Υγεία

Κορονοϊός: 38 τα νέα κρούσματα-228 συνολικά στη χώρα-22 τα “ορφανά”

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ

Στα 228 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με 38 νέα σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

22 από τα νέα κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση καθώς δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό (“oρφανά”), ενώ η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στην Αθήνα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΟΔΡΑ

Ανακοινώνονται 38 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας. Το σύνολο ανέρχεται στα 228 κρούσματα του νέου κορονοϊού. 22 κρούσματα αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα.

Η πλειοψηφία τους είναι στην Αθήνα. 57 ασθενείς νοσηλεύονται, 5 είναι διασωληνωμένοι. Ευχόμαστε σε αυτούς τους βαριά ασθενείς να αναρρώσουν γρήγορα.

Από το σύνολο των νοσηλευθέντων, το 51% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι τώρα 3.400 δείγματα.

Τέλος, 8 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο.

Σήμερα θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια για τον έλεγχο συμπολιτών μας στα νοσοκομεία, ο οποίος θα γίνεται για ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονία και νοσηλεύονται ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για το νέο κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία, σε ασυμπτωματικούς πολίτες ή πολίτες με ήπια συμπτώματα της ίωσης, οι οποίοι θα πρέπει να παραμένουν σπίτι τους.

Για τη διασφάλιση της πρόσβασης χρονίως πασχόντων ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή, καθώς και των ασθενών που λαμβάνουν κάποια άλλα προϊόντα, προβλέπεται η διαδικασία μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βάσει της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να αιτούνται τα φάρμακά τους χωρίς τη φυσική τους παρουσία, μέσω τηλεφώνου, φαξ ή email.

Τα φάρμακα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν συγγενείς και εξουσιοδοτημένα για αυτό το σκοπό πρόσωπα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Επίσης, παρόμοια διαδικασία αφορά και ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό, σκευάσματα ειδικής διατροφής και άλλα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αφορούν αυτούς τους ασθενείς.

Όπως επίσης γνωρίζετε, με ανακοινώσεις που έγιναν σήμερα το πρωί, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να λειτουργούν κατά το δυνατόν με λιγότερο συνωστισμό. Σε κάποια από αυτά τα μέσα έχει δοθεί ισχυρή σύσταση να λειτουργούν με το 50% των επιβατών τους. Η αποφυγή συγχρωτισμού είναι πάρα πολύ σημαντική για όλους μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερη προσοχή όλων μας να μην παρατηρηθούν συνθήκες συγχρωτισμού, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν σήμερα στα σούπερ μάρκετ και αλλού. Ευνοούν τη μετάδοση και διασπορά ενός ιού, ο οποίος μπορεί να είναι ακίνδυνος για τους περισσότερους από εμάς, αλλά πολύ επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας.

Τέλος, συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους και με υψηλό αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία.

Πρέπει όλοι να προσέξουμε. Χθες μιλώντας στο Υπουργείο εκτεταμένα για αυτό το θέμα, των ουρών, είπαμε ότι κανονικά μια ουρά δεν πρέπει να έχει παραπάνω από 5 άτομα και να υπάρχει μία επαρκής απόσταση μεταξύ τους, ένα μέτρο, δύο μέτρα. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι καμιά φορά να εφαρμοστεί αυτό; Αυτό είναι αίσθημα ατομικής ευθύνης. Αυτό είναι ότι συμμετέχουμε όλοι σε αυτήν την προσπάθεια, δεν κατακλύζουμε την ουρά και ιδιαίτερα όταν έχει άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και περιμένουμε υπομονετικά να αραιώσει λίγο η ουρά.

Έχουμε όλοι την ευθύνη. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε αστυνομικά μέτρα στα σούπερ μάρκετ.

Τα σούπερ μάρκετ είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά. Δεν χρειάζεται αυτός ο πανικός.

Είπαμε, η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από την επιδημία του ιού. Πρέπει όλοι να το αισθανθούμε μέσα μας αυτό και να αποφύγουμε το συνωστισμό όπου μπορούμε.

ΤΑ 73 ΕΤΗ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ

Νοσηλεύονται σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς στην πατρίδα μας, στην Πάτρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Θέλω να πω εδώ, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν σοβαρά ή διασωληνώνονται ή και οι ατυχείς τρεις συμπολίτες μας που κατέληξαν, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τη συνηθισμένη ηλικία που προσβάλει αυτός ο ιός, οι οποίοι είναι οι ηλικίες από τα 40 μέχρι τα 69. Για να καταλάβετε, οι τρεις θάνατοι από μόνοι τους έχουν ένα μέσο όρο ηλικίας 73 έτη.

Θέλει, λοιπόν, πάρα πολύ προσοχή. Να μην είμαστε βιαστικοί. Να περιμένουμε να δούμε την πλήρη εικόνα του ιού στη χώρα μας, πριν πούμε δεδομένα για αυτές τις σοβαρές πνευμονίες που θα αντιμετωπίσουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις επόμενες εβδομάδες.

Αναμένουμε να είναι υψηλότερες ηλικίες, αναμένουμε να είναι άνω των 65 και πιθανότατα και άνω των 70 ετών αυτοί οι άνθρωποι. Είναι ένας ιός όμως που προκαλεί πνευμονία, έτσι;

Είναι χαρακτηριστικός ιός ο οποίος προκαλεί πνευμονία και θα πρέπει να έχουμε μια επαγρύπνηση και μια αυξημένη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε αυτή την πνευμονία, η οποία ενδεχομένως μία στα χίλια θα αφορά και ένα νεότερο άτομο.

Υπάρχουν, λοιπόν, και νεότερα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή πνευμονία και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή. Και για αυτό έχουμε κάνει όλον αυτόν τον αγώνα και για αυτό έχουν ανακοινωθεί όλα αυτά τα μέτρα.

Είναι ένας ιός που μας αφορά όλους. Θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες των άνω των 70, τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα. Αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι.

“ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΡΦΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ”

Κοιτάξτε, είναι σαφές σε εμένα ότι με τα δεδομένα που έχω αυτή τη στιγμή, δε μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας. Θα μου επιτρέψετε να περιμένω μία εβδομάδα για μα το πω με σιγουριά αυτό.

Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Τα μέτρα θα αποδώσουν μετά από 2–3 εβδομάδες. Εκεί θα δει κανείς αν έχουν εφαρμογή τα μέτρα του, για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Είδατε έχουμε πολύ περισσότερα ορφανά. Εμένα δε με ανησυχούν οι θάνατοι. Με ανησυχούν αυτά τα περισσότερα «ορφανά» που εμφανίζονται μέρα με την ημέρα και έχει δώσει το καθένα το δικό του κύκλο μετάδοσης.

Και αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι επιθετικός. Είναι σαν το παραμύθι με τον Κινέζο βασιλιά που έπαιξε σκάκι με έναν αντίπαλο και του είπε: «Αν σε νικήσω θα μου δίνεις για κάθε τετράγωνο διπλάσιους κόκκους ρύζι». Και όταν έχασε ο βασιλιάς, είδε ότι δεν τον έφτανε η παραγωγή της Κίνας, δεν ξέρω για πόσα χρόνια, τόσα δισεκατομμύρια τόνοι ρυζιού ήταν.

Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε την επιθετική αύξηση του ιού και να σκεφτούμε ότι αυτός ο ιός εξαπλώνεται ταχύτατα. Πρέπει να απομονωνόμαστε, πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

Το παραμικρό σύμπτωμα μπορεί να είναι αυτός ο ιός αυτήν την εποχή. Να αναπαραγάγω κάτι που είπε ένας φίλος Άγγλος καθηγητής προχθές.

Ότι δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν έχουμε τον ιό και προφυλασσόμαστε, αλλά ότι τον έχουμε και να μην τον μεταδώσουμε σε άλλον.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, πόσο ευαίσθητοι πρέπει να είμαστε αυτήν την εποχή και να μη φτάσουμε στην κατάσταση της Ιταλίας, να μη φτάσουμε στην κατάσταση άλλων χωρών. Η επιθετική αύξηση του ιού αυτού μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχα φαινόμενα και στην Ελλάδα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Τα μέτρα είναι σκληρά, το καταλαβαίνω. Αλλά αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, δεν θα δουλέψουν. Δε μπορεί να συνωστίζονται σε ουρές 40 και 45 άτομα και κάποιοι μεταξύ αυτών να βήχουν ή να έχουν συμπτώματα αναπνευστικού και να έχουν σπεύσει στον πανικό τους, με το φόβο ότι θα κλείσουν τα σούπερ μάρκετ – κάτι που ποτέ δεν ειπώθηκε και ούτε θα γίνει ποτέ – και να εκθέτουν άλλους σε αυτή την κατάσταση του αυξημένου συγχρωτισμού και δη τις ευπαθείς ομάδες.

“ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ”

Τα περισσότερα είναι ήπια με ελαφρά συμπτωματολογία. Δεν έχω τα στοιχεία της ακριβούς νοσηλείας παιδιών. Νομίζω τα περισσότερα είναι σπίτι.Μην μας ανησυχούν τόσο τα παιδιά, να μας ανησυχούν περισσότερο οι μεγάλοι. Αλλά φυσικά και όπου βρίσκουμε αυτή τη στιγμή κρούσματα σε παιδιά, απομονώνουμε όλο το περιβάλλον.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ-ΜΑΡΚΕΤ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκέφτομαι εάν πρέπει ή εάν θέλετε μετά από αυτό που είπατε για τα σούπερ μάρκετ σκέφτεστε να προτείνετε μέτρα στην Επιτροπή, μάλλον η Επιτροπή να συζητήσει για να προτείνει μέτρα για πιο ασφαλή πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ ή γενικότερα.
Γιατί είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να γίνουν πλέον πολύ μεγάλες συναθροίσεις. Και επιμένω σε αυτό, γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, είναι σημαντικό. Το συζητάμε από σήμερα ήδη και με μέλη της Επιτροπής και με ανθρώπους εδώ στο Υπουργείο. Θα δούμε ποια είναι η λύση. Ίσως να είναι μια λύση ενός διευρυμένου ωραρίου ή κάτι παρόμοιο. Θα δούμε, δε μπορώ να πω κάτι με σαφήνεια αυτή τη στιγμή, αλλά σίγουρα έχετε δίκιο και θέλουμε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, όπου είναι εφικτό, αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Τσιόδρα, έχουμε ήδη τρεις νεκρούς στη χώρα μας λόγω κορονοϊού δυστυχώς. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η ταφή τους, ποια είναι η διαδικασία, η κηδεία.

Είμαστε μια χώρα που σέβεται και τιμά πάντοτε τους νεκρούς. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος, όπως ακούγεται και διαβάζω, όσον αφορά τη μετάδοση του ιού και αφού κάποιος έχει εκλείψει ή όχι;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κοιτάξτε, υπάρχουν ειδικές οδηγίες. Έχουμε εκδώσει ειδικές οδηγίες στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για το χειρισμό νεκρών σωμάτων.

Η κηδεία μας ενοχλεί όσον αφορά τον συγχρωτισμό και τη συνάθροιση πολλών ανθρώπων αυτή την εποχή. Αυτό μας ενοχλεί, όχι το νεκρό σώμα αυτό καθ’ αυτό, το οποίο το σεβόμαστε και το τιμούμε απεριόριστα.

Κορονοϊός: 38 τα νέα κρούσματα-228 συνολικά στη χώρα-22 τα “ορφανά”
To Top