Απόψεις

Κορωνοϊός και Λήψη αποφάσεων

Γράφει ο δικηγόρος Νίκος Μουτεβελής

Οι καλύτεροι ηγέτες δεν είναι οι παντογνώστες αλλά αυτοί που επιλέγουν τους κατάλληλους ανθρώπους για την κατάλληλη περίσταση.Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να καταλάβουμε εγκαίρως ότι η εξάπλωση του ιού και η προστασία μας είναι ΑΡΙΘΜΟΙ και την κρίσιμη αυτή στιγμή τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ είναι αυτά που παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στην ζωή μας και ας μην το έχουμε αντιληφθεί. Για τον λόγο αυτό, οι κάθε είδους κυβερνώντες, από την κεντρική εξουσία έως την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι επιτακτικό να απευθύνονται σε μαθηματικούς, φυσικούς, οικονομολόγους και άλλους κλάδους που έχουν ως βάση της επιστήμης τους τα μαθηματικά, ώστε ειδικοί, βασιζόμενοι σε επιστημονικά μοντέλα και όχι σε εικασίες, να προβλέπουν τις συνέπειες κάθε προτεινόμενου μέτρου και να προτείνουν τα κατάλληλα.

Παραθέτω απλά παραδείγματα μέτρου και πρόβλεψης:

  • Μείωση δρομολογίων αστικών συγκοινωνιών < Ενδεχόμενη αύξηση συγκέντρωσης ατόμων ανά δρομολόγιο à Το μέτρο απορρίπτεται.

 

  • Κλείσιμο σχολείων χωρίς το παράλληλο κλείσιμο καταστημάτων συνάθροισης (καφέ κλπ) < Μαθηματικά επιβεβαιωμένη αύξηση συγκέντρωσης ατόμων < Το μέτρο βελτιώνεται με κλείσιμο και των άνω καταστημάτων.

 

  • Δημόσια εκδήλωση (π.χ. ολυμπιακή φλόγα) με απλή ανακοίνωση ότι δεν πρέπει να παραβρεθεί κοινό, χωρίς την μαθηματική πρόβλεψη του πληθυσμιακού ποσοστού που θα αγνοήσει την ανακοίνωση < Μαθηματικά επιβεβαιωμένη αύξηση συγκέντρωσης ατόμων < Η εκδήλωση ματαιώνεται.

 

  • Κλείσιμο λαϊκών αγορών < Αύξηση συγκέντρωσης ατόμων σε άλλα καταστήματα και οικονομική καταστροφή πληθυσμιακών ομάδων < Το μέτρο βελτιώνεται με μαθηματικό μοντέλο (π.χ. καθημερινή λειτουργία των λαϊκών αγορών με εκ περιτροπής συμμετοχή των πωλητών δηλαδή ένας πάγκος λειτουργεί δύο όχι, κλπ)  Μαθηματική μείωση της συγκέντρωσης ατόμων < Το μέτρο εγκρίνεται. κλπ.

 

  • Λειτουργία σωμάτων ασφαλείας (π.χ. αστυνομίας, προσωπικού φυλακών) χωρίς να παρέχεται κατάλληλος εξοπλισμός προστασίας < Διάγνωση κρουσμάτων σε αστυνομικά τμήματα  Καραντίνα όλου του προσωπικού  Κατακόρυφη αύξηση εγκληματικότητας < Το μέτρο επιβάλλεται άμεσα να τροποποιηθεί με πλήρη προφύλαξη αυτών των ομάδων.

 

  • Πρόσληψη ιατρών – νοσηλευτών χωρίς άλλα μέτρα και χωρίς την δημιουργία νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας < Μικρή βελτίωση του συστήματος υγείας αλλά μελλοντική έλλειψη κλινών σε ΜΕΘ και αύξηση θανάτων < Το μέτρο βελτιώνεται με επίταξη ιδιωτικών κλινών, άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ κλπ.

 

  • Διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων χωρίς πρόβλεψη για εργαζόμενους και εργοδότες à Άμεσο πρόβλημα επιβίωσης για όλους < Μη τήρηση μέτρου ή κοινωνική αναταραχή κλπ < Πρέπει να ληφθεί μέτρο κοινωνικού επιδόματος προς κάλυψη των βασικών αναγκών.

Είναι βέβαιο ότι οι διοικούντες έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν μία πρωτοφανή κατάσταση και είναι βέβαιο ότι δικαιολογημένα θα γίνουν και κάποια λάθη όταν πρέπει να ληφθούν ταυτόχρονα χιλιάδες αποφάσεις. Πρέπει αφενός να μην είμαστε επιθετικά επικριτικοί, αφετέρου όσοι μπορούμε να τους συνδράμομε έστω και με τις παρατηρήσεις μας, την καλοπροαίρετη κριτική μας ή την εθελοντική εργασία μας.  Προσωπικά θέτω και τον εαυτό μου στην διάθεση της Δημοτικής Αρχής για οτιδήποτε χρειάζεται στους τομείς της εξειδίκευσής μου.

 

 

Κορωνοϊός και Λήψη αποφάσεων
To Top