ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος

Γενική απαγόρευση για την καύση κλαδιών ή άλλων αγροτικών υπολειμάτων εκδόθηκε, με πυροσβεστική διάταξη, για την πρόληψη πυρκαγιών κατα την αντιπυρική περίοδο

Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, απο 1η Μαϊου έως και 31 Οκτωβρίου, σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές ή βραχώδεις πεδινές εκτάσεις και σε αγροτικές εκτάσεις.

Σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για την διευκόλυνση των αγροτικών εργασιών, μπορεί να γίνει καύση σε αγροτικές εκτάσεις, αλλά μόνο με άδεια της Πυροσβεστικής, αφού ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και με την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος.

Επίσης οι πολίτες υποχρεούνται από τον νόμο να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουμε στην ιδιοκτησία τους, προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους πυρκαγιάς.

Σημειώνεται, ότι η παραπάνω δράση είναι υποχρεωτική σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».

Παράλληλα, η παράλειψη της υποχρέωσης καθαρισμού οικοπέδων συνεπάγεται και τον καταλογισμό της δαπάνης καθαρισμού τους.

Σε βάρος εκείνων που δεν θα συμμορφώνονται, θα επιβάλλεται σημαντικό χρηματικό πρόστιμο, το οποίο και θα αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, θα βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και θα υποβάλλεται μήνυση (μέσω Π.Υ.) για παράβαση του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρείται με κράτηση μέχρι και 3 μηνών ή με πρόστιμο.

Οδηγίες της Πυροσβεστικής προς τους πολίτες για την πρόληψη πυρκαγιών

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στη δική μας αμέλεια», επισημαίνει η Πυροσβεστική σε ένα μήνυμα- έκκληση προς τους πολίτες, να δείξουν ενεργή συμμετοχή στη σωτηρία του φυσικού πλούτου της χώρας, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που άρχισε επίσημα σήμερα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, παραθέτει μια σειρά υποδείξεις και συμβουλές που πρέπει να έχει συνεχώς στο νου του κάθε πολίτης, για να μην προκαλέσει πυρκαγιά, αλλά και για να συμβάλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της, αν εκδηλωθεί από οποιαδήποτε αιτία.

«Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου! Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και του δασικού πλούτου του τόπου μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και στη συνέχεια αναφέρονται όλα αυτά που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

-Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).

-Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

-Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε στην ύπαιθρο τα αναμμένα υπολείμματα καύσης.

-Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

-Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα από το παράθυρο του αυτοκινήτου ή όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

-Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

-Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών -πυροτεχνημάτων σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

-Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

-Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

-Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσουμε μόλις αντιληφθούμε μια πυρκαγιά:

-Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

-Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

-Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

-Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Τονίζεται, τέλος, ότι η κλήση στον αριθμό 199 είναι χωρίς χρέωση, τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου», τηλεφωνείστε στο 112, το οποίο είναι επίσης αριθμός έκτακτης ανάγκης για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος

Δημοφιλέστερα

To Top