπε χαρακτηριστικά. Συμβούλευσε δε τις γυναίκες να εξετάζονται από εξειδικευμένους γιατρούς και να μην αφήνονται σε γενικές εξετάσεις χειρουργών ή γυναικολόγων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι το θέμα της γνώσης του σώματος, θα πρέπει να μπει στα σχολεία ώστε οι άνθρωποι να είναι ενημερωμένοι από μικρή ηλικία. Τέλος σημείωσε ότι το θέμα αφορά και τους άνδρες αφού σε ποσοστό 1% εμφανίζεται καρκίνος μαστού στον ανδρικό πληθυσμό και αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα είναι θανατηφόρος.

Από την πλευρά της η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Γεωργία Καπώλη αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εκδήλωση, σημείωσε ότι η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου και γι’ αυτήν θα ενημερωθούν όσοι παρευρεθούν σ’ αυτή.

Τέλος, η δημοσιογράφος – σύμβουλος ψυχικής υγείας κα Εύα Ντελιδάκη, επικαλούμενη τη φράση του Ιπποκράτη «το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» (καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις), κάλεσε τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στο διήμερο δράσεων για να ενημερωθούν υπεύθυνα.

Η εκδήλωση της Καλαμάτας είναι μια από τις 7 που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσεων και Εκδηλώσεων της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, ως φόρος τιμής στις γυναίκες που πρωτοστάτησαν το 1821 στην ελευθερία των πόλεων. Όπως εξήγησε η κυρία Μουζάκα, η πρόταση έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα ‘21» κα Γιάννα Αγγελοπούλου.

Το πρόγραμμα

Σήμερα, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, και ώρα 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας ξεκινούν οι εργασίες της Ημερίδας με θέμα: «Ενημέρωση, Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού. Πλεονεκτήματα».

Ομιλία της Προέδρου της ΕΕΜ., καθηγήτριας, Δρ. Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα με θέμα «Κλινική Εξέταση. Διαγνωστικές μέθοδοι διερεύνησης των παθήσεων του μαστού και χειρουργική αντιμετώπιση».

-Δρ. Γεώργιος Κόκκαλης, πλαστικός χειρουργός, «Πλαστική Αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή».

-Εύα Ντελιδάκη – δημοσιογράφος υγείας, σύμβουλος ψυχικής υγείας «Όταν ο καρκίνος του μαστού είναι παρών η εμψύχωση με την γνώση θεραπεύουν».

-Γεωργία Καπώλη – κλινική διαιτολόγος, διατροφολόγος «Διατροφή κατά του καρκίνου του μαστού».

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, τις ώρες 10:00-14:00 & 15:30-18:30 θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εξέταση μαστού των γυναικών που το επιθυμούν. Η εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη ιστορικού, τον προσδιορισμό κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου μαστού, την κλινική εξέταση μαστών, υπερηχογράφημα μαστών, παρακέντηση και λήψη εκκριμάτων με τις κυτταρολογικές τους εξετάσεις.

*Λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό COVID-19, η προσέλευση των γυναικών για εξέταση θα γίνει αποκλειστικά με ραντεβού στο τηλέφωνο: 27210-87902 (ώρες 09:00-13:00 & 17:00-20:00 κα. Λυμπεροπούλου).

H ENAΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

To Top