Τροφή για σκέψη

Κορονοϊός: Τι είναι το cocooning που μας παρότρυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνουμε

"Το cocooning σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας να αναρωτιούνται όσους δεν γνώριζαν τι ακριβώς σημαίνει, τι εννοεί ο πρωθυπουργός, ενώ στους γνώστες μάλλον προκάλεσε θυμηδία.

Στο διάγγελμά του για τον κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης- με μήνυμα που θύμισε πολύ το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, τόνισε σε δραματικούς τόνους ότι "είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά όχι ανίκητος" και παρότρυνε τον λαό να κάνει "cocooning". Προφανώς πρόκειται για μια επικοινωνιακή προσπάθεια να προσεγγίσει τους νεότερους, να μιλήσει στη γλώσσα τους, στη γλώσσα του lifestyle και του σύγχρονου τρόπου ζωής. Χαμός στα social media με τη χρήση του όρου cocooning. Ωστόσο, μάλλον ήταν αδόκιμος και ατυχής όρος, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και της πολύ δύσκολης συγκυρίας που βιώνει και η χώρα μας. Aρκούσε το σαφές και λιτό "Μένουμε σπίτι", που άλλωστε είναι και η επικοινωνιακή καμπάνια που τρέχει , για να περάσει το μήνυμα στον κόσμο να περιορίσει όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις του και το συγχρωτισμό με άλλους.

Τι είναι όμως το «cocooning», επί το ελληνικότερον "χουχούλιασμα";

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό που παρέχει η Wikipedia για το cocooning:

«Cocooning is staying inside one’s home, insulated from perceived danger, instead of going out. The term was coined in 1981 by Faith Popcorn, a trend forecaster and marketing consultant. It is used in social science, marketing, parenting, economic forecasting,self-help, religion, and has become part of standard English as defined by multiple dictionaries.»

ΑΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ "ΧΟΥΧΟΥΛΙΑΣΜΑ"

Σύμφωνα λοιπόν με τη Wikipedia το cocooning, προέρχεται από τη λέξη cocoon, δηλαδή το κουκούλι και είναι η συνειδητή αποχή ενός ατόμου από κάθε κοπιαστική δραστηριότητα και θα μπορούσε να αποδοθεί ως «άραγμα» στο σπίτι.
Ο συγκεκριμένος όρος επινοήθηκε το 1981 από την επιχειρηματία στο μάρκετινγκ, Faith Popcorn.
Η ίδια είχε προβλέψει πως ο όρος θα γινόταν trend, και πράγματι έγινε τάση, κάτι το οποίο κατέγραψε σε άρθρο της το 1986 στον New Yorker.

Με τον καιρό, η λέξη cocooning χρησιμοποιούταν όταν κάποιος ήθελε να περιγράψει την παραμονή κάποιου στο σπίτι ώστε να περιποιηθεί τον εαυτό του είτε με παρέα για φαγητό, παιχνίδια και ταινία.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η εξής: «Μένουμε, λοιπόν, σπίτι. Αυτό που άλλοτε το είπαν cocooning και έγινε τάση και μόδα για τους νέους, σήμερα είναι ανάγκη και χρέος για όλους".

Ενώ με έντονο λυρισμό και ποιητικότητα συμπλήρωσε: "Ας μείνουμε μόνοι, αλλά όχι μοναχικοί! Προστατευμένοι, όχι πολιορκημένοι! Και απομονωμένοι, αλλά όχι αποξενωμένοι.
Γιατί καλούμαστε να αλλάζουμε μόνο συνήθειες, όχι τον πολιτισμό μας. Να χτίσουμε, δηλαδή, μια νέα κοινωνικότητα βασισμένη στην υπευθυνότητα».

Μ.Π.

Κορονοϊός: Τι είναι το cocooning που μας παρότρυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνουμε

Δημοφιλέστερα

To Top