Υγεία

Κορονοϊός: Εκρηκτική αύξηση με 11.500 κρούσματα την εβδομάδα-Καλυμμένα τα 2/3 των ΜΕΘ

Εφιαλτική είναι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας μετά τα 2.166 κρούσματα χθες, με το σύνολο της εβδομάδας να φτάνει τα 11.500 κρούσματα και το ΕΣΥ ήδη να πιέζεται.
Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 550.000 διαγνώσεις σε μία μέρα, όπως δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
“Στην Ελλάδα, η επιδημία από την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σημεία εκθετικής αύξησης ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας.

ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, αρκετά μεγαλύτερη και εκρηκτική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε έως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική.

Να σημειώσουμε ότι αυτή η μετάβαση που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ενώ είχε RT μικρότερο της μονάδας στις αρχές Οκτωβρίου, υπήρξε δραματική αύξηση και κορύφωση του RT εντός του τρίτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι νέοι 19 – 39 έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 – 65 που έφτασε πάνω από τις 250 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Οι ηλικίες 1 – 18 διατήρησαν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα και παραμένουν σε περίπου 50 με 70 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Ωστόσο, ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες των 65 + οι οποίες έφτασαν τις 100 ανά εκατομμύριο αντίστοιχου πληθυσμού.

Έτσι, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία έχει κατ’ αρχάς η αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65+ καθότι αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα έχει η μεγάλη αύξηση που βλέπουμε και στην ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα των 40 έως 65 διότι αποτελεί τη δεύτερη σημαντική ομάδα που επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας.

10 ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των συμπολιτών μας που καταλήγουν έχει ανέρθει σε περίπου 10 την ημέρα. Ο αριθμός των συμπολιτών μας που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής ξεπέρασε τους 150 με σαφείς αυξητικές τάσεις για πρώτη φορά με την πίεση να είναι μεγαλύτερη προς το βόρειο μέρος της χώρας.

Συμπερασματικά, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστηριοτήτων μας δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τον τελευταίο ενάμισι μήνα, η δραματική αύξηση της μετάδοσης της νόσου συμπίπτει χαρακτηριστικά με τη μετάβαση σημαντικού μέρους των δραστηριοτήτων περιστασιακής κοινωνικής συνεύρεσης στις οποίες δεν χρησιμοποιείται μάσκα, όπως π.χ. η κατανάλωση φαγητού ή και ποτού από τον ανοιχτό στον κλειστό χώρο.

Αυτή η μετάβαση αποτελεί χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου στη χώρα μας και συμβαίνει κατ’ αρχάς τη νύχτα όταν η πτώση της θερμοκρασίας είναι πλέον αισθητά χαμηλότερη των 20 βαθμών Κελσίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη από ότι σε ανοιχτό χώρο. Οπότε και η όποια χαλαρότητα στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει σαφέστατα μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σε κλειστούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η μάσκα.

Απευθύνουμε λοιπόν ξανά έκκληση για χρήση μάσκας παντού και με ιδιαίτερη έμφαση στους κλειστούς χώρους. Αν δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα σε κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό διότι θα καταναλώσετε φαγητό ή και ποτό τότε επιβάλλεται να υπάρχει άφθονος και επαρκής αερισμός και να τηρείτε τις αποστάσεις”.

ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ:ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ

ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΕΞΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

“Όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα σχολεία έχουν ανταποκριθεί πάρα πολύ καλά και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, τόσο στους μαθητές που προσαρμόστηκαν πάρα πολύ όσο και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μας, επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

“Ακόμα έχουμε δει ότι δεν υπήρχε μεγάλη ενδοσχολική διασπορά, όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία, καθώς από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου, 73 σχολικές μονάδες και 621 τμήματα βρίσκονται σε αναστολή. Ποσοστό δηλαδή 0,52% και 0,76% αντίστοιχα με τα κρούσματα συνήθως να πηγαίνουν από έξω προς τα μέσα, και να μην υπάρχει διασπορά μεταξύ  των μαθητών.

Πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να είναι  ανοιχτά και το επιδημιολογικό φορτίο δείχνει ότι δεν είναι  το πρόβλημα τα σχολεία μας.

Αυτό απεδείχθη και στην Καστοριά, αλλά και στην Κοζάνη. Σε όλες τις δειγματοληπτικές έρευνες που έγιναν στις περιοχές αυτές που ήταν στο κόκκινο, απεδείχθη ότι το ποσοστό θετικότητα στα τεστ ήταν κάτω της μονάδας, μόλις 0,6%.

Μόνο 4 τεστ ήταν θετικά στα 660 που έγιναν στοχευμένα στις περιοχές αυτές και μέσα στις εκπαιδευτικές μονάδες. Άρα, δεν υπήρχε θέμα διασποράς μέσα στα σχολεία.

Όμως, οι ειδικοί χθες αποφάσισαν ότι καλό είναι  για τα Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των Σερρών να εφαρμοστεί τηλεεκπαίδευση και αυτό γιατί φοβούνται ότι σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά, ενδεχομένως μέσα από την κοινότητα, σιγά – σιγά να μπει ο ιός και στα σχολεία.

Αυτή ήταν η λογική που ανέπτυξαν οι ειδικοί χθες το βράδυ και για αυτό προχωρήσαμε και σε αυτήν την αλλαγή όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων στις γκρι περιοχές”.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ

“Πέρα όμως από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου, με αποτέλεσμα η περιοχή να ενταχθεί τελικά στο κόκκινο επίπεδο, επίπεδο Β΄ αυξημένου κινδύνου.

Η Επιτροπή του Επιδημιολογικού Χάρτη, η οποία συνήλθε εκτάκτως προχθές το βράδυ, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, αποφάσισε τη μεταφορά της περιοχής από την κίτρινη ζώνη Α επιτήρησης, στην κόκκινη ζώνη Β αυξημένου κινδύνου και την ισχύ των αυστηρών μέτρων που προβλέπονται στο επίπεδο αυτό.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η Μαγνησία έχει 135 ενεργά κρούσματα, ενώ μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης έχουν εντοπιστεί 311 στενές επαφές τους οι οποίες και βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση”.

ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: “ΨΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ”

Έχουμε προετοιμαστεί από την πρώτη μέρα έναρξης της πανδημίας για το χειρότερο σενάριο.  Σε κάθε περίπτωση έχουμε τονίσει ότι οι δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν είναι ανεξάντλητες.

Η συμπεριφορά μας είναι αυτή που θα βοηθήσει το Σύστημα Υγείας να σταθεί όρθιο. Γίνονται προσπάθειες, γίνεται αναδιάταξη δυνάμεων τόσο σε απλές κλίνες νοσηλείες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη όπου αυτή τη στιγμή είναι πιο οξύ το πρόβλημα και έχουμε αυξήσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι οποίες είναι αποκλειστικά για COVID.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα σε προσωπικό.  Το ενισχύουμε με οικονομικούς πόρους.  Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι στη «μάχη» με 160 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα να υποδέχονται κόσμο, γίνεται αξιολόγηση των περιστατικών και βεβαίως διεξάγεται και διαγνωστικός έλεγχος για τον κορονοϊό εφόσον χρειαστεί.

Επιτρέψτε μου να πω κατ’ αρχάς ότι θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ.

Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, ότι υπάρχει κόσμος εκτός ΜΕΘ, τότε σίγουρα δεν έχει σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες.

Τώρα σε ότι αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: Στη  Θεσσαλονίκη, σε σύνολο 136 Μονάδων Εντατικής Θεραπείας οι 92 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις 136, 83 ΜΕΘ είναι αποκλειστικά για τον κορονοϊό, εκ των οποίων 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα σε επίπεδο επικράτειας έχουμε 997 κλίνες Εντατικής Θεραπείας. Καλυμμένες είναι οι 696. Από αυτές τις 997, 331 είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες αυτή την στιγμή και 122 κενές.

Υπάρχουν βεβαίως και κλίνες οι οποίες είναι για περιστατικά μη κορονοϊού. Ακούστηκε ότι δεν υπάρχουν κλίνες οι οποίες αντιμετωπίζουν περιστατικά μη κορονοϊού. Δεν ισχύει αυτό.

Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 κλίνες ΜΕΘ και 292 είναι καλυμμένες. Από αυτές τις 359, οι 140 είναι για τον κορονοϊό εκ των οποίων οι 41 είναι κενές και οι 99 είναι καλυμμένες. Τα στοιχεία αυτά είναι χθεσινά”.

ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗΣ: “ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝΕ ΤΑ ΤΕΣΤ”

Το τεστ δεν είναι πανάκια. Και το Βέλγιο που κάνει πολλά τεστ είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς. Το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιείς το τεστ.

Και να ξεφύγουμε λίγο από τη λογική ότι κάνω τεστ και είμαι οκ, οπότε κυκλοφορώ άνετα.  Το άλλο είναι ότι το τεστ ποτέ δεν είναι αρκετό. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει σε πάνω από 22.000 – 23.000 τεστ. Μπορεί να κάνω λάθος. Κάπου εκεί είναι.

Όσο γίνεται, όσο περνάει ο χρόνος θα αυξάνονται και θα γίνονται και περισσότερα rapid. Αλλά δεν είναι πανάκια. Το τεστ δεν θα δώσει τη λύση. Δεν την έδωσε πουθενά στον κόσμο.

Το βασικό σημείο είναι η πρόληψη και η πρόληψη είναι στην  καθημερινή μας συμπεριφορά, να έχουμε την ευθύνη.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την ατομική ευθύνη. Δεν είναι η ατομική ευθύνη. Είναι η ευθύνη η δική μας στον εαυτό μας και στους κοντινούς μας. Αυτό είναι το βασικό.

Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι θα πρέπει να αναλάβουμε αυτό το κομμάτι της ευθύνης και να μην περιμένουμε σωτηρία, να το πω έτσι, από τεστ, από πολλά τεστ. Δεν θα μας σώσουνε τα τεστ. Δεν έσωσαν καμία χώρα τα τεστ.

 

Κορονοϊός: Εκρηκτική αύξηση με 11.500 κρούσματα την εβδομάδα-Καλυμμένα τα 2/3 των ΜΕΘ

Δημοφιλέστερα

To Top