ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο-Τι “δείχνουν” τα λύματα του Βιολογικού Καλαμάτας

“Εργαστηριακή ανάλυση δείγματος από την είσοδο του Βιολογικού Καθαρισμού της Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε στις 17-22 Νοεμβρίου 2021, προκειμένου να διαπιστωθεί πιθανή ανίχνευση SARS-CoV-2, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων. Το δείγμα ελήφθη στις 17 Νοεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα από τα «Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών Α.Ε.» για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, στο υπ’ αριθμ. 31463465 δείγμα από την είσοδο του Βιολογικού ανιχνεύθηκε υψηλό ιικό φορτίο SARS-CoV-2.

Τονίζεται ότι σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των αναλύσεων που αφορούσαν την ποσοτικοποίηση του SARS-CoV2 στο δείγμα λυμάτων της ΔΕΥΑ Καλαμάτας γίνεται γνωστό ότι το αποτέλεσμα ήταν 63.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων. Από την ανάλυση παρατηρείται μία σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και με τα αντίστοιχα περιστατικά που ανιχνεύονται από τον ΕΟΔΥ.

Υπογραμμίζεται ότι η ανάλυση πραγματοποιείται για να παρακολουθείται η τάση του επιδημικού φαινομένου, παρά η απόλυτη αντιστοιχία μεταξύ ιικών αντιγράφων ανά λίτρο λυμάτων και πιθανών φορέων ή ασθενών”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΑΛΛΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ 10ΗΜΕΡΟ

Παραμένει λοιπόν σε υψηλά επίπεδα το ιικο φορτίο κορονοϊου στην περιοχή μας, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο δεκαήμερο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αναλύσεις λυμάτων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στον Βιολογικό Καθαρισμό προκύπτουν τα εξής:

Στις 6 Οκτωβρίου, πριν περίπου ενάμισι  μήνα το φορτίο του ιού στα λύματα της Καλαμάτας έφτανε μόλις τα 6.200  αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων, ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα 63.000. Αναλυτικά:

6 Οκτωβρίου: 6.200 αντίγραφα ιου ανά λίτρο λυμάτων

19 Οκτωβρίου: 19.000 αντίγραφα ιού

26 Οκτωβρίου: 62.000

3 Νοεμβρίου: 71.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων

17 Νοεμβρίου: 63.000 αντίγραφα ιού ανά λίτρο λυμάτων

Ελαφρώς παρατηρείται μια αποκλιμάκωση σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, γεγονός που συνάδει και με τη μείωση του ποσοστού θετικότητας στο Νομό μας, που καταγράφει ο ΕΟΔΥ, εχει δηλαδή μειωθεί η συχνότητα που εντοπίζονται θετικά στον ιό δείγματα.

Μαίρη Περδικέα

Κορονοϊός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο-Τι “δείχνουν” τα λύματα του Βιολογικού Καλαμάτας
To Top