ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Πρεμιέρα σήμερα με εμβολιασμούς ηλικιωμένων και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Ομαλά κύλησε η πρώτη μέρα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών και στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας. Να υπενθυμίσουμε ότι επισήμως στο Νομό έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, εδώ και τέσσερις μέρες, από τις 16 Ιανουαρίου, στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Έτσι από σήμερα επιστρατεύεται και το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας στον αγώνα του εμβολιασμού του πληθυσμού. 

Η προσέλευση από το πρωί ήταν ικανοποιητική, όπως μάς δήλωσε ο Διευθυντής του Κ.Υ. και επιστημονικά υπεύθυνος, γιατρός, Παναγιώτης Κατσαφάδος, ενώ μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 65 ηλικιωμένοι. Ενδεικτικό της ροής του κόσμου είναι ότι μέχρι τις 14.30 το μεσημέρι είχαν γίνει 40 εμβολιασμοί.

Οι ηλικιωμένοι προσέρχονταν στην ώρα τους, σύμφωνα με το προγραμματισμένο ραντεβού τους, ενώ η διαδικασία δεν κρατούσε πάνω από πέντε λεπτά για τον εμβολιασμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, όσοι εμβολιάζονταν παρέμεναν προληπτικά στον χώρο του Κέντρου Υγείας για περίπου 10 λεπτά, υπό ιατρική παρακολούθηση, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα ενδεχόμενη αδιαθεσία ή τυχόν παρενέργειες.

ΚΑΜΙΑ ΔΟΣΗ ΧΑΜΕΝΗ

Ακόμα όμως και αν κάποιος ηλικιωμένος δεν μπορέσει να προσέλθει, η δόση δεν χάνεται καθώς καλούνται άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων για να εμβολιαστούν, καλύπτοντας έτσι το κενό.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΣΤΗΚΑΝ

Όσοι εμβολιάστηκαν δήλωσαν ανακουφισμένοι και ικανοποιημένοι από τη διαδικασία. Όπως μας δήλωσε ο Παναγιώτης Κατσαφάδος, πριν τον εμβολιασμό λαμβάνεται ένα ιατρικό ιστορικό και συμπληρώνεται το σχετικό ερωτηματολόγιο του ΕΟΔΥ, ώστε να πάρει το “πράσινο φως” ο ενδιαφερόμενος για να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Όπως μάς εξήγησε, ενδεχομένως κάποιος να αποκλειστεί από τον εμβολιασμό, αν στο ιστορικό του παρουσίασε κάποια αλλεργική αντίδραση από εμβόλιο ή νοσηλεύτηκε με αλλεργική αντίδραση.

Ο κ. Θανάσης, ετών 93, ήρθε από το Πανιπέρι στην Καλαμάτα να εμβολιαστεί, συνοδεία του γιού του. Μας δήλωσε ικανοποιημένος από τη διαδικασία και ευχαριστημένος που έκανε το εμβόλιο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Οι εμβολιασμοί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας θα γίνονται στο εμβολιαστικό κέντρο στο ισόγειο του κτηρίου επί της οδού Πλάτωνος, καθημερινά και το Σάββατο, από τις 8.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, με τους πολίτες να προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού, που έχει κλειστεί είτε μέσω της άυλης συνταγογράφησης, είτε της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς τους είτε στο ΚΕΠ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

Πάντως, ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο Υπουργείο για το πως θα εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι με κινητικά προβλήματα ή όσοι είναι κατάκοιτοι και είναι δύσκολο ή αδύνατον να μετακινηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του MessiniaLive, είναι υπό σκέψη, αργότερα να μεταβαίνουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε σπίτια ηλικιωμένων και να τους εμβολιάζουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από το εμβόλιο της μιας δόσης που ετοιμάζει αμερικανική εταιρεία και θα είναι πιο διαχειρίσιμο, ώστε με μια δόση ο εμβολιαζόμενος να αποκτά και την ανοσία που χρειάζεται. Ωστόσο με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο μονοδοσιακό εμβόλιο βρίσκεται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται τέλη του μήνα, θα αργήσει η παραγωγή του και η διανομή του, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει αργότερα μέσα στους επόμενους μήνες.

“ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ”

Το “παρών” στην έναρξη των εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, Σε ερώτηση του MessiniaLive στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, γιατί δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού, ώστε οι κάτοικοι των μακρινών περιοχών να μην αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Καλαμάτα ή την Κυπαρισσία για να εμβολιαστούν, μας δήλωσε ότι αυτό θα γίνεται σταδιακά ανάλογα  με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

To Top