ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι πρώτες 600 υφασμάτινες μάσκες προστασίας που έραψαν 30 γυναίκες της πόλης

30 γυναίκες της Καλαμάτας έραψαν στις ραπτομηχανές τους ήδη τις πρώτες 600 υφασμάτινες μάσκες προστασίας που παραδόθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να προστατευτούν από τον κορονοϊό. Συνολικά θα παραδοθούν περίπου 1450 μάσκες που ετοίμασαν γυναίκες της πόλης μας, μετά από πρωτοβουλία και διαδικτυακό κάλεσμα της “Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας”.

Οι υφασμάτινες μάσκες ράφτηκαν υπό τις οδηγίες χημικών, διαθέτουν πιστοποιημένο ύφασμα προστασίας, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο άτομο ξανά και ξανά, αφού  μπαίνουν στο πλυντήριο και σιδερώνονται. Στη μάχη με τον κορονοϊό, ο καθένας και η καθεμιά από το δικό τους μετερίζι προσφέρει ό,τι μπορεί. Οι συγκεκριμένες γυναίκες μένοντας στο σπίτι τους δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια, αλλά προσέφεραν φτιάχνοντας στις ραπτομηχανές τους τις μάσκες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Μάλιστα έβαλαν και όλη τη δημιουργικότητά τους φτιάχνοντας ευφάνταστες μάσκες με χαρούμενα σχέδια και χρώματα!

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΛΕΤΤΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας και οι δημιουργικοί εθελοντές της πήραν την πρωτοβουλία, σε αυτές τις ακραίες συνθήκες που βιώνουμε, να διοργανώσουν μια δράση αλληλεγγύης προς τους γιατρούς, νοσηλευτές και όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σήμερα, παραδίδονται στο νοσοκομείο οι πρώτες 600 μάσκες. Με έξοδα του συλλόγου αγοράστηκαν τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή υφασμάτινων και απαραίτητων υλικών επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, αφού ελήφθησαν κατευθυντήριες γραμμές από γιατρούς και χημικούς. Με διαδικτυακά μήνυμα προς εθελοντές, που έχουν ραπτομηχανή, έγινε εφικτό να συγκεντρωθούν πάνω από 30 γυναίκες που προσφέρθηκαν να τις ράψουν. Ανταπόκριση πραγματικά συγκινητική! Έπονται τα επόμενα πακέτα.

Η κάθε υφασμάτινη μάσκα αποτελείται από ένα κομμάτι χοντρό βαμβακερό ύφασμα πυκνής ύφανσης 20χ20 εκ. το οποίο επενδύεται από ειδικό πιστοποιημένο ύφασμα πολυπροπυλενίου που λειτουργεί ως φίλτρο ίδιων διαστάσεων. Για κάθε μάσκα έχουν κοπεί επίσης ειδικά ρέλια όπου μέσα τοποθετείται ειδική μεταλλική βέργα για το επάνω μέρος, ώστε να κλείνει με μεγαλύτερη ασφάλεια στο σημείο της μύτης. Η μάσκα εφαρμόζει στα αυτιά με λάστιχα τα οποία έχουν κοπεί σε διαφορετικά μεγέθη για να εξυπηρετούν κάθε ανάγκη. Τα υφάσματα των μασκών έχουν πλυθεί και σιδερωθεί, αλλά φυσικά πριν την χρήση από τους εργαζόμενους χρειάζεται να τοποθετηθούν για αποστείρωση στον κλίβανο. Μετά την πρώτη χρήση η κάθε μάσκα γίνεται ατομική και μπορεί να πλυθεί σε υψηλή θερμοκρασία και να ξαναχρησιμοποιηθεί.

Ευχόμαστε σε όλους σας υγεία και δύναμη, ώστε να κατορθώσουμε όλοι να βγούμε αλώβητοι από την καταιγίδα του κορονοϊού.

Ευχαριστούμε θερμά όλους και όλες που συνέβαλαν με προθυμία σε αυτή την κίνηση αλληλεγγύης, αλλά και όσους εργάζονται στο Νοσοκομείο και με τις υπηρεσίες τους προσφέρουν υγειονομική φροντίδα στους συνανθρώπους μας”.

 

Κορονοϊός: Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας οι πρώτες 600 υφασμάτινες μάσκες προστασίας που έραψαν 30 γυναίκες της πόλης
To Top