ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοζομπόλη: Εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας της χώρας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που δεν έχει σχέση με προαπαιτούμενα και Μνημόνια, ψηφίστηκε χθες, 17.01.2018, στη Βουλή και αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας των λεγόμενων “ενεργειακών κοινοτήτων”, ένα είδος συνεταιρισμών που η δημιουργία τους και λειτουργία τους θα συνεισφέρει τα μέγιστα στη λύση του προβλήματος της σχετικής ενεργειακής ένδειας της χώρας μας και θα προσφέρει σημαντική οικονομική ενίσχυση στις επαρχιακές κοινότητες.

Αναπτύσσοντας τις απόψεις της γενικά για το νομοσχέδιο, στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλ. Π. Κοζομπόλη είπε ότι: Η βασική ιδέα είναι να υπάρξει ένα νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει την ίδρυση και τη λειτουργία αυτών των συνεταιρισμών που θα παράγουν ή θα αποθηκεύουν ή θα διαχειρίζονται ενέργεια, που θα βασίζονται στην αρχή του συνεργατισμού και θα αναπτύσσουν επενδυτικά σχέδια και εγχειρήματα στον ενεργειακό τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Η χώρα μας έχει την ιδιαιτερότητα της σχετικής ένδειας παραδοσιακών ενεργειακών πηγών – κάρβουνο, πετρέλαιο. Όμως, το συγκριτικό της μειονέκτημα, ο μεγάλος ορεινός της όγκος (περίπου 83% είναι μη-καλλιεργήσιμος) και το νησιωτικό σύμπλεγμα, με τα περίπου 300 κατοικημένα νησιά και τις 8000+ βραχονησίδες, αποτελεί ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στην εποχή μας, στην εποχή της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έτσι, το παραδοσιακά συγκριτικό μειονέκτημα που έστελνε τον κόσμο στη μετανάστευση, από το 600 π.Χ., έχει τώρα μετατραπεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Φυσικά υπάρχουν αρκετά κοιτάσμα λιγνίτη – σχετικά φτωχό ενεργειακό υλικό σε σχέση με τον άνθρακα – που πάνω τους στηρίχτηκε η ανάπτυξη της χώρας μας τα τελευταία 50 χρόνια και κατέχει τη 2η ή 3η θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 70 εκατομμύρια τόνους το χρόνο. Όμως τα ορυκτά αυτά κοιτάσματα είναι πεπερασμένα και όσο λιγότερο χρησιμοποιούνται τόσο περισσότερο θα διατηρηθούν, αλλά δεν υπολογίζεται να ξεπεράσουν το τέλος αυτού του αιώνα και για τη χώρα μας πολύ νωρίτερα.
Κι εδώ έρχονται οι “ενεργειακές κοινότητες” να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο γιατί τα μικρά ή μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ, που υπονοεί ένα τέτοιο εγχείρημα, λόγω του μικρού τους μεγέθους, δεν θα μπουν στο επενδυτικό ραντάρ των μεγάλων επιχειρήσεων
Είναι σημαντικό, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να διατηρηθεί ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ των Ενεργειακών Κοινοτήτων τίθενται ορισμένοι όροι όσον αφορά στη σχέση των μελών τους, δηλαδή:
τουλάχιστον το 50% συν ένα των μελών θα πρέπει να σχετίζονται με τον τόπο στον οποίο βρίσκεται η έδρα της Ενεργειακής Κοινότητας και συγκεκριμένα τα φυσικά πρόσωπα-μέλη να έχουν ΠΛΗΡΗ ή ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ή ΕΠΙΚΑΡΠΙΑ σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εντός της Περιφέρειας της Έδρας της Ενεργειακής Κοινότητας ή να είναι δημότες δήμους της Περιφέρειας αυτής, ενώ τα Νομικά Πρόσωπα να έχουν την έδρα τους εντός της Περιφέρειας της Έδρας της Ενεργ. Κοινότητας,
ανώτατο ποσοστό που μπορεί κάθε μέλος να έχει και, επίσης, ότι,
ανεξάρτητα από το συνεταιριστικό ποσοστό/μερίδιο που θα έχουν, το κάθε μέλος έχει μόνο μια ψήφο
Η Ενεργειακή Κοινότητα που θα συσταθεί, θα μπορεί να παράγει, να αποθηκεύει, να ιδιοκαταναλώνει, να πωλεί, να διαχειρίζεται τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, να προμηθεύει υβριδικά ή ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τα μέλη της, να αναπτύσει δίκτυο διανομής, να αναπτύσσει υποδομές εναλλακτικών καυσίμων, να προσελκύει κεφάλαια για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, να συντάσσει μελέτες αξιοποίησης των ΑΠΕ, να διαχειρίζεται ή να συμμετέχει σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, να παρέχει συμβουλές στα μέλη της για τέτοιου είδους προγράμματα, να ενημερώνει και εκπαιδεύει, να δρα για την υποστήριξη ευάλωτων καταναλωτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη ή όχι της Ενεργειακής Κοινότητας
Επίσης, σημαντικό του χαρακτήρα αυτών των Ενεργειακών Κοινοτήτων, είναι ότι το όποιο πλεόνασμα από τη χρήσης τους ΔΕΝ διανέμεται στα μέλη, αλλά 10% πηγαίνει στη δημιουργία τακτικού αποθεματικού και το υπόλοιπο διατίθεται για τους σκοπούς της με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών. Το νομοσχέδιο αναδείχνει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, αρκετά διαφορετικό από αυτό που μας οδήγησε στην πτώχευση, που θα συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση και στη σταθερή αειφόρο ανάπτυξη της χώρας.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη νομοθετική ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στο νόμο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ από 22% έως 27%, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, στα νοικοκυριά του Δήμου Μεγαλόπολης και Δυτικής Μακεδονίας. Η ρύθμιση προβλέπει επιδότηση μέχρι 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα το χρόνο και είναι ένα μικρό αντίδωρο, όπως είπε χαρακτηριστικά, από την πολιτεία στους κατοίκους των περιοχών που υφίστανται τη σχετική επιβάρυνση του περιβάλλοντός τους κι όμως προσφέρουν τόσα πολλά στην ανάπτυξη της χώρας.

To Top