Τροφή για σκέψη

Κορονοϊός: Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times με τα χιλιάδες ονόματα των νεκρών

«Οι θάνατοι πλησιάζουν τις 100.000 στις ΗΠΑ, μία ανυπολόγιστη απώλεια», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου, που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, περνώντας ένα ηχηρό μήνυμα, χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις και εντυπωσιακές φωτογραφίες: Δεν πρόκειται απλά για αριθμούς, πρόκειται για το υπέρτατο αγαθό: την ανθρώπινη ζωή.

Τα θύματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ τιμά την Κυριακή (24/5) με ένα ιδιαίτερο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «New York Times».

Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αναφέρεται το εξής:«Οι αριθμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να μετρήσουν πιθανώς τον αντίκτυπο του κοροναϊού στην Αμερική, είτε πρόκειται για τον αριθμό των ασθενών που ακολουθούν κάποια θεραπεία, τις εργασίες που έχουν διακοπεί ή τις ζωές που έχουν χαθεί. Καθώς η χώρα πλησιάζει το ζοφερό ορόσημο 100.000 θανάτων που οφείλονται στον ιό, οι “New York Times” έκαναν τις νεκρολογίες θυμάτων. Οι 1.000 άνθρωποι εδώ αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του συνολικού αριθμούς. Κανένας δεν ήταν ένας απλός αριθμός».

Το πρωτοσέλιδο προκάλεσε αντιδράσεις στα social media. Μέσω Twitter κοινοποιήθηκε 76.000 φορές με ορισμένους να κατηγορούν την εφημερίδα πως έπραξε κατ’ αυτόν τον τρόπο ως κίνηση εντυπωσιασμού, ενώ αρκετοί επέρριψαν την ευθύνη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι «απολαμβάνει το γκολφ» παρά το ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από τον νέο κορονοϊό. Κάποιοι θεώρησαν υπεύθυνο και τον κυβερνήτη της Πολιτείας, Άντριου Κουόμο.

Κάθε ένα από τα ονόματα συνοδεύεται από ένα σύντομο επικήδειο με την ηλικία τους, την πόλη και την πολιτεία, όπου ζούσαν και σύντομα στοιχεία για τις ζωές τους, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι αναγνώστες ότι τα αναφερόμενα στο πρωτοσέλιδο θύματα του κορωνοϊού, αλλά και τα εκατοντάδες χιλιάδες άλλα ανά την υφήλιο, δεν είναι απλώς ονόματα ή αριθμοί, αλλά άνθρωποι…

«Κανένας άλλος δεν μαγείρευε πατάτες με κρέμα ή τηγανητό καλαμπόκι όπως αυτή», αναφέρουν για παράδειγμα για την 85χρονη Τζουν Μπέβερλι Χιλ από το Σακραμέντο. Ο 56χρονος Ορλάντο Μονκάδα από το Μπρόνξβιλ «ήλθε από το Περού κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο». Ένας 25χρονος από το Μίσιγκαν ονόματι Μπάσεϊ Οφιόνγκ «έβλεπε τους φίλους του στις χειρότερες στιγμές τους, αλλά τους έβγαζε πάντα τον καλύτερο εαυτό τους». «Δεν ήταν απλά ονόματα σε μια λίστα. Ήμασταν εμείς», αναφέρει ο υπότιτλος των Νew York Times, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους χιλιάδες ανθρώπους, θύματα του κορονοϊού.

 

Κορονοϊός: Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times με τα χιλιάδες ονόματα των νεκρών
To Top