ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά στη Βουλή η “μάχη” των προγραμματικών δηλώσεων

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Της ομιλίας του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινά σήμερα στις 6 το απόγευμα στην Ολομέλεια η τριήμερη διαδικασία της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Της ομιλίας του πρωθυπουργού έπονται ομιλίες βουλευτών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Την Κυριακή και την Δευτέρα, τις προγραμματικές δηλώσεις θα αναγνώσουν ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του, οι αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, ενώ θα παρεμβάλλονται ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα.

Η τριήμερη διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Της ψηφοφορίας, θα προηγηθούν ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Αλλαγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, διόρθωση της έκπτωσης ΕΝΦΙΑ και περισσότερα προϊόντα στο 13%

Στο πακέτο των μέτρων άμεσης εφαρμογής αναμένεται να συμπεριληφθεί η αλλαγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις, η «διόρθωση» της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ ώστε να φανεί ελάφρυνση στα φετινά εκκαθαριστικά σε περισσότερους ιδιοκτήτες και -ενδεχομένως- η διεύρυνση των προϊόντων εστίασης που θα μεταταγούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ(13%) με κυρίαρχο τον σερβιριζόμενο καφέ.

Εξειδίκευση

Από τον πρωθυπουργό, η κοινή γνώμη περιμένει σήμερα να εξειδικεύσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών μέτρων.

Πολλές λεπτομέρειες δεν αναμένονται -αν και αυτό το βάρος αναμένεται να πέσει τη Δευτέρα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα- καθώς το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Το πλεόνασμα

Η στρατηγική της νέας κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνοψίσει τους στόχους της 4ετίας. Για φέτος και για το 2020, ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μετά θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος και να χρηματοδοτηθούν περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις. Έτσι, από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού αναμένεται να προκύψει ότι το κύριο μέρος των φορολογικών ελαφρύνσεων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2021. Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια, καθώς έχει ήδη επιβαρυνθεί με το κόστος της διατήρησης της έκπτωσης φόρου στα 1.900 ευρώ, με το κόστος μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, με τη 13η σύνταξη και τα μέτρα του ΦΠΑ (μείωση συντελεστών σε ενέργεια, εστίαση και τρόφιμα). Τα φορολογικά μέτρα στα οποία αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, η θέσπιση καινούργιας κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, όπως επίσης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ιδιαίτερη αναφορά

Αναμένεται όμως να υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά και:

1 Στην τόνωση του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι χρηματοδοτήσεις της ελληνικής οικονομίας

2 Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού Δημοσίου μέσα από την περιστολή της γραφειοκρατίας, αλλά και τη μείωση των Γενικών Γραμματειών και των μετακλητών υπαλλήλων

3 Στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου.Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην ομιλία του στην ψηφιακή οικονομία.

4 Στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δημοσίων δαπανών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών

5 Στην στρατηγική για την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα αλλά και για το ξεπάγωμα των μεγάλων έργων με ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό

6 Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι περιμένει από τον επιχειρηματικό κόσμο περισσότερη «συμμόρφωση» ως αντάλλαγμα στη μεγάλη μείωση του φορολογικού συντελεστή που θα ανακοινώσει για τις επιχειρήσεις.

Ξεκινά στη Βουλή η “μάχη” των προγραμματικών δηλώσεων
To Top