Υγεία

Κοροναϊός: 8o κρούσμα στην Ελλάδα-Άνδρας στη Θεσσαλονίκη

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση, στο Νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν ιχνηλατηθεί τουλάχιστον 270 επαφές από το περιβάλλον των ασθενών.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Με 8 κρούσματα επιβεβαιωμένα οι Αρχές εργάζονται πυρετωδώς για το χειρότερο σενάριο, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς οι μεγάλες αυξήσεις στα κρούσματα καταγράφονται κατά κανόνα τρεις με πέντε εβδομάδες μετά την είσοδο του ιού στη χώρα.

Όπως σημείωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας αφενός θα έχει περιοριστεί η γρίπη που ούτως ή άλλως ασκεί πιέσεις στα συστήματα υγείας και αφετέρου θα έχει καλυτερεύσει ο καιρός. Δήλωσε βέβαια ότι «δεν είμαστε σίγουροι» για τις καιρικές συνθήκες και την επίπτωση που πιθανόν θα έχουν στην κυκλοφορία του κορονοϊού.

Άμεσα ξεκινά σύστημα διπλής επιτήρησης για την ανίχνευση του κορονοϊού στην κοινότητα και συνεπακόλουθα για την επίπτωσή του στον πληθυσμό. Ειδικότερα και εφαρμόζοντας το μοντέλο για τη γρίπη θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ αλλά και σε ασθενείς που θα προσέρχονται στα νοσοκομεία με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΣΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΘΕΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Εν τω μεταξύ επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσει μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να εξαπλωθεί η νόσος στην Ελλάδα, τα πορίσματα της οποίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Μέσω αυτών των μοντέλων αφενός εκτιμάται ο πιθανός αριθμός των κρουσμάτων και αφετέρου η εκτιμώμενη επίδραση των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του ιού.

Ο "ΑΟΡΑΤΟΣ" ΙΟΣ

Όπως αναφέρει η εφημερίδα,"Τα Νέα", σύμφωνα με τους ειδικούς, «από τη μία προκαλεί ήπια συμπτώματα, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες. Από την άλλη όμως αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τον καθιστά αόρατο. Γιατί; Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα, με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται πιθανόν ο αριθμός των κρουσμάτων».

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΟΔΥ- ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΕΡΘΕΤΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΥΠΟΠΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ

Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορωναϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Οι οδηγίες έχουν ως εξής:

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.

Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

* Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

* Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).

* Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

* Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.

* Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.

* Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

* Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).

* Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

* Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.

* Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.

* Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

* Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

* Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

Με πληροφορίες από newsbeast.gr/tanea.gr

Κοροναϊός: 8o κρούσμα στην Ελλάδα-Άνδρας στη Θεσσαλονίκη

Δημοφιλέστερα

To Top