ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Νέα μέτρα σε ΜΜΜ και αεροδρόμια – «Τέλος» οι πτήσεις προς Ιταλία

Πρόσθετα μέτρα σε αεροδρόμια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λαμβάνονται τις τελευταίες ώρες, με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Τη λήψη νέων μέτρων για τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και των αεροδρομίων της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου διεκόπη προσωρινά η αεροπορική σύνδεση με την Ιταλία, καθώς σταματούν όλες οι πτήσεις από και προς τη γειτονική χώρα.

Η επίσημη απόφαση

Με νέα έκδοση ΝΟΤΑΜ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ενημερώνει ότι από σήμερα 14 Μαρτίου 2020 και ώρα 19:45 έως τις 29 Μαρτίου 2020 αναστέλλονται όλες οι πτήσεις, μεταφοράς επιβατών, από και προς τα αεροδρόμια της Ιταλίας. Από την προσωρινή απαγόρευση πτήσεων που επιβάλει η Ελλάδα προς και από Ιταλία εξαιρούνται οι εμπορευματικές (Cargo) και οι υγειονομικού ενδιαφέροντος πτήσεις (sanitary).

Η ΥΠΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον COVID-19. Καθημερινά αξιολογούνται όλα τα επιστημονικά δεδομένα και με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών δρομολογούνται οι οδηγίες για τις αερομεταφορές.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται ως συνέχεια και υπερκαλύπτει τη NOTAM που εκδόθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 και αφορούσε την προσωρινή αναστολή από την Ελλάδα όλων των πτήσεων προς Βόρεια Ιταλία.

Τα μέτρα στα ΜΜΜ

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για πτώση της επιβατικής κίνησης κατά 50% τις τελευταίες ημέρες.

Μάλιστα, για την αποφυγή του συνωστισμού των επιβατών, αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κάλεσε το επιβατικό κοινό να μη χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εφόσον έχει - έστω και - ήπια συμπτώματα, αλλά και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο, εφόσον διαπιστώνει ότι είναι γεμάτο.

Στο μεταξύ, έχουν εντατικοποιηθεί τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, διενεργώντας πρόσθετες απολυμάνεις σ’ όλα τα μέσα μεταφοράς.

Αντισηπτικά δε, έχουν τοποθετηθεί σε σταθμούς και εκδοτήρια, ενώ οι οδηγοί έχουν προμηθευτεί με γάντια και άλλα μέσα προσωπικής υγιεινής.

Οι επιβάτες τέλος, καλούνται να ελαχιστοποιήσουν τις συναλλαγές με χαρτονομίσματα και κέρματα, και να προτιμήσουν τη χρήση καρτών στα εκδοτήρια.

Πώς θα ελέγχονται τα κρούσματα στα αεροδρόμια

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν με ασφάλεια όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, όλοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό, θα εξοπλιστούν με τα κατάλληλα μέτρα προσωπικής προστασίας, όπως γάντια και μάσκες.

Την ίδια ώρα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίστηκε ειδική διαδικασία, προκειμένου ο εργαστηριακός έλεγχος ενδεχόμενων κρουσμάτων στο προσωπικό των αερολιμένων της χώρας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να ολοκληρώνεται το αργότερο σε 48 ώρες.

Κορονοϊός: Νέα μέτρα σε ΜΜΜ και αεροδρόμια – «Τέλος» οι πτήσεις προς Ιταλία

Δημοφιλέστερα

To Top