ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Έως 6 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας-Αυστηροί έλεγχοι-Ποιες οι εξαιρέσεις

ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6 ΤΟ ΠΡΩΪ ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΥΠΑ ΣΤΟ Forma.gov.gr

Ανακοινώσεις για το νέο μέτρο περί απαγόρευσης μετακινήσεων, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι), από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Νίκος Χαρδαλιάς

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν άλλα νοσοκομεία άλλων χωρών μιλάει από μόνη της. Είναι αναγκαίο να γίνει τώρα η απαγόρευση μετακινήσεων. Ισχύει από τις 6 το πρωί της Δευτέρας, ως τις 6 Απριλίου στις 6 το πρωί.

 

Tόνισε πως η απαγόρευση περιλαμβάνει τις εξής εξαιρέσεις:

  1. δεν περιλαμβάνει σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, το υγειονομικό προσωπικό και υπαλλήλους της γγ προστασίας υπό προϋποθέσεις

2. μετάβαση στην εργασία τις εργάσιμες ώρες

3. μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό μετά από επικοινωνία

4. μετάβαση για αγαθά όταν δεν μπορεί να γίνει κατ’ οίκον παράδοση

5. μετάβαση σε τράπεζα όταν δεν μπορεί να γίνει εξυπηρέτηση με τρόπο ηλεκτρονικό

6. κίνηση για παροχή βοήθειας

7. μετάβαση σε τελετή κηδεία, γάμος ή βάπτιση υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος

8. σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δύο άτομα με 1,5 μέτρο απόφαση

9. εφάπαξ μετάβαση στην κύρια κατοικία

10. σε όχημα επιτρέπονται δύο άτομα ανά όχημα

Τον έλεγχο διενεργεί η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές

 

Οι πολίτες πρέπει να φέρουν:

-αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης

-για παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ

 

Δύο τύποι εγγράφων:

βεβαίωση τύπου Α για εργαζόμενους που συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται από τον εργοδότη: περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας και κατοικίας και ωράριο και ο εργαζόμενος τη φέρει μαζί του υποχρεωτικά

-για τις άλλες περιπτώσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν τη βεβαίωση τύπου Β ‘.

Από τη Δευτέρα 23/03 απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε πάρκα, άλση, μαρίνες, παιδικές χαρές.

Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές με απόφαση του κράτους και συνδέονται με τη διατροφική αλυσίδα.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα forma.gov. Εκεί υπάρχει η φόρμα που συμπληρώνει ο πολίτης. Ο δεύτερος τρόπος είναι με λευκό χαρτί που ο πολίτης συμπληρώνει τον λόγο εξόδου και ένα SMS. O αριθμός στον οποίο θα στέλνουν οι πολίτες είναι το 13033.

Το SMS είναι δωρεάν και όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, δεν κρατείται αρχείο προσωπικών δεδομένων, αλλά όλα διαγράφονται μετά τη χρήση τους.

Όσοι θα κυκλοφορούν θα πρέπει να έχουν μαζί τους λοιπόν είτε χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση για τον προορισμό τους, είτε θα έχουν ενημερώσει ηλεκτρονικά -ακόμη και με sms- την ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία.

Συνοψίζοντας λόγοι κυκλοφορίας που προβλέπονται είναι οι εξής: Μετακίνηση για εργασία, για αγορά καταναλωτικών αγαθών, για λόγους υγείας, για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, για σωματική άσκηση κοντά στην οικία κατά μόνας ή ανά δύο ή για βόλτα κατοικιδίου, αλλά και για εξυπηρέτηση από δημόσια υπηρεσία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πώς θα γίνει - LIVE EIKONA

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΜΕ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΚΑΙ DRONES-ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

Σε όλα τα έγγραφα πρέπει να υπάρχει διεύθυνση του μέρους που θα πηγαίνει ο πολίτης και δεν θα μπορεί να πάει κάπου αλλού χωρίς να κάνει νέα δήλωση.

Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε άλλωστε πως η περιφρούρηση των μέτρων θα είναι αυστηρή με περιπολίες και drones, ενώ αυστηροί θα είναι οι έλεγχοι στα διόδια με αναστροφή οχημάτων και διοικητικά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

πληροφορίες από news247.gr

 

To Top