Το δικό μου Σχολείο

Κοπανάκι: Επίσκεψη Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών στο Δημοτικό Σχολείο

 Μια ξεχωριστή βιωματική συμμετοχή για τους μικρούς μαθητές-Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα των ανθρώπων με αναπηρία και να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους

Μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφερειακής Ένωσης Νότιας Πελοποννήσου επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο Κοπανακίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας ανθρώπων με αναπηρία.

Οι τρεις προσκεκλημένοι, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, η Γεωργία Παπαδέα και ο Βαγγέλης Τσιλίκας, βίωσαν μια θερμή και φιλόξενη υποδοχή από την διευθύντρια του σχολείου, κυρία Κωνσταντίνα Περλέγκα, το διδακτικό προσωπικό και τους ενθουσιώδεις μαθητές.

Η επίσκεψη περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Στο θεωρητικό μέρος, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία. Ειπώθηκαν θέματα όπως η προσβασιμότητα, οι ίσες ευκαιρίες, η δύναμη της θέλησης και της προσπάθειας, ο σεβασμός προς τον συνάνθρωπο. Οι τρεις προσκεκλημένοι, που αποτελούν επίσης μέλη/αθλητές του αθλητικού συλλόγου ΑΜΕΑ ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ, μίλησαν επίσης για τα αθλητικά επιτεύγματα και τις διακρίσεις των ανθρώπων με αναπηρία.

Στο πρακτικό μέρος, τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε διάφορες δραστηριότητες, όπως:

  • Παρουσίαση του συστήματος γραφής των τυφλών Braille

  • Ανάγνωση ανάγλυφων βιβλίων

  • Αναγνώριση αντικειμένων μέσω αφής και όσφρησης

  • Χρήση λευκού μπαστουνιού σε δρόμο με εμπόδια

  • Συνοδεία/καθοδήγηση τυφλού αθλητή στο τρέξιμο

Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων, όλοι οι συμμετέχοντες ένιωσαν το αίσθημα της ικανοποίησης και της πληρότητας. Οι μαθητές πρόσθεσαν μια ακόμα αξιόλογη βιωματική δράση στην μαθητική τους σταδιοδρομία. Πρόκειται για μια εξαίρετη εμπειρία που επιφέρει ειδικές γνώσεις συμπεριφοράς, καλλιεργεί υγιείς νοοτροπίες και αναπτύσσει κοινωνικές ευαισθησίες απέναντι στους συνανθρώπους μας.

Η επίσκεψη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών στο Δημοτικό Σχολείο Κοπανακίου ήταν μια σημαντική και ουσιαστική δράση. Μέσα από τη βιωματική συμμετοχή, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πραγματικότητα των ανθρώπων με αναπηρία και να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Η εμπειρία αυτή τους βοήθησε να αναπτύξουν σεβασμό και κατανόηση απέναντι στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Κοπανάκι: Επίσκεψη Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών στο Δημοτικό Σχολείο
To Top